-1.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSKas Rapla vald saab märtsi lõpuks uue sümboolika?

Kas Rapla vald saab märtsi lõpuks uue sümboolika?

Katri Reinsalu.

Ühinenud Rapla vald otsustas endale sümboolika leidmiseks kuulutada eelmise aasta lõpus välja konkursi, kuid vald kasutab siiani vana sümboolikat.

Lühidalt kokku võttes vastas konkursile laekunud kavanditest vaid üks, “Juurte juurde”, täielikult heraldikanõuetele. Riigikantselei heraldika ekspertkomisjonilt tulnud vastusest selgus, et osaliselt vastas nõuetele veel seitse kavandit. Rahvaküsitlusel selgus aga, et ülekaalukas rahvalemmik oli kavand “A333” ning “Juurte juurde” häältesaak jäi tagasihoidlikuks.


Sümboolikakonkursi hindamiskomisjon arutas küsimust ning valis oma hääletusel siiski täielikult heraldikanõuetele vastanud kavandi. Kas eelistada komisjoni valitut või rahva lemmikut, jäeti vallavalitsuse otsustada.
Rahva lemmikkavandi koostaja on oma kavandi kallal edasi tööd teinud, et see seatud kriteeriumitega kooskõlla viia. Tänaseks on laekunud “A333” korrigeeritud kavand kahes versioonis, mis esitati uuesti riigikantselei heraldika ekspertkomisjonile 2. veebruaril. Vastupidiselt lootustele ei mahtunud see veebruarilõpu istungi päevakorda. Eeldatavasti vaadatakse korrigeeritud kavand üle 6. märtsi istungil.
Vallavalitsus tegi volikogu istungil ettepaneku pärast heraldika ekspertkomisjoni arvamuse laekumist korraldada uus rahvaküsitlus kahe kavandi vahel. Seejärel läheks pall volikogu kätte, kes otsustab, kas arvestab rahvaküsitluse tulemusi või mitte. Lõpuks peab sümboolika kinnitama siiski volikogu.
Istungil andis sümboolikat puudutavast ülevaate abivallavanem Meelis Mägi, kes ütles, et kõige optimistlikuma plaani kohaselt võiks küsimus jõuda märtsikuu istungi päevakorda, mis tähendaks, et lõpuks saaks vald endale uue lipu ja vapi.
Alar Mutli leidis, et uue rahvaküsitluse korraldamisel ei ole mõtet, sest on selge, et hääletamisaktiivsus on madal. Mutli arvates võiks sümboolika pärast heraldika ekspertkomisjoni seisukoha laekumist otse volikogu lauale tulla. Kultuurikomisjoni esimees Väino Sassi parandas, et esmalt võiks see siiski kultuurikomisjoni laualt läbi käia, millega Mutli ka nõustus.
Nii hindamiskomisjoni kui ka volikogu liige Anne Kalf ütles, et hindamiskomisjon on oma otsuse teinud. Valituks osutus kavand, mis ühendas kõige enam liitunud valdasid. Volikogu liikmena on ka tema seisukohal, et uue rahvaküsitluse korraldamisel ei ole mõtet, sest hääletajaid on väga vähe.
Eile ütles abivallavanem Meelis Mägi, et praegu on kõige olulisem heraldika ekspertkomisjoni arvamus. Kui see on laekunud, läheb küsimus siiski otse volikogu lauale. Teine rahvaküsitlus jäetakse korraldamata. Vastavalt arvamuse sisule jõuab volikogu ette kas üks või kaks kavandit.

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare