-1.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSPresident võttis Märjamaa õpilaste küllakutse vastu

President võttis Märjamaa õpilaste küllakutse vastu

Reet Saar / foto: Reet Saar.

Kolmapäev, 21. märts ei olnud Märjamaa gümnaasiumis tavaline päev – kooli külastas Eesti president Kersti Kaljulaid. Ta võeti vastu lauluga „Eesti muld ja Eesti süda“, millele kõrge külaline hakkas kohe kaasa laulma. See lõi hetkega pingevaba ja sõbraliku õhkkonna.

Kutse külastada Märjamaa gümnaasiumi saatis algklasside õpetaja Tiina Tanseri oma õpilastega läinud aasta oktoobris. „Oleme igal aastal lastega tähistanud Eesti Vabariigi sünnipäeva, traditsiooniks on saanud kiluvõileibade ja kama söömine. Sel aastal pidasime plaani, et ehk teha midagi veel rohkem kui tavaliselt, sest on ikkagi juubeliaasta. Keegi klassist käis välja mõtte kutsuda külla president. See tundus küll ulmelisena, aga et küsija suu peale ei lööda, miks siis mitte proovida. Saatsin kirja presidendi kantseleisse ja tuligi jaatav vastus,“ avas õpetaja Tanseri tausta.
Põgusal püstijalakohtumisel õpetajatega ütles president, et kui õpilased kutsuvad, siis tuleb ta ikka kohale. Selgus, et Kersti Kaljulaid ei ole siinkandis varem käinud, „aga seda suurema huviga ringi vaatan“.
Kooli raamatukogus kõneles president gümnaasiumiõpilastele paarikümne minuti jooksul Eesti välis- ja julgeolekupoliitikast ja jõudis vastata kahele küsimusele.
Algklasside õpilased ootasid külalisi saalis. President leidis lastega kohe ühise keele. Kui oli küsimuste aeg, tõusis kätemeri. Küsiti, mis presidendile tema töös meeldib, mis on selles ametis raske, mis raamatuid ta lapsena luges, miks on Eestis hea elada, kus talle meeldib Eestis kõige rohkem olla, kas oli hea mõte, et meie vallad ühinesid jne. Kõigele tulid kiired ja lastele arusaadavad vastused.
Praeguste maakonnavisiitide ajal kohtub president liitunud omavalitsuste esindajatega. Sellised jutuajamised olidki Raplas ja Märjamaal. Päev lõppes Märjamaa raamatukogus, kus riigipeal oli esmalt lühike eraldi vestlus Märjamaa valla juhtide Urmas Kristali ja Villu Karuga, seejärel poolteist tundi kestnud mõttevahetus Märjamaa vallavolikogu ja -valitsuse esindajatega. Ka siin kõneles külaline esmalt Eesti välis- ja julgeolekupoliitikast.
Küsimuste voorus tõstatati muu hulgas teede hoolduse teema. President väljendas arvamust, et EL-i järgmise rahastusperioodi summad võiks suunata väljapoole pealinna ning teha korda meie põhimaanteed ja olulisemad kohalikud teed. Priit Kärsna tõi välja, et kohapeal valusatele probleemidele võib saada ametkonnast tuima ja sisutu vastuse. President soovitas selliseid näiteid saata tema kantseleile – neid saab kasutada kõnedes. Ta lisas, et teinekord hakkab asi juba siis liikuma, kui küsimuse täpsustamiseks esitab kantselei päringu.
Algklassilapsed panid pärast kohtumist kirja oma vahetud muljed. Ragne kirjutas nii: „Ma kohtusin täna Eesti Vabariigi presidendiga. Kui ma hommikul ärkasin, olin nii elevil. Kui ma saali läksin ja presidenti nägin, olin ma nii õnnelik, nii õnnelik, et ma oleksin lõhki läinud ja ma ei suutnud isegi peaaegu rääkida. Meie sünnipäevasoov täitus.“
Karoliina lisas: „President oli väga lastesõbralik, mida ma ei oleks ette arvanud. Ta oli kohe nõus meiega mängima. Ma sain olla presidendile nii lähedal. Ma olin hommikul nii suures õhinas, sest see oli meie koolile nii tähtis sündmus. Ma sain ta kohta väga palju teada.“ Kermo sai innustust presidendi lemmikraamatust ja hakkab kohe “Bullerby lapsi” lugema.
Kooli külalisteraamatusse tehtud sissekandes tänas president lapsi küllakutse eest ja lisas: „Ma ei tunne teie kodukanti väga hästi, aga midagi sain tänu teile juba teada.“
„Julge pealehakkamine on tõepoolest pool võitu, antud juhul isegi terve võit,“ ütles õpetaja Tanseri erilise päeva kokkuvõtteks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare