14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSSelgusid tänavused Raplamaa parimad kooliteatritükid

Selgusid tänavused Raplamaa parimad kooliteatritükid

Stina Andok / foto: Stina Andok.

Traditsiooniline Raplamaa kooliteatrite festival toimus sel aastal 16. ja 17. märtsil Juuru rahvamajas. Võidukad näitetrupid tulid Juuru Eduard Vilde koolist ja Rapla Vesiroosi gümnaasiumist.

Igal aastal kogunevad noored teatrihuvilised, et üksteisele oma võimeid näidata. Lisaks osalistele ja juhendajatele on alati kohal ka asjatundjatest koosnev žürii, kes igale trupile tagasisidet annab ja igast vanusegrupist parimad valib.
Žürii, kuhu kuulusid sel aastal näitlejad Elina Reinold, Margo Teder, Katrin Kalma ja harrastusteatritest Gerda Mölder, hindasid parimaks algklasside arvestuses Rapla Vesiroosi gümnaasiumi teatristuudio Ega Vist etenduse „Rännak”, mis põhineb Hele Sitsi loomingul ning mille lavastas teatristuudio juhendaja Krista Olesk.
Oleski sõnul andis žürii väikeste puhul päris palju nõuandeid edaspidiseks, mida veel arendada, kuid samal ajal kiideti, et lastel silmad särasid ning et seda oli hea vaadata. Selles koosseisus oli „Rännakut” etendanud trupp laval esimest korda.
Samas vanusegrupis astusid lavale veel Järvakandi laste- ja noorteteatri lapsed eesti autorite loomingu põhjal koostatud luulekavaga, mille lavastaja oli Rea Uueni. Ka selle koosseisu lapsed oli laval esimest korda ja olid juhendaja Uueni sõnul harjutanud üksnes lühikest aega.
5.-9. klasside arvestuses tunnistati parimaks Juuru Eduard Vilde kooli näite­trupi etendus „Pipi”, mille lavastaja oli Kalle Kõiv. Kõivu sõnul sai tükk endale teksti raamatu autori Astrid Lind­greniga kahasse. Eelmisel aastal pälvis näitetrupp samas koosseisus algklasside arvestuses esikoha. „Võtsime uue tüki ja tegime uuesti hästi,” ütleb noorte näitlejate juhendaja Kõiv. Juhendaja sõnul peab ta tüki valikul ja lavastamisel oluliseks, et noortel endil oleks lõbus seda etendada, aga ka seda, et antakse edasi sõnumit.
„Oleme harjunud nägema Pipit tugeva hakkamasaava tüdrukuna, ka meie tükis saab ta kõigega hakkama, aga on ka väga tugev side emaga, kes on taevas ingliks,” kirjeldab Kõiv.
Kõivu sõnul oli žürii tagasiside positiivne, midagi negatiivset öelda ei osatud. „Noortel on tõsine huvi tegeleda, suhtuvad protsessi professionaalselt, ei tee seda üksnes ajaviiteks, neil on tõsine huvi teatrikunsti vastu,” räägib Kõiv noorte näitlejate kohta.
Žüriil oli aga tükk tegemist, et selles vanusekategoorias võitja üle otsustada, kuna tugeva esituse tegi ka Rapla Riinimanda teater etendusega „Meie oleme vaesed mehed”, mille kirjutas lavastaja Valter Uusberg Andrus Kivirähu teose „Aabitsakukk” ainetel. Oma etteaste eest „Meie oleme vaesed mehed” pälvis näitleja Tuudur Tilk ka preemia „Julge Hunt”, mis tähistab ühtlasi parima näitleja preemiat.
Gümnaasiumiastmes pälvis esikoha Rapla Vesiroosi gümnaasiumi teatristuudio Ega Vist trupp etendusega „Ei ole ju mingit süüd”, mille teksti pani kokku ja tüki lavastas teatristuudio juhendaja Krista Olesk Anton Tšehhovi novellide ainetel. Oleski sõnul oli eesmärk etenduse kaudu näidata, et kuigi ajad muutuvad, jäävad inimesed oma põhiolemuselt ikka samasuguseks. „Etendus oli väga aktiivne, oli näha, et noored väga tahavad seda teha,” ütleb Olesk.
Kooliteatrite festivalil astusid sel korral üles ka Rapla Vesiroosi gümnaasiumi teatriõppe valikaine noored, kes olid juhendaja Oleski sõnul laval esimest korda. „Väga üllatusin,” ütleb Olesk noorte hea ja väljendusrikka esituse kohta. Oleski sõnul on kooliteatris kaasalöömine hea kogemus nii noortele kui ka nende juhendajatele. Festivali käigus õpib lapsi tõeliselt tundma ning lastel jällegi areneb oluliselt silmast silma suhtlemise oskus, leiab Olesk.
Oma vanusegrupis esikoha pälvinud trupid liiguvad edasi vabariiklikku kooliteatrite võistluse vooru. Järgmisel aastal toimub maakondlik voor aga Rapla Vesiroosi gümnaasiumis ning Oleski sõnul loodetakse siis pisut suuremat osalejate arvu kokku ajada.
„Kolm-neli aastat tagasi oli kakskümmend etendust, seekord oli kaheksa,” on Olesk nördinud. Ta näeb põhjust osaliselt selles, et tegijaid küll on, aga koormus on suur ja ei jõuta lavastamise ja juhendamisega tegeleda.

Kooliteatrite festivali etendustega tuldi lavale reedel, 16. märtsil, järgmisel päeval aga said noored osa Improteater Impeerium näitlejate läbi viidud improteatri koolitusest.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare