11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSTrad.Attack! vallutas Raplamaa publiku südamed

Trad.Attack! vallutas Raplamaa publiku südamed

Helerin Väronen / foto: Siim Solman.

Eelmisel neljapäeval nähti ja kuuldi Rapla kultuurikeskuses bändi, kes siinsetel lavadel pole varem esinemas käinud. Trad.Attack! on folkmuusika bänd, kes kogub aina enam kuulsust välismaal, kuid sel aastal otsustasid bändliliikmed Jalmar ja Sandra Vabarna ning Tõnu Tubli, et nüüd on aeg teha Eesti tuur mööda kõiki maakondi.

Kontserdi algus lasi end oodata. Rahvast aina kogunes ja kogunes. Tundus, et see saal ei ole ammu nii suurt hulka publikut näinud. Ootusärevust keriti veelgi vilkuvate lampide ja vastava muusikaga. Lavalt vaatasid vastu ka diskokerad, mis on saanud Trad.Attack!i lahutamatuks osaks. Ja ühtäkki oligi see hetk käes, et Trad.Attack! vallutas lava ja pakkus enam kui tunni jooksul tõeliselt meeliülendava muusikaelamuse.


Pärast esimesi lugusid “Talgo” ja “Kabala” sõnas Jalmar, et ta pole nii vaikset rahvast varem näinudki, see mõjuvat lausa külma dušina, Kuid kohe pani bänd rahva endaga kaasa laulma, tõestades, et kui rahvas tahab, siis küll neile eluvaim sisse tuleb.
Sandra sõnas, et nad esinevad Rap-las esimest korda. Üldse on nad seni Eestis esinenud mugavates kohtades nagu Tallinn, Tartu, Viljandi ja Värska. Seekordsel tuuril otsustati aga läbi käia kõik maakonnad ja Rapla kontsert oli kolmenädalasel tuuril esimene, mille puhul astuti mugavustsoonist välja. Ja kui keegi teada soovib, mis neid lava taga kosutuseks ootas, siis selleks oli bändiliikmete sõbra ema valmistatud mannavaht.
Esitamisele tulid nii vanad lood plaadilt “Ah” kui ka uue plaadi “Kullakarva” lood. Näiteks uuemate lugude seas on laul “Kallimale”, millele on valminud ka väga südamlik video. Pärast seda jõuti aga vanade lugude juurde. Järgneva loo tutvustuseks sõnas Tõnu, et vanasti usuti igasuguseid müstilisi asju, alates haldjatest, kuid paljud vanad eestlased uskusid Kuud, mille poole sai püüelda ja soovida. Meditatiivne lugu “Kuukene” oligi pöördumine Kuu poole saamaks kehale noorust ja jõudu.
Kultuurikeskusesse kontserdiks ettevalmistusi tegema jõudis Trad.Attack! varakult ja Sandra sõnas, et kaks tundi enne publikule uste avamist pidid nad külmetama, kuna küte lülitati välja. Kontsert oli aga selleks ajaks publiku korralikult üles kütnud, ilmselt ei leidunud inimest, kes kasvõi natuke muusikataktis kaasa poleks õõtsunud.
Trad.Attack!i liikmetele meeldivad kohe kindlasti kaks asja, üks neist on reisimine, rääkis Sandra. Neli aastat tagasi oma bändiga alustades, kui nad olid noored, ilusad ja ülbed, tegid nad masterplaani esineda kõigis maailma riikides. Üle 160 riigi on veel küll käia, kuid 33 käidud riiki on märkimisväärne saavutus, mida annab järele teha.
Teiseks meeldib bändile kasutada vanu arhiivisalvestisi. Sellega on tulnud ette ka äpardusi. Kord olevat sõnade autor Emiilie Kõiv muudetud Kerli Kõivuks. Üks lugudest, milles on kasutatud arhiivisalvestisi, on “Koorekene” ja nagu selgus, pole Trad.Attack!il olnud kontserti, kus seda lugu mängitud poleks. Põhjust pole vaja kaugelt otsida, lugu, millest bänd üldse alguse sai, on lihtsalt niivõrd kaasahaarav.
Looga “Päevakene” tuleb Jalmarile meelde lapsepõlv, kui ta oli umbes nelja-aastane ja kasutas päikese kutsumise loitsu “Päivlik, pätslik”. Nüüd kasutab ta päikese meelitamiseks aga “Päevake” lugu ja tervitas selle looga Mari Tammarit, kes usub sõna jõusse ja on edukalt päikeseloitsu kasutanud. (Ja täpselt selle lause kirjutamise hetkel hakkas päike silmipimestavalt paistma, nii et ju see kutse ikka mõjub.)
Pärast lugu “Mõmm”, mis pani rahva kaasa mõmisema, sõnas Sandra, et igal selle tuuri kontserdil peaks olema meenutuste nurk, kus nad räägivad oma mälestusi vastavast kohast. Raplaga meenub Sandral teismeliseiga, kui ta kord siia ühele folgiüritusele tuli ning pärast sõbranna juurde ööseks jäi. Kogu õhtu oli olnud väga tore, kuid kõige eredamalt on Sandral meeles see, kuidas öösel sõbranna juurde jõudes oli sõbranna ema neile viinereid ja friikaid valmistanud. Aga seda ei teadnud isegi Jalmar oma kaasa Sandra kohta, et lapsepõlves on Sandra paar kuud elanud Velise külas.
Kontserdi kaks viimast ametlikku lugu olid “Metsa kuldsed kuningad” ja “Sõit”. Viimane on liisusalmidest kokku pandud lustakas lugu, mille sõnadest jääb ketrama pähe: “Hiired kõditasid naba, sina oled mängust vaba!” Kuid ega siis pärast viimast lugu bändi minema lastud, aplodeerimise ja jalgade trampimisega kutsuti Trad.Attack! lavale tagasi. Lisalooks esitati “Reied”, mis on paljude lemmiklugu ja mis kuulub ilmselt uuemate folgilugude tõelisse kuldvaramusse.

Vaata ka fotosid:

https://sõnumid.ee/2018/02/23/fotod-trad-attack-andis-raplas-kontserdi/

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare