-1.2 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
ArtikkelKuidas hoida sülearvutit turvaliselt reisil olles

Kuidas hoida sülearvutit turvaliselt reisil olles

Sülearvuti on asendamatu, kui tegeleda asukohavaba tööga. Samas ei tasu ka unustada, et väikesest kaasaskantavast arvutist võib ka puhkusel palju abi olla, näiteks soovides lühikesi reisivideosid enne sotsiaalmeedias avaldamist kiirelt kokku monteerida.

Sülearvutit reisiks valides ja seda reisile kaasa võttes tuleb arvestada ka erinevate ohtudega, mis ees ootavad. Kui olete neist teadlikud ja ennetate murekohti, saate reisi nautida ja kasutada sülearvutit just siis, kui selleks on vajadus.

Sülearvuti põrutamine või õnnetu kukkumine

Arvutiga reisile minnes tasub esimese asjana investeerida korralikku sülearvutikotti või vähemasti sülearvutit kaitsvasse ümbrisesse. Hästi polsterdatud sülearvuti osa seljakotis, või eraldi kott pakub arvutile kaitset mitmete põrutuste eest. Hoides arvutit eraldi kaitseümbrises ei pea ka muretsema, kui samas kotis on veel näiteks võtmed või veepudel.

Tihti esinev probleem on arvuti kukkumine ebakindlalt pinnalt – esmapilgul sobiv koht ei osutu stabiilseks, või õnnestub arvuti kukkuma müksata. Kukkumise vältimiseks tasub arvutit hoida alati kindlalt, ning käest ära pannes paigutada see laua servast eemale. Parim koht arvuti hoidmiseks, kui see ei ole töös, on muidugi alati eraldi kott. Nii ei püüa laual olev arvuti võõraid pilke.

Kaitse varguste eest, hoia arvutit enda juures

Lisaks eeltoodud õnnetusjuhtumitele tuleb arvestada, et paljude jaoks on sülearvuti väärtuslik vara. Eriti just rahvarohketes kohtades liigub ringi vargaid, kes arvutiomaniku juhuslikku ja hetkelist hooletust osavalt ära kasutavad.

Kõige olulisem on hoida oma sülearvutil silm peal, ning arvuti ise teiste silma alt väljas. Isegi kui reisida piirkonda, mis on tuntud oma turvalisuse poolest, ei tasu unustada, et alati on keegi, kes võib vara vastu huvi tunda.

Reisides lennuki, bussi või taksoga tasub hoida oma väärtuslikud esemed alati enda juures – enda silmatorkamatus kotis, süles. Kindlasti ei tohiks kotti koos väärtuslike asjadega anda pagasiruumi või mujale teekonna ajaks hoiule.

Kui asjad on silma alt eemal, on suurem tõenäosus nende kaotamiseks. Sama kehtib ka hotellidega – kindlam on arvutit mitte hoida nähtaval kohal.

Väljas olles on heaks lahenduseks sülearvutilukk – kui on plaan viibida pikemat aega mõnes kohvikus, on kiire ja mugav lahendus arvuti kinnitamine laua külge. Nii saab rahulikult kohvi osta ja ei pea muretsema, et keegi arvutiga minema läheb. Sülearvuti lukku saab kasutada ka hotellitoas ühe lisameetmena.

Mõtle andmete kadumise riskile

Kui arvuti juhuslik kahjustamine või vargus põhjustavad rahalist kahju, on alati võimalus saada hüvitis reisikindlustuselt. Suurim ohukoht on aga andmete kadumine või varastamine ning paraku pööratakse sellele kõige vähem tähelepanu. Arvutis võivad olla ainsad pildid lapse esimestest sammudest või hoopis pikalt ettevalmistatud koolitöö või äriplaan.

Reisile minnes tasub alati sisust varukoopia teha – praktilisi variante pakub TÜ Wiki. Andmetest koopiat omades võib olla kindel, et kui ka arvutiga midagi juhtub, on info kaitstud ning alles.

Lisaks andmete kadumisele tasub veenduda, et ilma parooli teadmata puudub võõral süsteemile juurdepääs. Arvuti, millel pole turvalist parooli ning kus enimkülastatud lehtedel on salvestatud paroolid, on maiuspala.

Kindlasti tasub ülevaadata kas ja millistel lehtedel on salvestatud krediitkaardi maksete info, vastasel juhul võib oodata ebameeldiv üllatus, mida kahjuks kindlustus enam ei korva.

Kui töötate tundliku infoga või soovite lihtsalt oma tegevust võõraste pilkude eest kaitsta, võite paigaldada ekraanile ka spetsiaalse ekraanikile, mis raskendab ekraanil oleva pildi nägemist külje pealt. Lisaks kaitseb kile ekraani ka kriimustuste eest.

Rahvusvaheline garantii ja kindlustus on alati abiks

Igaks juhuks tasub enne reisile minekut vaadata üle seadme garantii- ja kindlustustingimused. Kui sülearvuti pole kindlustatud, tasub võtta sobiv reisikindlustus, mis katab reisi jooksul tekkinud varalised kahju seadme väärtuse ulatuses. Siinkohal tasub tutvuda reisikindlustuslepingu peene kirjaga – missugused esemed kuuluvad õnnetusjuhtumi korral hüvitamisele, ning mil määral.

Reisile minnes võib arvutist palju kasu olla – see aitab meelt lahutada, sinna saab salvestada pilte, pidada blogi, teha tööd või otsida infot ja planeerida reisi käigu pealt. Selleks, et kõik kulgeks muretult, hoolitsege, et arvuti oleks kaitstud füüsiliste õnnetuste eest. Võimalusel lukustage see spetsiaalse sülearvuti lukuga ning kindlasti tehke olulistest asjadest varukoopiad.

Sülearvutite laia valiku leiad Kaup24.ee e-poest.

SISUTURNUDUS