0.5 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
RSViljakuivati omanikule on esitatud kahtlustus tööohutusnõuete rikkumises

Viljakuivati omanikule on esitatud kahtlustus tööohutusnõuete rikkumises

Stina Andok / foto Siim Solman.

Möödunud aasta septembrikuus juhtus surmaga lõppenud õnnetus, kui viljakuivati punkripõhja alla jäi inimene. Juhtumi osas alustati kriminaalmenetlust ning tänaseks on ettevõttele ja selle tegevjuhile esitatud kahtlustus tööohutusnõuete rikkumises.

2. septembri hommikul kell 8.05 sai häirekeskus teate õnnetusjuhtumist Rapla vallas Raka külas, kus oli viljakuivatis punkripõhi alla kukkunud ning selle alla võis olla jäänud inimene. Juhtunu avastas ja häirekeskusele helistas viljakuivati omanik Alar Mutli. Kui ööseks valvesse jäänud töötajat viljakuivati juurest leida ei õnnestunud, kutsus Mutli teises kuivatis tööd teinud mehed appi ja üheskoos kühveldati maas hunnikus olnud herneid. Näinud, et mees on seal all kinni, helistati päästeametisse. Päästjad vintsisid tõstepatjade abil punkripõhja üles ning tõid 60-aastase töömehe välja, kuid kahjuks teda enam päästa ei suudetud.
Mehe surma põhjuste väljaselgitamiseks alustati kriminaalmenetlust ning juhtunut uuris ka tööinspektsioon. Kuigi kriminaaluurimine endiselt jätkub ning lõplikest tulemustest veel rääkida ei saa, on ettevõttele ja tegevjuhile esitatud kahtlustus. „Praeguseks näitab uurimine, et õnnetuse põhjustas amortiseerunud kuivatipunker ning ettevõttele ja selle tegevjuhile on seetõttu esitatud kahtlustus tööohutusnõuete rikkumises ehk selles, et tööandja ei olnud piisavalt veendunud kuivati tehnilise seisukorra turvalisuses. Räägime alles kahtlustusest, selle esitamise eesmärk ongi selgitada, kas ja kui palju oli juhtunus tegelikult ettevõtte süüd,“ selgitab prokurör Milvi Pruus.
Kahtlustus on esitatud karistusseadustiku paragrahvi 197 järgi, mis käsitleb töötervishoiu- ja tööohutusnõuete eiramist, kui sellega on ettevaatamatusest tekitatud inimesele raske tervisekahjustus või põhjustatud surm. Tööinspektsioon oma menetluse tulemusi kommenteerida ei saa, kuni kriminaalmenetlus on pooleli.
Vahetult pärast juhtunut ütles viljakuivati omanik Alar Mutli, et vaatab enne iga kuivatushooaja algust kõik oma viljakuivatid üle, peseb ja hooldab neid vajadusel ning et tegemist oli halbade asjaolude kokkusattumise tagajärjel tekkinud rumala õnnetusega.
Eile, 20. veebruaril kinnitas Mutli telefonivestluses, et on teadlik esitatud kahtlustusest. „See on tavapärane uurimise käik. Las uurijad teevad oma töö ära. Kuhu see jõuab ja mis edasi saab, mina ei tea,“ ütles ta ega soovinud muud kommentaariks lisada.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare