0.5 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
RSElujõu keskust ümbritsevad küttetorud lõhuvad hoone seina

Elujõu keskust ümbritsevad küttetorud lõhuvad hoone seina

Helerin Väronen / foto: Siim Solman.

Rapla Elujõu keskuse perenaisel Piia Kõverikul on oma hoone välisseinaga mure, mis on väldanud pikki aastaid.

Kõverik ostis kümme aastat tagasi nõukogude ajal rajatud tootmishoone, mille külge on paigaldatud Utilitas AS-i maapealne kaugkütte torustik soojusenergia ülekandeks tsentraalsest katlamajast. Mööda hoone välisseina jooksvad küttetorud on aga ajaga hakanud maja seina murendama.


Elujõu keskus on viimastel aastatel jõudsalt edasi arenenud ja nüüd on Kõverikul soov maja sein soojustada ja rajada sellesse seina, kus torud paiknevad, uus sissekäik. Seda aga ei saa teha, kui torud ees on.
Ehitusspetsialist Tõnis Kurisoo on käinud hoonet vaatamas. Kõverik kirjeldas, kuidas Kurisoo oli varbaga vastu seinaäärt löönud ja näha oli, et kivid on hoone alumises osas täiesti pehmed. Kõverik kardab, et niimoodi edasi minnes on ühel hetkel hoone põhikonstruktsioonid omadega läbi.
Maja seina lõhub vihmavesi, mis pritsib fassaadile ja kahjustab seeläbi seina. Kõverik on seina kaitseks asetanud torude peale vastu seina toetuvad külmkapiuksed, kuid see on vaid ajutine lahendus suurele probleemile. Kõveriku soov oleks paigaldada küttetorud kas maa sisse, tõsta üles või nihutada majaseinast niipalju eemale, et saaks maja päästa.
Kõverik leiab, et need torud on ka Rapla valla huviorbiidis, kuna kütavad Vesiroosi gümnaasiumi ja Sadolini spordihoonet. Ta on oma murega kaks korda ka valla poole pöördunud, neile kirjutanud, kuid sõnab, et vastuseid ei ole ta sealt saanud.
Vald on probleemist teadlik ja vallaarhitekt Marko Järvela on Utilitasega ühendust võtnud ning teinud ettepaneku, mis võiks kinnistu omaniku olukorda lahendada. Selle järgi tuleks torud paigaldada teisele poole hoonet, maasse, kus asub torude jaoks sobiv tühi trass. Sellesisulised kirjad on valla poolt Utilitase juhatajale Urmas Ameerikasele ja Rapla osakonna juhatajale Dmitri Opmannile saadetud juba eelmise aasta suve alguses. Rapla abivallavanema Meelis Mägi sõnul ei ole nad aga Utilitas AS-ilt mingit tagasisidet saanud.
Rapla valla ehitusnõunik Elmar Purge sõnas, et hoone müümisel eraomandisse kaasnes sellega kohustus taluda kinnistul asuvaid kommunikatsioone. Talumistasu nende torude eest on 6,51 eurot. Ja seda mitte kuus, vaid aastas. Võrdluseks toob Kõverik, et Eesti Energia kaabli puhul on talumistasu 43 eurot, kuid too kaabel teda tegelikult ei häiri. Kuna probleem on kestnud aastaid, on Kõverik üritanud varem Utilitasega suhelda. Siis öeldi talle, et tehku ta kinnistu omanikuna ise see asi korda. Torude ümberpaigutamise hind oleks tollal olnud pool miljonit krooni. Kõverik on küll valmis omalt poolt torude ümberpaigutamist toetama, kuid täies mahus maksmine käiks talle üle jõu. Tema soov on, et kõik osapooled, peale tema enda ka Utilitas ja Rapla vald saaksid kokku ning arutaksid probleemi.
Utilitase Rapla osakonna juhataja Dmitri Opmann vastas, et nad on olnud lahenduse leidmiseks kinnistu omanikuga ühenduses. Opmanni sõnul soovivad nad koostöös alustada torude ümberprojekteerimise projektiga ning selle käesoleva aasta investeeringute plaani lülitada.

2 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare