-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSMiidi Pindus kinkis eesti rahvale sada sokki

Miidi Pindus kinkis eesti rahvale sada sokki

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

“100 sokki eesti rahvale”. Nii kõlab näituse pealkiri, mis avati esmaspäeva, 19. veebruari õhtupoolikul Kaiu rahvamajas. Näituse autor on Miidi Pindus, kes on suure osa väljapandud sokkidest ise valmis kudunud.

“100 sokki eesti rahvale” on üks osa Eesti vabariigi sajanda sünnipäeva tähistamisest Kaius. Näituse avamisel oli kohal ligikaudu nelikümmend inimest. Miidi Pindus rääkis, et enamiku nendest sokkidest kudus ta valmis öötundidel, kui uni ära läks. Tema enda lemmikud on sini-must-valgetes toonides sokid. On ka teistsuguseid. Näiteks ajalooliste mustritega sokid, millesse Pindus on enda sõnul sisse kudunud iidseid ja tähenduslikke sümboleid.
Üks kõige kõnekam näituse element ei ole tegelikult üldse tema kootud. Seinal saab uudistada ka saja aasta vanuseid naiste sukki, mis kuulusid Pinduse emale. “Noorena olin täiesti kindel, et mina neid jalga ei tõmba,” rääkis Pindus. Nüüd ütles ta, et õnneks ei ole ta neid ära visanud ja sai need näitusele üles panna.
Osadel sokkidel juba on jalad, teistel mitte. See tähendab, et osa neist on tehtud tellimuse peale ning lähevad pärast näitust oma omaniku jalga. Teiste saatus on veel lahtine. Rohelised ja hallid sokid on Pindusel kavas anda kaitseliitlastele. Ta rääkis, et osa saapaid kipuvad sõdurite jalgu hõõruma ja siis on hea, kui saab enne soojad sokid jalga panna, mis nahka kaitsevad. Varem on Pindus kinkinud enda kootud kindaid-sokke Eesti sõduritele Afganistanis ja Eesti suurperede lastele. Näituse “100 sokki eesti rahvale” aitas üles seada Naiskodukaitse Kaiu jaoskond. Näitus on Kaiu rahvamajas avatud kuni 28. veebruarini.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare