-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSEesti Vabariigi juubeli tähistamine Raplamaal

Eesti Vabariigi juubeli tähistamine Raplamaal

Inge Põlma.

Märtsi alguses avaneb EV100 projektide toetusprogramm, millest saavad toetust taotleda kodanikuühendused, et ellu viia vabariigi sünnipäeva sündmusi ja kingitusi.

Eelmisel aastal riigieelarve hääletamisel otsustas Vabaerakond anda oma nn katuseraha külaliikumisele Kodukant, kes omakorda otsustas selle raha jagada Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamiseks. Seega peaks 1.-12. märtsini olema avatud taotlusvoor, milles läheb jagamisele 265 000 eurot. Kuigi täpsemad tingimused on alles tulemas, andis “EV100 igas külas” projekti koordinaator Merle Jantson teada, et projektitoetus on maksimaalselt 5000 eurot, alampiiri ega omaosaluse nõuet ei ole ja taotleda saavad kodanikuühendused.
Üks tingimus siiski on, ütles Merle Jantson. Nimelt, kui sündmus või kingitus, mille korraldamiseks on raha taotletud, saab positiivse otsuse, tuleb see nädala jooksul kanda kodulehele www.ev100.ee.

Koduleht ei ole ammendav

Kodulehele www.ev100.ee saavad kõik korraldajad üles panna need sündmused ja kingitused, millega soovitakse tähistada oma riigi suurt juubelit. Lisaks sellele, et sedasi saab oma ettevõtmisest teavitada kogu Eesti inimesi, annab see õiguse kasutada ametlikku logo. Tõsi küll, logo on osutunud nii populaarseks, et seda kasutatakse ilma registreerimatagi.
Kodulehel olev nimekiri pole kindlasti ammendav. Ainuüksi Raplamaal korraldatakse sel ja järgmisel aastal vabariigi sünnipäeva puhul rohkem sündmusi, kui on kodulehel kirjas. Näiteks on seal küll kirjas Rapla kirikumuusika festival, mis tänavu on pühendatud oma riigi suurele juubelile, kuid pole näiteks Märjamaa Folki ega Raplamaa laulu- ja tantsupidu, mis samuti sellele tähtpäevale tähelepanu pööravad. Rääkimata sellest, et vabariigi aastapäeva sündmused on kõik juubelist kantud.
Kodulehel huvipakkuva sündmuse leidmise teeb samas keerulisemaks ka see, et osa sündmusi ongi kirjas sündmuste loetelus ja teised on kirjas kingitusena. Eraldi tuleb otsida aga üleriigilisi ettevõtmisi, mis otsapidi siia maakonda jõuavad.
Ühest sellisest suurest kunstiprojektist, mis jõuab Raplasse sügisel, räägib tänases lehes Raplamaa kaasaegse kunsti keskuse juhataja Kairi Orgusaar. Mõned maakonna õpilased on ka juba osa saanud Eesti kohtute kingitusest „Eesti 100 – 100 kohtukülastust“. Üleriigiline on ka arhitektuuriprogramm „Hea avalik ruum“, mille raames peaks aasta lõpuks Raplas valmima uus keskväljak.
Samas leiab kodulehelt mitmeid väiksemaid ja suuremaid kogukondlikke ettevõtmisi.

EV100 igas külas

Omaette projekt on “EV100 igas külas”, mida Rapla maakonnas koordineerib Aare Hindremäe. Selle eesmärk on, et igas kogukonnas (nii külas, linnas kui ka näiteks linnaosas) oleks üks päev, mil tähistatakse oma riigi sünnipäeva ja tehakse sel puhul ühine kingitus. Ühiskingituse eest jääb kogukonnale mälestuseks tunnustahvel.
Eilse seisuga oli “EV100 igas külas” kaardile märgitud kaheksa kingitust Raplamaalt. Linnaaluste (vabaõhuetendus „Vabaduse metsa vaikuses“), Kaerepere (suur kunstiteos Valtu põhikooli seinale) ja Kaiu (mälestuskivi 1941. aasta suvel punavõimude poolt hukatud üheksale inimesele) tegid oma kingituse möödunud aastal.
Sel aastal teevad oma kingituse Ingliste (kogukonnaraamat) ja Lau küla (kohaliku sümboolikaga viidad), samuti Lelle (mälestuspink Lelle koolile) ja Keava (tammede allee istutamine). 2019. aastal avatakse Sipas mälestuskivi Balti pataljoni loojale Eesti Vabadussõjas Helmut von Wetter-Rosenthalile.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare