-0.6 C
Rapla
Teisipäev, 19 märts 2024
RSJuuru rahvamaja vana põrand sai uue elu

Juuru rahvamaja vana põrand sai uue elu

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Juuru rahvamaja on juba aastaid unistanud uuest põrandast. Tänaseks on põrandavahetusega alustatud. Vana, ajalooga põrand ei rända aga kellegi jaanitulle või prügimäele, vaid saab ootamatu uue hingamise.

Rahvamaja juhataja Terje Kaur ütles, et kümme aastat tagasi, kui tema tööle asus, räägiti juba vajadusest uue põranda järele. Vald lubas trööstitus seisus maja remontida, kuid niipea selleni ei jõutud. Nii mõnigi jõudis uuele juhatajale öelda, et väike vald ei jõua rahvamajasse investeerida.
Nende ütluste kiuste sai rahvamaja väline osa Juuru valla toel küll korda tehtud, kuid põranda seisukord oli jõudnud juba nii kehvaks muutuda, et osa peotantsijaid loobusid seal käimisest. Põrand oli auklik, juhataja käis neid ise täis toppimas. „Põrand on tõesti ammune ootus,“ lausus Kaur.
Siis tuli valdade ühinemine ja lisaks rahvamaja enda eelarvest säästetule ning endisele Juuru vallale panustas ka uus ühinenud Rapla vald. Osa vajaminevast rahast koguti ka tuluõhtutega. Nii saadi vajaminev summa kokku ja töö põranda vahetamiseks on alanud. Saal on täis töömehi, müra ja tolmu. Töö peaks esialgsete plaanide kohaselt valmis saama hiljemalt märtsi keskpaigaks, kui rahvamajas toimub Raplamaa kooliteatrite festival.
Seniks on suuremat ruumi vajavad huviringid ära jagatud kooli, lasteaia ja Ingliste vahel.

Parketist meened

Eelmisel suvel toimunud kolmanda tuluõhtu eel hakkas Terje Kaur mõtlema, kuidas vana põrandat ära kasutada. Ta palus ka teistelt ideid, mida parketist valmistada võiks. Ühest saalinurgast lahti võetud parketiliistud rändasid kohalikku puidufirmasse. Parkett oli aga paks ja kõva ja nii tuli see esmalt pooleks saagida.
Kaur teadis rääkida, et puiduettevõttel oli sellega tükk tööd, aga Keavas tegutsev ettevõte pidi sellest laserlõikuriga sobilikud meened välja lõikama.
Kuna sobivat ideed ikka polnud, ei jäänud Kauril muud üle, kui ise kavand valmis teha. Väljavalituks osutus kaheksakand. Esialgu on rahvamaja vanast põrandast valmistatud 40 meenet. Kaur lisas, et hulk vanu parketiliiste on kõrvale pandud ja vajadusel saab meeneid juurde teha. Meened on müügil rahvamajas ja kõik, kellele rahvamaja pikalt ja truult teeninud põrand kuidagi armas on, saavad selle koju kaasa osta. Loomulikult on kaheksakand ka suurepärane kingitus erilistele inimestele, kes rahvamaja külastavad või selle heaks midagi teevad.
Osa vanast põrandast rändas aga ühe kohaliku inimese koju. Põrand oli talle armas, sest just sellel sai kunagi pulma avavalssi tantsitud. Nüüd üritabki ta rahvamaja tammeparketi oma kodu põrandale panna.Aprillis ootab ees järjekordne tuluõhtu, seekord juba uuel põrandal. Kaur ütleb naerdes, et tegemist vajavate ülesannete nimekiri ei ole kaugeltki otsa saanud. Järgmisena vajaksid uuendust rahvamaja elektrisüsteem ja torustik.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare