6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSUskumatu! Kuimetsas hoiustatakse USA suusakoondise varustust

Uskumatu! Kuimetsas hoiustatakse USA suusakoondise varustust

Siim Jõgis.

Samal ajal, kui kaugel Lõuna-Koreas toimuvad taliolümpiamängud, asub Ameerika Ühendriikide murdmaasuusakoondise määrde- ja varustusekonteiner Kuimetsas ühes garaažis. Kõlab uskumatult, kuid ometi vastab see tõele.

Praegu vastutab selle eest Spordiklubi Laansoo Motokrossi Team MTÜ juhataja Juhan Laansoo. Kuimetsa garaažis asub see põhjusel, et enne murdmaasuusatamise maailmakarikasarja jätkamist pannakse bussile just siin peale uued kleebised. Ameerika Ühendriikide suusakoondise määrdemeister on teatavasti eestlane Oleg Ragilo.
Euroopas toimuvatel maailmakarikaetappidel hoolitsetakse selles konteineris kõikide Ameerika Ühendriikide murdmaasuusatajate varustuse eest. Nende seas ka nende esisuusataja Jessica Digginsi varustuse eest, kes sai Pyeongchangi olümpiamängudel 15 kilomeetri suusavahetusega sõidus viienda koha. See konteiner on mõeldud teenindama eksklusiivselt jänkide suusatajaid just Euroopas toimuvatel maailmakarikaetappidel. Lõuna-Koreas ei oleks sellest mingit kasu, sest vastavalt olümpia fair-play reeglitele peavad seal olema kõigil sportlastel võrdsed tingimused.
Tegemist on Scania masinaga, mis veab enda järel konteinerit, mis omakorda on täis maailma tipptasemel suusa- ja hooldevarustust. Raplamaa Sõnumite toimetusel on küll pilt sellest masinast olemas, kuid kahjuks ei ole meil lubatud seda avaldada. Kiire pilgu saime visata ka haagise sees olevale varustusele, kuid seda ei tohtinud isegi pildistada. Juhan Laansoo kirjeldas, et tegemist on nagu legomajaga, mis käib igalt poolt lahti. Mida rohkem seda lahti võtta, seda suuremal alal saavad määrdemehed suuskade eest hoolitseda.
Konteiner saabus Kuimetsa 6. veebruaril ning sõidab sealt ära eeloleval reedel, 23. veebruaril. Järgmine maailmakarikaetapp pärast olümpiamänge saab alguse laupäeval, 3. märtsil Lahtis. Seal peab konteiner koos kogu varustusega juba kohal olema. Sarnased suusavarustuse konteinerid on veel Venemaa, Norra ja Soome murdmaasuusakoondistel.
Jutt Juhan Laansooga läheb sujuvalt üle muudele tegemistele Kuimetsas. Laansoo rääkis, et seal toimub muudki põnevat kui ainult tipptasemel määrdevarustuse hoiustamine. Kaks korda nädalas viib Laansoo lastele läbi tehnikaringi. Nii kohalikud kui ka kaugemad lapsed saavad seal tutvuda vanatehnikaga ja ka ise seda parandada. Kes ei karda, et käsi mustaks saab, võib nii lihvida, hööveldada kui ka remontida. Präänikuna saavad ringis käivad lapsed laupäeva hommikuti Kuimetsa krossirajal sõitmas käia. Talvisel ajal on Laansoo sinna korraliku lumeraja meisterdanud. Ja lastele meeldib.
Eriti huvitav on see, et tehnikaring pakub rohkem huvi tüdrukutele kui poistele. Laansoo imestab ise ka selle üle, et tüdrukuid seal rohkem käib. Aga üks reegel on kindlalt paigas – laupäeva hommikul saavad rajale sõitma tulla ainult need, kes nädala sees on tehnikaringis käinud tööd tegemas.
Ka edaspidiseks on plaanid paigas. Suvel plaanib Laansoo hakata lastele läbi viima krossisõidu treeninguid. Praeguseks on Kuimetsa krossirajale planeeritud kolm suuremat sündmust – 5. mail Eesti noorte karikavõistluste etapp motokrossis, 2. juunil lastekaitse- ja tehnikapäeva tähistamine ning 4. augustil vanatehnikapäev ja krossikate demosõidud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare