0.5 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
RSRaikküla mõis sai toetust koolituste korraldamiseks

Raikküla mõis sai toetust koolituste korraldamiseks

Helerin Väronen.

Märtsi alguses selgusid kultuuriministeeriumi korraldatud taotlusvooru “Muinsuskaitse arendustegevused” tulemused. Kokku said toetust 10 projekti kogusummas 64 709 eurot. Raikküla Mõis MTÜ on saanud sellest taotlusvoorust 7241 eurot.

Toetuse eesmärk on edendada muinsuskaitselist mõtteviisi ning väärtustada kultuurimälestisi ja kultuuripärandit. Toetuse sai Raikküla mõis ajalooliste interjööride ja konstruktsioonide restaureerimiseks vajalikke oskusi andvate praktiliste koolituste korraldamiseks.


Eelmisel aastal toimusid Raikküla mõisas ajaloolise mööbli restaureerimise ja stukkdekoori valmistamise ja taastamise koolitused. Kokku oli toona viis koolitust ja igast koolitusest võttis osa umbes 15 inimest. Osalejate tagasiside oli väga positiivne ja Raikküla mõisa peremees Ivo Lambing sõnas, et see annabki julguse edasi tegutseda.
Uute koolitustena on mööblirestaureerimisele ja stukkdekoorile lisandumas kunstmarmori valmistamine ja parandamine ning ajalooliste silluste ja võlvide koolitus. Kui ajaloolise mööbli koolitus välja jätta, on tegemist koolitustega, mida mujal ei pakuta. Mõisa pererahva soov ongi täita seda tühimikku koolituste turul.
Praegu on meil probleemiks teadmatusest põhjustatud mälestiste halb kvaliteet. Koolituste eesmärk on luua toimiv koostöövõrgustik, kelle abil tõsta ajalooliste hoonete taastamise kvaliteeti Eestis. Asjatundjaks kahe koolituspäevaga küll ei saa, kuid see annab baasteadmised, mida läheb vaja just vanade majade omanikel. Koolitustel üritatakse propageerida mõtteviisi, et aastasadu vastu pidanud ehituslahendused on parimaks kvaliteedi garantiiks ja ajastutruu restaureerimine tõstab vara väärtust. Koolituse läbinud mõistavad konserveerimistöö protsessi, olulisi tehnilisi üksikasju ja oskavad hinnata tellijana töö kvaliteeti.
Lambing sõnas, et ta on kultuuriministeeriumile väga tänulik toetuse eest, kuna see võimaldab koolitusi pakkuda taskukohase hinnaga. Koolitajad on oma ala spetsialistid, kellel on ka aastatepikkune praktiline kogemus. Stukkdekoori õpetavad taas Heli Allikas Tallinna Ehituskoolist ja Jaak Sarap Mandragorast. Mööbli restaureerimine käib Kanuti meeskonna juhtimise all, kunstmarmori valmistamist õpetavad Toomas Tenso ja Aare Vihul firmast Art Restauraator. Ajalooliste silluste ja võlvide kohta tulevad teadmisi jagama aga Soomest Sataedu koolituskeskusest kivitööde õpetaja Reijo Göös koos Arne Lükepakiga ettevõttest Kivi-Arne.
Kuna Lambing on ise õppinud autismi ja probleemse käitumise juhtimise koolitajaks ja koolituste teema on talle hingelähedane, tahab ta seda valdkonda Raikküla mõisas arendada ka edaspidi. Kui tall-tõllakuuri kastellisaal saab ahju, hakatakse koolitusi korraldama aasta ringi. Koolituste kõrval jäävad kestma muidugi ka konverentsid. Näiteks on kevadel tulemas mõisate visioonide konverents.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare