13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSJuunis peaks selguma, missuguse hooldekodu Rapla saab

Juunis peaks selguma, missuguse hooldekodu Rapla saab

Inge Põlma.

2018. aasta eelarve alusstrateegias oli Rapla hooldekeskuse uue hoone põhiprojekti koostamiseks ette nähtud 264 180 eurot, uue hoone ehitamiseks 600 000 eurot ja olemasoleva hoone eelprojekti (sotsiaalpinnad) koostamiseks 9000 eurot ehk kokku oli sotsiaalvaldkonna investeeringuteks planeeritud 873 180 eurot. Eelarvesse, mille volikogu kinnitas 29. märtsil, on sellest alles jäänud vaid 26 148 eurot põhiprojekti koostamiseks.

Sotsiaalkomisjoni istungil 13. märtsil on valla finantsjuht Küllike Orul sotsiaalvaldkonna eelarvet tutvustades öelnud, et ühinemistoetus, mis oli planeeritud hooldekeskuse rajamiseks, kasutatakse hetkel kultuurikeskuse renoveerimiseks ja hooldekeskuse ehitus on edasi lükatud. Vallavanem Piret Minn on siis kinnitanud, et hooldekeskuse arendus tuleb uuesti läbiarutamisele arengukava arutelu käigus juunikuus, ning abivallavanem Margo Hussar on lisanud: “Oleme võtnud eesmärgiks juunikuus, uue arengukava arutelu käigus töötada välja hetkeolukorda arvestav uue hooldekeskuse kontseptsioon.“
Eelarve seletuskirjas on põhjendatud investeeringute edasilükkamist sellega, et „objekti realiseerumine ja asukoht on endiselt lahtine“.
Rapla hooldekeskus oli teemana üleval ka Raplamaa Omavalitsuste Liidu 22. märtsi täiskogu istungil. „Meie põhisõnum on, et eelarves on hooldekeskus edasi nihkunud, aga ei jää tulemata,“ kinnitas Rapla vallavanem Piret Minn ja lisas, et see tuleb koos päevakeskusega Alu teele. Tema sõnul on haldusreform ajakava sassi löönud, samuti on reformi käigus Rapla vald juurde saanud kaks hooldekodu (Kaiu, Juuru), mille võimalused tuleb samuti arvesse võtta. „Vaatame hooldekodu kontseptsiooni üle,“ ütles Minn.
Ühe teemana arutatakse ka võimalikku erakapitali kaasamist. „Piirkond on Tallinnale atraktiivne, see tähendab, et hooldekeskus pakub huvi ka erakapitalile,“ ütles Minn. See tähendab, et juunikuus peaks selguma ka see, kas tulevane hooldekeskus saab olema täies mahus äriühing või osaliselt või täielikult valla hallatav asutus.
Kui volikogu kontseptsiooniga nõustub, alustatakse sügisel projektiga ning ehitamiseni jõutakse 2020. aastal, rääkis Minn. Sama kinnitab eelarve seletuskiri: „Kui sügiseks on selgus maa küsimuses – saab projekteerimise tellida (projekti maksumusest 10% planeeritud 2018. aasta eelarvesse). Projekteerimise perioodiks on planeeritud 2018 -2019 ja ehitus maksumuses 3,9 miljonit eurot 2020. aastal.“
Maaküsimus on aga endiselt lahtine. Osa maast, mida sooviti hooldekeskuse ehitamiseks kasutada, on eravalduses ning varem on vallavalitsuse läbirääkimised krundi omandamiseks ebaõnnestunud. Kuid olulisem on see maatükk, mis praegu on Raplamaa haigla kasutada ja mis kuulub ROL-ile (nn endist psühhiaatriamaja ümbritsev kinnistu). Eelmise ROL-i koosseisu ajal soovis Rapla vald seda maatükki endale hooldekeskuse ehitamiseks, kuid siis olid mitmed ROL-i liikmed seda meelt, et Rapla võiks selle saada vahetusena mõne teise krundi vastu linnas.
„Osa soovis vahetust, aga konsensuseni ei jõutud,“ meenutas eelmise koosseisu ROL-i juhatuse esimees Margus Jaanson, kes praegu juhib Rapla valla sotsiaalkomisjoni. „Praegu on see protsess pidurdunud, sest [Rapla vallal] ehitushuvi kadus.“
„Raplal peab olema kindlus, et maaga probleeme ei teki,“ toonitas Piret Minn. ROL-i liikmeid aga paneb kõhklema esialgne ebaselgus tulevase hooldekeskuse omandivormis. ROL-i juhatuse esimees Heiki Hepner ütles, et ROL saab maa üleandmise otsustada siis, kui Rapla vallal on olemas väga konkreetne nägemus hooldekeskuse omandivormist, suurusest, pakutavatest teenustest jne. Rapla vallavanem oli sellega päri.
Mis puutub Rapla hooldekeskuse tänase hoone sotsiaalpindadeks ümberehitamise plaani, siis see liigub eelarve seletuskirja kohaselt aega, „kus on olemas teadmine hooldekodu valmimise kohta ja kindlus pindade vabanemiseks“.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare