2.7 C
Rapla
Laupäev, 30 märts 2024
RSRaplas tegutseb oma leivakoda

Raplas tegutseb oma leivakoda

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Eelmise aasta lõpust on tähelepanelikumad ostlejad märganud, et valitud poodides saab osta uue kohaliku tegija küpsetatud ausat eesti leiba. Leivakoda Rukis, mille taga seisab kohalik naine Kairi Kitsing, pakub erinevaid huvitavaid maitseleibasid.

Kairi Kitsing ütles, et leiba on ta küpsetanud kümme aastat kindlasti, kooliajast saadik. Alguses tegi ta seda mõistagi hobikorras, siis sõpradele-tuttavatele ja nüüdseks juba päris oma ettevõtte alt. Paar aastat tagasi küpsetas ta leiba ühele Tallinna vanalinna restoranile. Inimestele meeldis ja tagasiside oli igati positiivne. Sellest hakkaski idanema mõte oma ettevõte luua ning umbes kaks aastat tagasi sai registreeritud Leivakoda Rukis OÜ. Kuna ettevõtlus, raamatupidamine ja müügitöö on naise sõnul olnud tema jaoks alati normaalne osa elust, ei olnud ka oma ettevõtte registreerimine midagi hirmutavat.
Suurem leiva küpsetamine läks lahti eelmise aasta septembri lõpust. Seega ei ole ta kohalikul turul jõudnud veel kuigi kaua tegutseda. Sellest hoolimata on ta juba leidnud parasjagu kliente. Tema leiba saab soetada Rapla talupoest, Väärt Raplamaa Toote poest ja Maxima ees asuvalt turuletilt. Mõtteid on aga veelgi ja hetkel peab Kitsing läbirääkimisi ühe suurema kohaliku kauplusega.
Kui kerge on leida kliente väikeses linnas, mille iga pisemagi poe lettidelt võib alati vähemalt leiba leida? „Eks igal leival on oma sööja,“ ütles selle peale Kairi Kitsing. Tema leib on tehtud vanade traditsioonide järgi ehk juuretisega. Selles ei ole pärmi. Samuti ei ole tema leivas E-aineid. Inimesed on muutunud terviseteadlikumaks ning nii mõnigi otsib just sellist leiba. Kairi lisas, et väiketootjana on tal alati võimalus oma klientide erisoovidele ja vajadustele vastu tulla.
Ta on teadlik, et Raplas on kahtlemata palju tragisid naisi, kes ise kodus leiba küpsetavad. Protsess on aga pikk ja juuretise säilitamine nõuab järjepidevust. Kõik seda teha ei jõua ja siis ongi hea, kui on kohalik inimene, kes selle ise ette võtab. Rapla ümbruses on Kairi Kitsing ainuke leivatootja.

Maitseleivad

Kairi Kitsing ütles, et musta leiva baasretsept on kõrva taha pandud ühel kohalikul koolitusel. Tema valikus on aga terve nimekiri erinevate lisanditega leibasid. Need on tema enda välja töötatud. Eelmisel sügisel oli Juurus leivanädal, millest ka Kairi osa võttis. Ta rääkis, et see andis inspiratsiooni erinevaid leivaretsepte välja mõtelda.
Kuna tootearendus on alles täies hoos, ei ole kõik leivad ka valikusse jäänud. Selles osas kuulab Kairi tähelepanelikult klientide tagasisidet ja teeb korrektuure. Näiteks seeneleib on siinsetele inimestele veidi võõras.
Populaarsematest leibadest toob Kairi välja ploomi-pähkli-, küüslaugu- ja piduliku leiva. Viimasesse käib nelja sorti puuvilju, kolme sorti pähkleid ja natuke Vana-Tallinnat. Seda leiba püüab ta pidevalt valikus hoida, sest pidupäev ei küsi kuupäeva.
Leivad valmivad Kairi koduköögis. Tööstuslikke masinaid sinna naljalt ei mahuta ja nii kasutabki ta tavalist elektriahju. Abivahenditena on kasutuses taigna segamise masin ja kergitusahi. Leivad küpsevad aga Atla mõisa keraamilistes leivavormides.
Kairi ütleb, et tema eesmärk on võimalikult palju kohalike tootjate toorainet kasutada. Osa kasvatab ta ka ise.
Kõige tihedam tööaeg oli naisel jõulude paiku. Jaanuar oli rahulikum ja võimaldas kokkuvõtteid teha. Tootearenduse mõistes ütles Kairi, et valmistub praegu kevad-suviseks hooajaks. Mõte liigub kuivikleibade suunas. „Kui on eesmärgid, mille poole pürgida, läheb asi edasi,“ ütles naine oma plaanide kohta. Lähiplaanide hulka kuulub näiteks oma leiva pakkumine erinevatesse toitlustusasutustesse. Praegu saab tema leiba proovida lõunal Pargi Restos ja kevadel tuleb see Meie Pubi menüüsse. Et tagasiside on siiani olnud positiivne, on naine selles osas optimistlik. Samuti on tal sidemeid Soomega ja ta mõlgutab mõtteid sealsete Eesti poodide lettidele pürgida. Käsitööleib sobib ju nii toidu- kui ka käsitööpoodidesse.

Ideid on naisel palju, isegi kui osa neist veel palju tööd vajab, aga ta on seda meelt, et vaikselt ja järjepidevalt tegutsedes on eesmärgid täiesti reaalsed ja teostatavad.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare