9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSKirjanike liit kuulutas välja romaanivõistluse žüriiliikmed

Kirjanike liit kuulutas välja romaanivõistluse žüriiliikmed

Stina Andok

Eesti Kirjanike Liit korraldas 8. jaanuaril kirjandusürituse, kus kõnelesid 2017. aasta romaanivõistluse võidutööde autorid ning kuulutati välja käesoleva aasta konkursi žüriiliikmed.
Igal aastal korraldab Eesti Kirjanike Liit romaanivõistlust, mille raames valib auväärt žürii algupäraste seni avaldamata käsikirjade seast parimad. Eelmisel aastal võitis konkursi Vahur Afanasjevi romaan „Serafima ja Bogdan“. Lisaks anti välja kaks teist kohta, mida jäid jagama Eva Kofi „Sinine mägi“ ja Triinu Merese „Lihtsad valikud“.
Möödunud neljapäeval Eesti Kirjanike Liidu maja musta laega saalis korraldatud kirjandusüritus oli Peipsiveere-teemaline Afanasjevi romaani „Serafima ja Bogdan“ auks, mille tegevus toimub Peipsi kandis. Kõlas Peipsi-rahvale omane muusika, taustaks näidati ka fotosid, mis andsid edasi selle piirkonna võlu. Üritusele olid kogunenud nii uued romaanikirjanikud, perekonnaliikmed, toetajad, muiduhuvilised, sponsorid kui ka prominentsed kirjanikud.
Kordamööda intervjueerisid auhinnafondi välja pannud ettevõtete esindajad võiduteoste autoreid, et paremat aimu saada kirjutamisprotsesside tagamaadest. Selgus, et võitnud käsikirjade autorid mitte ainult ei käsitle väga erinevaid teemasid väga erinevatel ajastutel, vaid ka kasutavad sootuks erinevaid kirjutamisviise. Nii näiteks kirjeldas Eva Koff, kuidas temal võtab romaanilainele saamine aega vahel suisa 6-7 tundi järjestikust pühendumust, Triinu Meres aga kirjutab oma romaane mõnesaja sõna kaupa iga päev, Afanasjev jällegi kasutab vahel toetuseks märjukest, et kiiremini õigele kirjutamislainele jõuda.
„Serafima ja Bogdan“ on praeguseks hetkeks poelettidelt juba kadunud. Kirjaniku lapsepõlve mängumaa humoorikad, kuid samal ajal usutavad kirjeldused, mis viivad lugeja tagasi nõukogudeaega, on ilmselgelt kaasaja lugejale huvitavad. Eva Koff viib oma lugeja tagasi 20. sajandi alguse Eestisse ja pisut kaugemalegi, kõneleb selle aja ilust, valust ja inimestest. Triinu Merese ulmeline tulevikuromaan viib aga tegelikkusest kaugemale ning kompab kujutlusvõimete piire. Iga teos tegeleb omal moel siiski inimsuhetega, andes neile ühise nimetaja.
Pärast kirjanike sõnavõtte kuulutati välja ka järgmisel romaanivõistlusel käsikirju hindav kaheksaliikmeline žürii, kuhu kuuluvad Eesti Kirjanike Liidu esimees Tiit Aleksejev, dramaturg ja ajakirjanik Ene Paaver, luuletaja ja kirjandusteadlane Aare Pilv, kirjanikud Vahur Afanasjev, Maimu Berg, Peeter Helme, Eva Koff ja Rein Põder.
2017. aasta romaanivõistlusel kuulusid žüriisse Tiit Aleksejev, dramaturg Heidi Aadma, kirjandus- ja tõlketeadlane Anne Lange, kirjanikud Veiko Belials, Märt Laur, Holger Kaints, Jan Kaus ja Karl-Martin Sinijärv.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare