5.7 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
RSKehtna tüdruk elatub arvutimängude mängimisest

Kehtna tüdruk elatub arvutimängude mängimisest

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

“Jah, striimimine on minu jaoks täiskohaga töö.” Nõnda ütleb Kehtnas elav tütarlaps Carmen Peussa. Mis asi on striimimine ja kuidas saab seda tööks nimetada?

Arst ravib haigeid, õpetaja õpetab lapsi, tisler valmistab mööblit, aga striimija ehk striimer mängib arvutimänge, teeb sellest interneti vahendusel otseülekande, näitab pilti kogu maailmale ning teenib sellega raha.
“Striimisin esialgu arvutimänge ülikooli kõrvalt hobina, aga kui hakkasin sellest ära elama, tegin seda juba täiskohaga,” rääkis Peussa. Viiel õhtul nädalas istub ta arvuti taha, lülitab mängu ja kaamera tööle ning näitab kõigile, kuidas arvutimängus vastastest jagu saada. Enamasti striimib ta CS: GO-d ehk arvutimängu nimega “Counter Strike: Global Offensive”. Tegemist on juba aastaid väga populaarse mänguga kogu maailmas ning selles peetakse ka e-spordi võistlusi.


Carmeni ülekandeid saab veebikeskkonna Twitch vahendusel vaadata igaüks. Selleks tuleb minna aadressile www.twitch.tv/carms. Enamasti toimuvad Carmeni otseülekanded õhtusel ajal, kuid täiesti vabalt on võimalik tagantjärele vaadata ka varasemaid ülekandeid. Aga kui striimi ehk ülekande vaatamine on tasuta, kuidas ta siis selle pealt raha teenib? Selleks on erinevaid viise.

Elukaaslane Taanist
Kuna Carmen on juba aastaid striimimisega tegelenud, on ta kogunud sellega omajagu tuntust nii Eestis kui ka maailmas. Aastate jooksul on ta kogunud endale Twitch-keskkonnas üle viiekümne tuhande jälgija. Sisuliselt võib neid pidada Carmeni fännideks, kes suurema või väiksema regulaarsusega tema ülekandeid jälgivad. Koos striimiga vahendab ta neile ka reklaame, mille pealt Twitch talle ettenähtud summa maksab. Samuti võtab Carmen striimide ajal vastu annetusi, mida fännid on valmis tegema. Arvestades e-spordi ja striimimise populaarsuse kasvu, lisandub ka sponsoreid (näiteks elektroonikapoed), kes on valmis populaarseid striimijaid sponsoreerima.
Kui palju siis sedasi teenib? Täpseid summasid mainimata ütleb Carmen, et niiviisi on võimalik kenasti ära elada. Eriti arvestades, et ka tema elukaaslane Jesper Mikalski mängib arvutimänge ja teenib selle pealt raha. Striimimisega tegeleb Jesper vähem, kuid see-eest on ta professionaalne e-sportlane.
Ta osaleb kõrgetasemelistel arvutimängude võistlustel, kus on suured auhinnafondid, ning teenib nende pealt. Jesper on pärit Taanist ning Carmeniga kohtusidki nad Twitch-keskkonnas. Nüüd elavad mõlemad Kehtnas ja mängivad arvutimänge.
Carmen tõdes, et arvutimängudega vähem seotud inimestele on üsna keeruline selgitada, millega ta täpselt tegeleb. Kõige parema ja selgema pildi saab siis, kui ise üks otseülekanne lahti võtta. Nooremate pealtvaatajate seas on striimide jälgimine erakordselt populaarne.
Vanemad ei pruugi sellest muidugi aru saada. “Sa ei mängi ise seda mängu, vaid vaatad, kuidas keegi teine mängib?” võib ta küsida. Tuleb tõdeda, et maailma kuulsaimad striimijad on kohati sama kuulsad kui näitlejad ja lauljad. See on võrdlemisi uus meelelahutuse vorm, mis nooremat generatsiooni paelub.

Tüdruk mängib CS-i
Kuidas tõusta populaarseks striimijaks? Paljud on seda püüdnud, ent edutult. Ometi tundub see lihtne – võta arvutimäng lahti, pane kaamera tööle ja striimi seda üle maailma. Teoreetiliselt see nii toimibki, kuid edu saavutamine nõuab loomulikult palju rohkemat. Twitch.tv kõige tuntumatel striimijatel on ligikaudu miljon jälgijat. YouTube’i keskkonnas on need numbrid veel suuremad. Selleks, et selles maailmas tõusta edukaks ning tipus püsida, on vaja rohkemat kui huvi arvutimängude vastu: paeluv iseloom, oskus pajatada põnevaid lugusid ning võime ennast promoda.
Kõik need on Carmenil olemas ning see on andnud pinnase, millele oma edu ja populaarsus rajada. Carmen on enda sõnul vägagi teadlik, et ka atraktiivne välimus on tulnud talle kasuks. “Kindlasti tulevad paljud selle pärast ka vaatama, et näe, tüdruk mängib CS-i. Aga mitte ainult. Mul on ka jälgijaid, kes on minu striime vaadanud algusest peale,” rääkis ta.
Kes on Carmeni ülekandeid jälginud, teavad, et oluline osa on ka oma jälgijatega suhtlemisel. Registreeritud kasutajad saavad saata talle sõnumeid, millele Carmen otseülekande ajal vastab. Nii tekib meelelahutaja ja pealtvaatajate vahel sünergia, mis samuti aitab populaarsusele kaasa. Inimesed ei tunne, et nad on vaid passiivsed tarbijad, vaid saavad ise kogu protsessis kaasa lüüa.

Unistus – 100 000 jälgijat
Kuna paljud Carmeni fännid on pärit välismaalt, suhtleb ta oma pealtvaatajatega enamasti inglise keeles. See on kujunenud harjumuseks. Kohalike huvilistega räägib ta muidugi ka eesti keeles ning vahel isegi inglise-eesti segakeeles.
Kohati tundub, et arvutimängusõpradel on kujunenud välja oma keel, mis küll sarnaneb eesti keelega, aga ei ole päris see. Mitmed fraasid on võetud üle otse inglise keelest, neid tõlkimata. Kas või see sama mõiste striim, mis tuleneb ingliskeelsest sõnast stream ja tähendab otseülekannet.
Kuigi aastaid on Carmen mänginud “Counter Strike: Global Offensive’i”, näitab ta vahelduseks striimide vahendusel ka teisi mänge. Närvikõdi pakuvad näiteks õudusmängude ülekanded. Ta tõdeb, et CS: GO’st loobumine ei oleks üldse lihtne, sest pealtvaatajad on sellega juba harjunud. Varem on ta mänginud ka teist populaarset mängu “Dota 2”.
Carmen on leidnud enda jaoks viisi, kuidas ühendada hobi ja töö. Tegelikult on tütarlapsel omandatud kõrgharidus õigusteaduse valdkonnas, kuid praegu eelistab ta enda sõnul striimimist. Ja ega otsest vanuselist piiri sel tööl ei olegi.
Arvutimänge plaanib Carmen striimida seni, kuni pealtvaatajaid ja huvilisi jagub. Seni neist puudu ei ole tulnud. See number – üle viiekümne tuhande jälgija – on juba mitu aastat olnud pidevalt tõusuteel. Praegu ei paista ka ühtegi märki, miks peaks see peatuma või isegi langema hakkama. Aga unistuste number? “Sada tuhat jälgijat tahaks täis saada,” sõnas Carmen.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare