11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSVald ütleb, et ei lammuta Gabrieli Loomade Elu hoonet

Vald ütleb, et ei lammuta Gabrieli Loomade Elu hoonet

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Vana-Vigalas peab Gabriel Vodolaztšenko loomade hoiukodu ning pakub peavarju ja abi paljude kasside kõrval ka näiteks kilpkonnadele, tuvidele ja siilidele. Noormees sai oma tubli töö eest Eestimaa Loomakaitse Liidu 2017. aasta loomasõbra tiitli. Hiljuti on aga meedias palju vastukaja tekitanud olukord, mis ähvardab loomad peavarjust ja soojast hoolitsusest ilma jätta.

Märtsi keskel oli Gabrieli Loomade Elu Facebooki lehel väga murettekitav postitus. Hoiukodu tulevik olevat tume ja selle omanik Gabriel äärmiselt murelik. „Nimelt umbes kolm nädalat tagasi sai mu pere vallalt teate, et maja, kus me elame ja kus asub ka hoiukodu, lammutatakse suvel. Maja on vana, korrast ära ja elamiseks ohtlik. Inimestele antakse teises majas elamiseks korter, kuid loomadele arusaadavalt keegi uut elupinda ei anna,” kirjutab noormees.
Pikas postituses arutleb Gabriel, kas ehk saaks maja lammutamist ära hoida või toetajate abiga uue koha leida. Mõistagi jääb õhku küsimus, kas valla selline otsus ei tähenda hoopis hoiukodu sulgemist.
„Annan kindlasti teada kohe, kui selles suunas mingeid arenguid on. Niikaua aga olen jätkuvalt ülimalt tänulik selle igapäevase toe, annetuste ja heade sõnade eest, mida mulle alati pakute,” seisab postituse lõpus.

Lammutamine pole plaanis

Et olukord tundus tõesti murettekitav, pöördus Raplamaa Sõnumid küsimustega Märjamaa valla ja Vigala osavallavalitsuse poole. Märjamaa valla vastus tuli äärmiselt kiiresti. „Võin kinnitada, et maja lammutada lähiajal küll planeeritud ei ole,” ütles abivallavanem Triin Matsalu.
Pikemalt vastas küsimustele Vigala osavalla vanem Priit Kärsna. Mees tõdes, et tühi 18 korteriga elamu pole loomadele kõige sobivam hoone, aga lükkas samas ümber väite, et hoiukodu lammutamine ähvardaks. „Gabrieli sotsiaalmeedias antud info, et hoone läheb lähiajal lammutamisele, ei oma tegelikkusega mingit sidet ja midagi taolist pole ei talle ega tema emale ükski valla töötaja rääkinud,” ütles Kärsna.
Ta lisas, et Gabrieli emal Reet Vodolaztšenkol on trepikojas kuus korterit. Talle ja tema perele on tõesti pakutud remonditud asenduspinda kõrvalmajas, millest naine Kärsna sõnul ka huvitatud on. „See ei tähenda aga mitte kuidagi maja lammutamist,” kinnitas Kärsna. Kuni see pole ohtlik, on võimalik loomi praegustes ruumides edasi pidada. Kärsna möönis, et Reet Vodolaztšenkole on öeldud, et maja lammutamine kauges tulevikus on teoreetiliselt võimalik, kuid teades, kui palju selleks raha kulub, ei ole see eriti tõenäoline.
Kärsna lisas, et pärast postituse avalikustamist toimus külavanemate kohtumine, millel osales ka Gabriel Vodolaztšenko. Kärsna sõnul kinnitati noormehele, et maja ei plaanita suvel lammutama hakata. Kuna noormees teatas kohtumisel, et otsib toetajate abil alternatiivseid pindasid oma loomade jaoks, arutati uusi asukohavõimalusi. „Läheduses paikneb näiteks ühe võimalusena kunagine Maapanga hoone, mis kuulus sundlikvideeritud MTÜ-le Põrgupõhja,” tõi Kärsna ühe võimaluse välja. Maja vajaks renoveerimist. Samuti saaks tänase hoiukodu krundile loomadele uue hoone rajada. „Variante leidub kindlasti veel,” lausus Kärsna.
Veel eelmisel nädalal rippus aga maja suvisest lammutamisest informeeriv postitus jätkuvalt Gabrieli Loomade Elu Facebooki lehe esiküljel. Teema saab aina rohkem tähelepanu ning mitmed organisatsioonid on seda postitust jaganud, kutsunud üles annetusi tegema ja vallaga läbirääkimisi pidama. Samuti jooksis uudislõik koos Gabrieli kommentaaridega läbi TV3 “Seitsmestest uudistest”.
Eelmisel nädalal tunnistas ka noormees ise, et märtsi keskel toimunud külavanemate koosolekul kinnitati talle, et maja ei plaanita lammutada. Raplamaa Sõnumid uuris, miks rippus valeinformatsiooni edastav postitus jätkuvalt Facebooki lehe esiküljel. „Ma pole jõudnud Facebooki lehel seda postituse esiletõstmist maha võtta – täna kindlasti võtan. TV3 “Seitsmesed uudised” tegid selle loo tegelikult varem, kui eetrisse läks ja enne koosolekut oli see juba filmitud,” jagas Gabriel selgitusi ning eemaldas postituse samal päeval ka Facebooki lehe esiküljelt.
Gabriel ise on seisukohal, et maja on kole, vana ja eluohtlik ning seetõttu on mõistlikum uus pind otsida. „Hetkel pole ühtegi sobivat kohta leidunud,” lisas ta.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare