7.7 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSSoome eestlased tegid Eestile kingituse

Soome eestlased tegid Eestile kingituse

Piret Linnamägi.

Soome eestlased kinkisid Eestile 100. sünnipäevaks kontsert-etenduse „Meie juured ei ole lapsepõlves“, mille kunstilisteks juhtideks ja lavastajaks olid märjamaalased Silver ja Annika Lumi. Kontsert-etendus, mis anti mõned päevad enne Eesti Vabariigi sünnipäeva, leidis aset Helsingi Aleksandri teatris. Maailmaesiettekandele tuli ka Rasmus Puuri kirjutatud uudisteos „Meie juured ei ole lapsepõlves“ (Karl Ristikivi tekstile), mis oli kirjutatud Soomes elavale eestlaste kogukonnale just Eestimaa sünnipäeva auks. Kontserdil astus üles rohkem kui 150 muusikut, kelle hulgas olid Helsingi Eesti Naiskoor, Helsingi Eesti Muusikastuudio mudilas- ja lastekoor, Tampere Eesti koor, segakoor Siller, EBS-i kammerkoor ja Rasmus Puur koos VHK keelpilliorkestriga. Solistidena astusid üles ka Annika ja Silver Lumi.


„Kontsert-etenduse ettevalmistamisega alustasime juba eelmise aasta kevadel. Hakkasime mõtlema, kuidas ja kellega tuua publikuni just see õige meie sõnum. Kontserdi täpne pealkiri selgus alles detsembris, kui Rasmus Puuril valmis spetsiaalselt Soomes elavale eestlaste kogukonnale komponeeritud teos „Meie juured ei ole lapsepõlves“. Mõtted ja soovid, mida kõike uudisteos peab endas kandma, andsime Rasmusele edasi pikkade telefonikõnede jooksul. Rasmus soovis, et meie mõtted oleksid talle väga selgelt arusaadavad, sest vastasel korral ei kanna valmiv uudisteos õiget meelsust,“ sõnas Annika Lumi.
Rasmus Puur rääkis, et tellimus EV100 sünnipäevaks oli talle suur au, kuid teose kirjutamine polnud kõige lihtsam. Mõte pöörduda Karl Ristikivi kui pärast sõda Rootsi emigreerunud kirjaniku poole, tekkis üsna ruttu, aga teksti valik oli keeruline. „Meie juured ei ole lapsepõlves“ võtab helilooja jaoks ilusalt ja valusalt kokku teises paigas elava inimese juurte loo, tunded ning taju.
Kontserdi kunstiliste juhtide Annika ja Silver Lumi kanda jäid paljud suurüritusega seotud olulised ülesanded. Nad olid nii lavastajad, lavakujundajad, produtsendid, koormeistrid kui ka solistid.
„Tegemist oli esimese korraga, kui nii paljud Soomes tegutsevad ja eesti lauljatest koosnevad kollektiivid – solistid, kuus koori, keelpilliorkester, trio, ansamblid – korraga ühel laval olid,“ mainis Silver Lumi.
Kontserdijärgsel pidulikul koosviibimisel rääkis suursaadik Margus Laidre, et tema juured on lapsepõlves. Silver Lumi vastas, et kontserdi kunstiliste juhtidena ei saa nad selle väitega nõustuda. „Meie juured ei ole ainult lapsepõlves. Kindlasti mitte! Võõrsil elades haarame virnrohu kombel enda külge killukesi Eesti kultuurist nii siit kui ka sealt ning ajame oma juured sinna, kus me tegutseme ja Eesti asja ajame. Mida kauem me võõrsil elame, seda sügavamale me juured väljaspool Eestit ka tungivad. Sellest hoolimata jääb meile alati võimalus tulla tagasi Eestisse. Ja see mõte mõlgub meil peaaegu iga päev meeles.“
Kontsert-kingitus „Meie juured ei ole lapsepõlves“ on siiani suurim Soome eestlaste korraldatud kontsert. Kontsert anti täissaalile.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare