6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSÕhksoojuspumbaga kütmise eelised ahjukütte ees

Õhksoojuspumbaga kütmise eelised ahjukütte ees

Kütteperioodil kulub meie kliimas eluruumide kütmisele nii raha kui enda energiat. Kütmisele kuluv isiklik aeg on lisaks küttekulule teine oluline argument, mis paneb paljusid inimesi kütteperioodi saabudes otsima mugavamaid kütteviise.

Kõige traditsioonilisem viis kodu kütmiseks on ahjuküte. Selle kütmisviisi heade külgedena võib välja tuu, et: elav tuli tekitab tõelise kodutunde. Puit on suhteliselt soodne ja taastuv ressurss ning sel viisil kütmine ei ohusta loodust. Ent kütmisele kuluv aeg ning autonoomsuse puudumine räägivad ahjukütte kahjuks. Üheks alternatiiviks, et võita aega ja mugavust, on valida kodu kütmiseks õhksoojuspump. Alljärgnevalt anname ülevaate õhksoojuspumpade eelistest ahjukütte ees.

Õhksoojuspumbad jagunevad kaheks
Õhksoojuspumbad on kütteseadmed, mis kasutavad väliskeskkonda kogunenud energiat hoonete ja tarbevee soojendamiseks. Kasutusmugavus ja säästlikkus räägivad kindlasti selle küttelahenduse kasuks. Õhksoojuspump on üldine termin, mille all mõeldakse enamasti õhk-õhk tüüpi soojuspumpa. Siiski jagunevad õhksoojuspumbad kaheks vastavalt sellele, kas need soojendavad õhku, või vett.

Õhk-õhk soojuspump – ruumi kütmiseks kasutatav energia ammutakse välisõhust, mis läbi vastava mooduli tuppa puhutakse.
Õhk-õhk tüüpi soojuspump sobib hästi ka lisalahenduseks juba olemasolevale kütteallikale. Õhusoojuspumbad vajavad parima tulemuse saavutamiseks avaraid ruume, kus õhul on võimalus vabalt liikuda. Õhk-õhk pumba puhul võib soojuspumba moodulist kaugemal olevates ruumides toatemperatuur erineda mitme kraadi võrra. Soojuse ebaühtlast jaotamist aitab vältida ruumide vaheliste uste lahti hoidmine.

Õhk-vesi soojuspump – ruumi kütmiseks kasutatav energia ammutakse välisõhust ja suunatakse vesiküttesse – radiaatoritesse või põrandaküttesse.
Kuna küttesüsteemiga ühendatud küttekehad paiknevad üle kogu elamu, siis aitab õhk-vesi tüüpi soojuspump kütta eluruume enamjaolt soojaks ühtlasemalt, kui õhk-õhk tüüpi pump. Lisaks aitab õhk-vesi soojuspump soojendada ka tarbevett.

Miks valida ahjukütte asemele soojuspump?

Ahikütte korral tuleb arvestada, et puude tuppa toomiseks ja ahju kütmiseks kulub üsna palju aega. Samuti ei lähe ruumid kiiresti soojaks ning ei pruugi püsida soojad, mis võib talvel osutuda üsnagi ebamugavaks. Lisaks tuleb külmematel päevadel ahju või pliidi kütmist planeerida, et vältida ülekütmisest tekkivaid ohte ja samas säilitada päeva jooksul toas võimalikult ühtlane toatemperatuur.

Kuigi mõlemad küttesüsteemid vajavad korrapärast hooldust, siis ahiküte vajab seda tihedamalt ning põhjalikumalt. Küttekolle vajab puhastamist tuhast ning ka korsten ja lõõrid ootavad korstnapühkija abikätt.

Õhksoojuspumba eeliseks ahikütte ees on kasutusmugavus. Kaasaegsed õhksoojuspumbad on lihtsalt programmeeritavad ja uuemaid mudeleid saab nutiseadmetega ka distantsilt juhtida. Mugav võimalus lülitada seade tööle ning kütta tuba soojaks parasjagu koju saabumise ajaks. Kui on vajalik, et eluruumides püsiks pidevalt ühtlane temperatuur, siis ka selle ülesandega saab tark õhksoojuspump hästi hakkama. Soojuspumpa on võimalik soojadel suvepäevadel kasutada ka konditsioneerina.

Vali kütteseade targalt ja säästa aega

Kütteviisi valikul tasub juhinduda arvestusest, kui palju energiat kulub kütmisele ja tarbevee soojendamisele. Ning samuti mugavusest ja ajakulust – kui palju on soovi kulutada enda ajast kütmisele.

Ackliima.eu e-poest leiad laia valiku soojuspumpasid ja küttesüsteemide terviklikud lahendused.

Sisuturundus