6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSSõbralt Sõbrale uuskasutuspoes kohtuvad andmise ja saamise rõõm

Sõbralt Sõbrale uuskasutuspoes kohtuvad andmise ja saamise rõõm

Helerin Väronen / foto: Iren Mõttus

Möödunud reedel, 3. märtsi hommikul avas Raplas Karmani kaubamaja teisel korrusel oma uksed uuskasutuspood Sõbralt Sõbrale. See pood on kombinatsioon ettevõtlusest ja sotsiaaltööst, kuna saadav tulu läheb heategevusse.

Sellises poes leidub praktiliselt kõike alates mööblist ja lauanõudest raamatute, kodutekstiilide, , riiete ja jalanõudeni. Kauplustekett Sõbralt Sõbrale kuulub MTÜ-le Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liit. Üle Eesti on ettevõttel juba 18 poodi 14 linnas. Poe juhataja Meelis Kibuspuu sõnas, et kui neil oli 12 poodi, võtsid nad endale eesmägiks aastaks 2020 avada 20 poodi.

Mõte tundus toona küll ambitsioonikas, kuid nagu näha, on see täiesti teostatav. Rapla poolt on poe loomise taga siinse Vabakoguduse pastor Matthew Edminster, kes sõnas, et ta on juba ammu otsinud võimalust sotsiaalse ettevõtte loomiseks. Tõsisemaks jutuks poe loomise teemal läks aasta tagasi, kui hakati ka ruume otsima.
Meelis Kibuspuu lausus, et kuigi äriliselt tunduks mõistlik rajada oma pood umbes 10-12 linnas, on nende eesmärk viia oma pood igasse maakonnakeskusesse jõudmaks ka äärealade inimesteni.
Peale uute töökohtade ja asjadele uue elu andmise panustab Sõbralt Sõbrale heategevusse ja ennekõike on nende eesmärk aidata lapsi ja noori. Näiteks on neil programm “Hoolime koos”, mille raames korraldatakse majanduslikes raskustes lastele laagreid, ja “365 sünnipäeva” raames korraldab Sõbralt Sõbrale neile lastele, kelle perel ei ole võimalik sünnipäevapidu pidada, ise sünnipäeva.
Turundus- ja kommunikatsioonijuht Laura Maide sõnas, et tulevikuplaanina on neil kavas kaasata oma töösse ka vähenenud töövõimega inimesi. Mõnes nende poodides on seda ka juba tehtud. Avatud ollakse erinevatele projektidele ja koostöövõimalustele. Matthew Edminster lisas, et neil on koguduses mitmeid sotsiaalseid ettevõtjaid, kuid koostööd oodatakse tegema ka neid, kes ei ole kogudusega seotud. Ta loodab, et sellest kasvab välja võrgustik, mille kaudu saab kogukonna jaoks korraldada erinevaid ettevõtmisi ja üritusi.
Praegu poes olev kaup on enamasti pärit Rootsist, natuke ka Saksamaalt, Soomest ja USA-st. Poe loomisel ongi eeskuju võetud Rootsist, kus sellistel kristliku taustaga heategevuspoodidel on pikk ajalugu. Sõbralt Sõbrale uksest sisse minnes jääb aga paremat kätt kast, kuhu kohalikud inimesed saavad tuua asju, mida nad ise enam ei vaja. Tingimuseks on see, et asjad oleksid terved ja puhtad, ning inimesel tuleks mõelda, kas ta ise oleks valmis seda ostma.
Kohe avamispäeval oli pood rahvast täis ja riiulid tühjenesid silmanähtava kiirusega. Tekkis küsimus, kas riiulid niimoodi üldse äkki tühjaks ei saa, kuid Kibuspuu sõnas, et üheks Sõbralt Sõbrale poe eripäraks on see, et kaupa tuuakse juurde ja uuendatakse vahel lausa mitu korda päevas. Pood ei näe ükski päev välja selline, nagu see õhtul jäi.
Viimastel aastatel on nad Laura Maide sõnul palju tööd teinud ka selle nimel, et Sõbralt Sõbrale poed oleksid üle Eesti sarnase ülesehitusega ning suurendatud on turunduse osakaalu. Poes liikudes on tunda, et kauba paiknemisele ja stiilile on pandud suurt rõhku.
Edminster sõnas, et ärimaailm on talle seni tundmatu olnud, nii et tema jaoks on see paras eksperiment. Kuid ta loodab, et see, mida nad teevad Sõbralt Sõbra poe kaudu, toob endaga kaasa paradigma muutuse ühiskonnas.
Meelis Kibuspuu lisas, et nende tunnuslause ei ole ainult sõnakõlks, vaid nad tahavadki seda andmise mõõdet edasi anda. Ja andmine ei käi vaid asjade andmise abil, vaid ka sellest poest ostes saab anda. Sõbralt Sõbrale pood ongi saamise ja andmise kokkusaamispunktiks.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare