6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSMärjamaa gümnaasiumile kingiti fotokogu asula vanade vaadetega

Märjamaa gümnaasiumile kingiti fotokogu asula vanade vaadetega

Reet Saar / foto: Reet Saar.

Emakeelepäeva õhtuks kutsus Märjamaa gümnaasium lapsevanemad kontserdile, et jagada nendega laule-tantse-luuletusi kodust ja Eestist. See oli valik viie aktuse numbritest, millega õpilased esinesid koolis vabariigi aastapäeva eel. Kontserdi lõpul sai kool ka kingituse – kolm kastitäit vanu fotosid Märjamaast, mis varem rippusid pubi Ruut66 seintel.

Pubi omanik Raido Klaus asendas A4 formaadis raamitud pildid suurematega ja pani senise kogu müüki. Ostjaks olid selle grupi esindajad, kes andsid oma allkirja Märjamaal omaaegse Kaitseliidu Kodu lammutamise vastu. Nende poolt võttis sõna Mari Kann. Ta meenutas, et 2015. aastal oli Kaitseliidu Kodu hoone edasine saatus selgusetu ning oli oht, et maja lammutatakse. Seda hoolimata ühiskondlikust vastuseisust, allkirjade kogumisest ja kultuuritegelaste pöördumistest.
Mingil hetkel oli lootus, et lammutamise jaoks ettenähtud summa – 20 000 eurot – võidakse siiski hoone korrastamiseks kasutada. Et sellele kas või natuke kaasa aidata, hakkasid entusiastid raha koguma. Mitmel korral müüdi üritustel küpsetisi ja suupisteid.
Lisaks koogiostjatele oli niisama annetajaid, kes soovisid oma panuse anda, sest miljööväärtused ja muinsuskaitse on neile olulised. Raha kogumine kestis ajani, kui selgus, et Kaitseliit oma ajaloolist hoonet korda tegema ei hakka. Seega jäi ka elanike toetusaktsioon seisma ja juba kogutud raha kasutuseta. Nüüdseks on Kaitseliit hoone müünud ja see on eraomanduses.
Mari Kann ütles, et Eesti sajanda sünnipäeva aastal on kogu ühiskond kingituste tegemise lainel. Seepärast tekkis Märjamaa ajaloo- ja miljöökaitsehuviliste inimeste seltskonnal mõte kinkida sel puhul koolile Märjamaaga seotud ajalooliste fotode kogu. Selles on 77 puitraamides fotot, millel on peamiselt kujutatud Märjamaa ajaloolised tänavavaated, aga ka põnevaid olustikulisi pilte inimestest, autodest, laatadest, laulupidudest ja muudest sündmustest. Kogus on pilte nii saja aasta tagusest ajast kui ka mõningaid veelgi varasemaid.
Kogunenud summale head rakendust otsides tuligi mõte soetada ajalooliste piltide kogu, mille hulgas on näha ka Kaitseliidu Kodu oma hiilgeaegadel, ning see koolile kinkida. Ikka sooviga, et Märjamaa noortel oleksid kodulooliselt väärtuslikud pildid silma ees ja siis ehk rohkem ka südames Märjamaa ajalugu. „Ehk aitaks see veidike kaasa, et noorem generatsioon hindaks ka ajaloolist arhitektuuri ja oma kodukoha miljööväärtusi,“ ütles Mari Kann.
Sõna võttis 15. lennu lõpetanud Jaak Vaus. Nimekas teatrikunstnik tunnustas, et Märjamaal ringi liikudes on mitmeid kenasti korda tehtud hooneid, ja soovitas säilitada asula isikupärane ilme.
Ta kiitis praegust noortekeskuse hoonet, mis oli tema kunagine koolimaja, ja Maxima poe lahendust – mõlemad on endisel kujul üles ehitatud. „Märjamaa peab olema uhke oma väärtuste ja kodukoha ajaloo üle,“ toonitas Vaus.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare