-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSAili Pikkofil täitus kunstnikuna kümme aastat

Aili Pikkofil täitus kunstnikuna kümme aastat

Helerin Väronen / foto: Helerin Väronen.

Eelmisel kolmapäeval, 7. märtsil korraldas Rapla kultuurikeskuse Valgre toas oma tööde näitusmüügi vabakutseline kunstnik Aili Pikkof.

Aili on kunstnikuna tegutsenud kümme aastat ja selle aja jooksul on tal olnud üle kuuekümne näitusmüügi. Kunstiga hakkas ta tegelema varases nooruses. Juba kolmeselt meeldis talle joonistada ja see meeldimine jätkus ka algklassides, kus tema töid esitleti ka näitustel. Lemmikmotiivideks, mida piltidel kujutada, kujunesid juba varakult loomad ja loodus. Seda joont on ta hoidnud ka edaspidi. Vahepeale jäid küll aastad, mil ta kunstiga ei tegelenud.
Juba koolis öeldi Ailile, et temast saab kord kunstnik ja nii on ka läinud. Nüüd vaatab ta oma lapselast, kes suure õhinaga joonistada tahab, ja arvab, et ju see tema jälgedes käima hakkab. Ka laps ise on veendunud, et tema tahab kunstnikuks saada ja üks tema kaunistatud värviline tass leidis oma tee ka Aili näitusmüügile.
Aili Pikkofi portselanimaalingud kujutavad enamasti loomi, küll leiab sealt hunte, elevante, aga ka väikseid linnukesi. Enamasti on pildid värvilised, kuid Valgre toa heleduses mõjusid väga hästi ka Aili maalitud mustvalged seinataldrikud. Üheks Aili nõrkuseks on kuld, seda kannab ta nii ise kui ka kannab kullavärvina oma töödele. Nii saab nii mõnigi tavalist tooni tass palju luksuslikuma väljanägemise.
Peale portselanimaalingute valmivad naise käe all siidsallid, mis on enamasti minimalistlikud ja ilusates kevadistes toonides.
Kuigi Aili on raske puudega, sõnab ta, et selle tõttu midagi tegemata ei jää. Raske hetk läheb mööda ning siis saab edasi nokitseda ja teha. Raskeid hetki on tema elus olnud palju, kuid ta on alati võitjana välja tulnud. Selle kõige eest on ta ennekõike tänulik Loojale, kuid ka Rapla vallale, kultuurikeskusele, maakonnalehele ja üldse kõigile oma kallitele inimestele.
Tõuke kunstiga tegelemiseks andis Ailile aga Mark Soosaar, kelle juhtimise all ta omal ajal Viljandi näitusemajas perenaise ja piletimüüjana tegutses. Ka oma esimese näituse korraldas Aili just Viljandis. Kohe esimesel tegutsemisaastal valiti ta ka Raplamaa aasta tegu 2008 kandidaadiks oma toonase elukaaslase Jaanus Ermanniga kahasse korraldatud personaalnäitusega “Portselan ja siid”. Selle ürituse tänupeo kutset hoiab Aili seniajani suure tänutundega alles.
Aili sõnas, et tema ilma kunstita elada ei suuda. Samuti meeldib talle väga muusika ja ta on ka ise harrastuslaulja olnud. Veel peab ta ennast hobifotograafiks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare