-1.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSÜleannetuse perepäev jõudis ka Rappeli keskusesse

Üleannetuse perepäev jõudis ka Rappeli keskusesse

Katri Reinsalu / foto: Marju Teiverlaur.

Laupäeviti on Rappeli keskuse koridorid Raplas tavaliselt nagunii paksult rahvast täis. Möödunud nädalavahetusel sai aga tavalise poodlemise kõrval ka natuke meelelahutust nautida ja head teha. Toimus Lastefondi Üleannetuse perepäev.

Laialt kõlapinda saanud Üleannetus kogub annetusi pakkumaks erinevaid teraapiaid haigetele lastele. Õigeaegse ja järjepideva sekkumise korral on võimalik parandada lastel haiguse tõttu häirunud funktsioone ning tõsta lähtuvalt erivajadusest igapäevast toimetulekut. Teraapiad mõjuvad raskelt haigetele lastele arendavalt ning parandavad nende seisundit.
10. märtsil korraldati kogu Eestis iga maakonna suurimas kaubanduskeskuses perepäev. Raplas said külastajad proovida kätt paberlennukite täpsuslennutamises, õnneloosis ja sensoorikapudelite valmistamises. Sensoorikapudelid on vee ja sädelevate osakestega täidetud pudelid, mille jälgimine aitab lastel keskenduda. Kohal oli ka näomaalija, kes igale väikesele soovijale natuke põnevama väljanägemise andis. Patsu sai lüüa tuntud muinasjututegelastega, kes jagasid annetuste vastu magusat suupoolist.
Mõistagi ei puudunud muusikaline meelelahutus. Selle eest vastutasid Rappeli keskuses Artjom Savitski ja Eleryn. Pakutavates tegevustes aitas orienteeruda päevajuht Robert Rebel.
Perepäeva korraldamise võttis enda kanda kohalik naine Edithe Kase. Ta rääkis, et nägi Lastefondi üleskutset perepäevi korraldada ja Rapla maakonnast ei reageerinud sellele keegi. Nii otsustaski ta esimesele koosolekule kohale minna. Kuna koosolekulaua taha ei olnudki ühtegi siitkandi inimest jõudnud, andis ta oma jah-sõna ning asus ettevõtmist planeerima.
Massöörina töötav Edithe puutub tihti kokku erivajadustega lastega. Ta arvab, et see andis ka tõuke initsiatiiv enda kätte haarata. Kuna perepäeva korraldamiseks tuli panna kokku viieliikmeline meeskond, liideti temaga veel neli Tartu inimest.
Tänaseks on Edithe andnud oma nõusoleku ka järgmisel aastal perepäeva korraldamises kaasa lüüa. Juba on ta leidnud kohalikke mõttekaaslasi, kellega esimesed plaanid paika on pandud.
Perepäeva planeerimine ei olnud aga teps mitte lihtne ettevõtmine. Kogu protsess kestis seitse kuud. Selle jooksul toimusid iga kuu koosolekud Tartus ja Tallinnas. Neil käisid kohal ka erinevate teraapiate asjatundjad oma teadmisi jagamas. Kuna temaatika on Edithele südamelähedane, käis ta alati kohal.
Loomulikult tuli selle seitsme kuu jooksul panna paika ka see, mis perepäeval toimuma hakkab. Rappeli keskus on võrdlemisi kitsas ja L-kujuline. See tähendas, et nii mõnigi soovitud tegevus tuli kavast välja jätta. Kuna üritust korraldati samal ajal üle terve Eesti, osutus ka lauljate leidmine parasjagu keeruliseks. Nad kõik olid lihtsalt juba hõivatud. Edithe rääkis, et lõpuks tuli ikka oma tutvused mängu panna.
Lastele rõõmu pakkunud muinasjututegelased aitas laupäeval Rappeli keskusesse organiseerida Eli Sukles. Erinevaid auhindu panid välja mitmed kohalikud ettevõtted. Näiteks Vahtra tugikeskuse inimesed valmistasid küünlaid, kaarte ja helkureid, Minna Sahver varustas aga maiustustega. Edithe rääkis, et võtab kindlasti plaani kõikidele toetajatele isiklikult tänukirjad kohale viia. Neid on umbes 20, mis on väikese koha kohta tubli tulemus.

Kogu Eestis koguti laupäevastel perepäevadel üle 32 000 euro. Raplas oli lõplik summa 562,52 eurot. Edithe jäi nii kogutud annetuste kui ka terve ettevõtmisega igati rahule. Lastefondi mündimasin jääb ka edaspidi Rappeli keskusesse annetusi ootama.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare