11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSVälisesindajad: Lisaks numbritele on vaja unikaalset lugu

Välisesindajad: Lisaks numbritele on vaja unikaalset lugu

Siim Jõgis / foto: Reelika Vaabel.

Eelmisel nädalal külastasid Rapla maakonda Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) välisesindajad. Raplamaa Sõnumitel õnnestus laua taha istuda koos Geir Eckmanni ja Pilvi Hämälaineniga, kes töötavad vastavalt Norras ja Soomes. Välisesindajate ülesanne on tutvustada nende kodumaa ettevõtjatele Eesti turgu ja selle võimalusi.

Nii Eckmann kui ka Hämälainen tõdesid, et Eesti ettevõtlusmaastikuga tutvumine on nende jaoks ülioluline. Eriti vaimustuses olid mõlemad Salutaguse Pärmitehasest, mida külastati neljapäeva, 8. märtsi ennelõunal. Päev varem tehti sarnane ringreis Harjumaal.

Teie ekskursioon Harju- ja Raplamaal on kestnud kaks päeva. Mis muljed teil sellest jäänud on?
Geir Eckmann: Olen väga rahul sellega, mida näinud olen. Pean ütlema, et tööstusalad, mida külastasime, on olnud muljetavaldavad. Sealne atmosfäär on väga hea. Olen käinud peaaegu kõikjal Eestis ja pean ütlema, et see on olnud meeldiv rännak. Inimesed on kohelnud meid väga kenasti. Samuti olen tajunud palju energiat. Eile (kolmapäeval, 7. märtsil) külastasime Keilas ühte tööstusala, kus oli positiivset energiat eriti hästi tunda.
Pilvi Hämälainen: Täna (neljapäev, 8. märts) hommikul oli meil kohtumine Raplamaa omavalitsuste ja tööstusalade esindajatega ja ka seal oli tunda positiivset õhkkonda. Eriti hea meel oli seda näha Kohila puhul.

Eriti huvitavad mind teie muljed Salutaguse Pärmitehasest, mida te külastasite täna. Kuidas see meeldis?
Hämälainen: See oli midagi unikaalset. Rääkisin oma kolleegidele ka, et ma ei ole varem sellist tehast külastanud. Tavaliselt oleme külastanud elektroonika- või metallitehaseid. See oli midagi väga erinevat. Neil on pikk ja muljetavaldav ajalugu.
Eckmann: Minule avaldas muljet sealsete töötajate suhtumine. Nad teavad täpselt, miks sellele tööstusele Eestis alus pandi ning nad on omal alal parimad. Hea meel oli näha, kui uhked nad olid selle üle, millega nad tegelevad. Neil on oma unikaalne patent ja nad toodavad unikaalset pärmi terves maailmas. See on ülioluline, et kui sa soovid turule mõju avaldada, peab sul olema midagi unikaalset. Lihtne on tooteid valmistada, aga keerulisem on neid arendada.
Hämälainen: Numbrid on loomulikult olulised, aga lõpuks loevad ikkagi inimeste lood ja nende omapära. Ma tunnen seda Raplas ja see on inspireeriv.
Eckmann: Just täna hommikul arutasime, et ettevõtja peab endale looma unikaalse loo. Nii numbrite kui ka emotsioonide näol.

Kas Carl Pucci tegi teile täna hommikul ettekande?
Hämälainen: Ei, aga ta oli seal olemas ja me saime rääkida. Pucci on väga hea reklaamimees tervele maakonnale.
Eckmann: Ma ütleks, et ta on parim Rapla maakonna suursaadik. Tema rääkis samuti, et igal omavalitsusel on lisaks numbritele näidata ka oma unikaalne lugu. Igal maakonnal ja vallal on meie külastuse tarbeks alati valmis pandud nii oma numbrid kui ka ettevõtlusalad. See on muidugi vajalik, aga valmis peab olema ka oma lugu.

Kuidas tundub, kas need kaks päeva läksid asja ette?
Hämälainen: Absoluutselt! Meie jaoks on see väga oluline. Me töötame välismaal ja propageerime Eestit tervikuna. Seega on tähtis näha ka riiki väljaspool Tallinnat.
Eckmann: Meil Norras ei ole väga tihedat sidet Eestiga. Seetõttu ootan alati reise Eestisse, et erinevate tööstusaladega tutvuda. Väga meeldiv reis on olnud.
Hämälainen: Kui me propageerime Eestit välismaal, siis toome võimalikud kliendid ka siia kohapeale. Nüüd on hea teada, kuhu me täpsemalt neid toome.

***

Eesti välisesindajad külastasid Harju- ja Raplamaad

Reelika Vaabel, RAEK

Eelmisel nädalal külastasid Harju- ja Raplamaad Eesti välisesindajad ja EAS-i Välisinvesteeringute Keskuse konsultandid, et tutvuda siinse ettevõtluskeskkonna ja investeerimisvõimalustega. Delegatsiooni kuulusid Pilvi Hämälainen Soomest, Andrus Viirg Ameerika Ühendriikidest, Erkki Veismann Kasahstanist, Geir Eckmann Norrast, Christa Torm Rootsist ja Riina Leminsky Saksamaalt.
Raplamaa visiit algas Ruunavere Postimõisast, kus külalisi tervitasid ja piirkonda tutvustasid RAEK-i esindajad Janek Kadarik ja Reelika Vaabel, Heiti Vahtra Rapla, Herkki Olo Kohila ja Katrin Kuum Kehtna vallavalitsusest. Lisaks rääkis ettevõtlusest ja elust Raplamaal juba üle viie aasta Raplas elanud ameeriklane, Datel AS-i Ameerika suuna juht Carl Pucci. Järgnes elav arutelu piirkonna turundusest ja jõuti arusaamale, et kuigi Raplamaal on tugev eelis hea asukoha näol võrreldes Tallinnast kaugemal asuvate piirkondadega, ei pruugi see positiivsete investeeringuotsusteni viia. Vaja on meeldejäävaid lugusid ja seoseid piirkonna eripärade tutvustamiseks ning rõhutamiseks.
Samuti arvati, et investori jaoks ei ole mitte mingisugust tähtsust valdade piirjoontel ning panustada tuleb Raplamaa ühisturundusse, millega nõustusid kõik kohalolijad. Pärast maakonna tutvustust ja arutelu investeeringute meelitamiseks regiooni külastati Salutaguse Pärmitehast ja Arca Nova majatehast Juurus.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare