11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSAivar Kuusmaa: Peame olema veerandfinaaliks valmis, , eelmine mäng ei näidanud midagi

Aivar Kuusmaa: Peame olema veerandfinaaliks valmis, , eelmine mäng ei näidanud midagi

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Kevad on viimastel aastatel kuulunud Raplas jäägitult korvpallile. Ükski teine sündmus ei too regulaarselt nii palju inimesi kokku kui Avis Utilitas Rapla kevadised play-off mängud. Nüüd hakkab see uuesti pihta.

Täna, 18. aprilli õhtul võõrustab Avis Utilitas Rapla Alexela korvpalli meistriliiga veerandfinaalseeria avamängus Tallinna Kalev/TLÜd. Sedasama võistkonda, keda mõned päevad varem võideti 30 punktiga. Rapla meeskonna peatreener Aivar Kuusmaa oli kiire rõhutama, et see mäng ei näidanud midagi. Veerandfinaalseeria saab alguse seisul 0:0 ning poolfinaali pääseb võistkond, kes jõuab enne kolme võiduni.


Pole kahtlustki, et selle seeria favoriit on just Rapla. Põhiturniiri kolmas koht paneb selle vastutuse Kuusmaa meeskonna õlgadele. Tallinna Kalev/TLÜ lõpetas põhiturniiri kuuendana. Ükskõik kumb neist poolfinaali pääseb, seal ootab ees Tartu Ülikool, kellel on sellest hooajast kaelas juba Balti liiga pronksmedalid. Raplamaa Sõnumid istus Aivar Kuusmaaga laua taha, et uurida, milliste plaanidega play-off kohtumistele vastu minnakse.

Põhiturniir on nüüd läbi. Avis Utilitas Rapla teenis 26 mänguga 15 võitu ja 11 kaotust ning sai kolmanda koha. Kas te jäite selle tulemusega rahule?
Eesmärk oli tulla teiseks, kui vähegi võimalik. Miinimumeesmärk oli kolmas koht, et vältida kokkuminekut BC Kalev/Cramoga poolfinaalseerias. Kolmas koht oli meil juba kaks ringi enne lõppu kindel. Mäletan eelmistest hooaegadest, et siis polnud meil midagi nii kindlat. Kolmanda koha kindlustasime kas viimase mänguga või jäime neljandaks.

Milliste ootustega läheb Avis Utilitas Rapla vastu play-off mängudele?
Ootused on kindlasti veerandfinaalist edasi saada. Ise ootan, et kui me pääseme poolfinaali, siis selleks ajaks oleks võistkond terve ja täisrivistuses.

Kas see tähendab, et Nolan Cresslerit me tõenäoliselt veerandfinaalseerias väljakul veel ei näe?
Ma ei oska nüüd öelda kas tõenäoliselt, aga esimesed kaks mängu ei mängi ta kindlasti.

Aga Gregor Ilves?
Tema on ka vigastusega väljas ja kahjuks hooaja lõpuni.

Kas kõik teised mängijad on valmis?
Ma usun küll.

Kas meeskonnas on sisu, et korrata eelmise aasta tulemust?
Usun küll, et sisu on, aga kõigepealt tuleb selle sisuga veerandfinaalist edasi pääseda, sest seal meil kerge olema ei saa. Viimane mäng ei näidanud mitte midagi, sest Kaido Saks ja Djordje Dzeletovic nende poolelt ei mänginud. Minu arvamus on, et ega nad (Tallinna Kalev/TLÜ – toim.) eriti pingutanud. Me peame olema veerandfinaaliks valmis. Kui selle sammu oleme ära teinud, siis tuleb teha järgmine. Tartu Ülikoolil on sel aastal tekkinud võitjamentaliteet. Nad on enesekindlad ja terve meeskond kiirgab seda, et nad tulevad võitma.

Te küll ütlesite, et laupäevane mäng ei näidanud midagi, aga see oli ikkagi veenev 30-punktiline võit. Kas see mängijatele enesekindlust andis juurde?
Ma arvan, et meie mängijatele see kindlasti midagi juurde andis. Kui ma millegagi rahul ei olnud, siis sellega, et teise poolaja mingitel momentidel muutusid mängijad lohakaks ja ei andnud endast enam sada protsenti, vaid püüdsid seitsme protsendi peal joosta. See tulenes ka vastasvõistkonnast. Ma ütlen veel korra: see mäng ei näidanud midagi. Nad isegi ei viitsinud oma süsteeme mängida, mida nad tavaliselt mängivad. Kolmapäeval peab kindlasti olema valmis teistsuguseks mänguks.

Kui tähtis on teie jaoks see, et veerandfinaalis on Rapla meeskonnal koduväljakueelis? Te saate seeriat alustada koduväljakul ja kui see peaks pikemaks venima, siis toimub rohkem mänge Sadolini spordihoones.
Ikka on parem kodus mängida. Kui me räägime koduväljakueelisest, siis Rapla on üks väheseid satse Eesti liigas, kellel on see eelis fännide näol. Oleks tahtnud, et see eelis oleks olnud meil ka poolfinaalseerias, kui me sinna pääseme, aga midagi ei ole teha. Tuleb olukorraga leppida.

Kas olete seadnud sihiks, et veerandfinaalid võiks võimalikult ruttu, kolme mänguga, läbi teha?
Eesmärk on kõik mängud võimalikult kvaliteetselt mängida ja võita. Kui see peaks õnnestuma, siis saame enne poolfinaale kerge laagri teha.

Kui suur roll on play-off’is fännide toetusel?
Nagu ma juba mainisin, annab see kindlasti eelise. Me oleme üks väheseid meeskondi, kellel on play-off’is maja täis, ma usun. See tähendab palju, et meil on, kellele mängida ja Rapla meeskond on selles suhtes väga õnnelikus seisus, et rahvas tuleb meid toetama. Me ise nimetama publikut kuuendaks mängijaks väljakul.

Domagoj Bubalo on nüüd meeskonna juures olnud kaks kuud. Kas ta on selle ajaga teie ootusi täitnud?
Ei ole. Eks seal ole oma põhjused ka. Nüüd viimased kaks mängu on ta juba paremat kvaliteeti näidanud. Iga mänguga on ta läinud enesekindlamaks ja paremaks.

Niisiis ootate te play-off’is temalt suuremat panust, kui ta seni andnud on?
Jah.

Aga Dominique Hawkins? Ka tema liitus meeskonnaga hooaja keskel.
Ta on minu jaoks huvitav mängija. Ta on sõnakuulekas ja treenerile liiga alluv mängija. Olen talle viimasel ajal öelnud, et ta peaks ise ka lugema, millal avaneb tal võimalus individuaalselt tegutseda ja millal võistkonnale mängida. Ootan temalt ründava playmaker’i positsiooni. Viimases mängus nägin, et ta oli täpselt selline mängija, keda ma väljakul näha soovin. Ta andis teistele palli ja lahendas ise ka olukordi.

Hooaja jooksul on Risto Valge, Marek Ruut, Gregor Ilves ja Kustas Põldoja mänginud paralleelselt ka Saku I liigas Kohila eest. Kui palju on see nende mänguoskustele kasuks tulnud?
Kindlasti on tulnud kasuks. Veel eelmisel aastal oli meil vaidlus esiliiga meeskonnaga, et Ruut ja Ilves ei saanud piisavalt mänguaega. Me palusime, et nad rohkem mängiks ja seda nad saidki. Risto Valge on nüüd küll vähem saanud, aga Ruut, Ilves ja Põldoja on seal põhitegijad. See annab neile väljundi teha seda, mida nad treeningul harjutavad. Ma usun küll, et kui nad mängisid isuga, siis tuli see neile kindlasti kasuks.

Kas koostöö Kohila meeskonnaga jätkub ja noored mängijad saavad seal ka edaspidi mängupraktikat?
Ma arvan küll. See koostöö võiks veel laieneda. Korvpalliliit võiks ka sellele kaasa aidata erinevate üleminekutasude osas. Mingil perioodil oleksime tahtnud ka Kristjan Voolaidi sinna saata, sest ta oli pikalt vigastatud, aga see oleks olnud õudne solgutamine. Kui saaks selle veel paindlikumaks, siis oleks nii mõnelgi klubil väga hea mängijaid oma farmklubisse liigutada.

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare