6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSKarikatuurivõistluse võidutöid näeb keskraamatukogus

Karikatuurivõistluse võidutöid näeb keskraamatukogus

Stina Andok / foto: Siim Solman.

Rapla keskraamatukogus avati esmaspäeval, 2. aprillil näitus karikatuurivõistluse parematest töödest.

Karikatuurivõistlus ja -näitus on kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks, mida viib ellu EV100 korraldustoimkonnaga Kodanikuühiskonna Sihtkapitali SA. Rahvusvahelise karikatuurivõistluse teemal „Juubel – Eesti Vabariik 100” korraldas Eesti Huumoriliit. Konkursile laekus kokku 370 karikatuuri 106 autorilt 30 riigist. Teemale vastavaks kuulutati ja hindamisele pääses nendest 170 tööd. Karikatuure hindas žürii, kuhu kuulusid Eesti Huumoriliidu esimees Andrus Tamm ning endised ja praegused karikaturistid Heinz Valk, Hardi Volmer, Eduard Tüür, Roman Matkiewicz, Gatis Sluka ja Arunas Vaitkus. Žürii valis 170 hulgast välja 32 silmapaistvamat tööd.
Parima tulemuse saavutas 8,71 punktiga Mojmir Mihatov Horvaatiast, teisele kohale jäi 7,57 punktiga eestlane Urmas Nemvalts. Sergei Semendyaev Ukrainast, Priit Koppel ja Tarmo Vaarmets Eestist pälvisid kõik võrdselt keskmiselt 7,29 punkti ja olid seega kõik kolmanda koha väärilised. Parimad karikatuurid on nähtaval ka Eesti Huumoriliidu kodulehel.
Eesti Huumoriliidu esimehe Andrus Tamme sõnul oli karikatuuride hindamiseks loodud unikaalne hindamise süsteem, mille kohaselt jagasid kõik žüriiliikmed individuaalselt karikatuuridele punkte. Sellest tingitult sai tekkida ka olukord, kus kolmandat kohta jäid jagama kolm täpselt sama tulemusega tööd. Tamm kommenteerib, et kuna karikatuuride hindamine oli subjektiivne, oli mõne karikatuuri puhul hinne väga erinev. Võidutöö puhul tõi Tamm välja, et tegemist on tugevalt patriootliku karikatuuriga ning nii nagu paljude teiste tööde puhul, võib sealt lugeda ka alltekste, mitmetasandilisi sõnumeid. „Karikatuur ei pea alati olema selline, mis naerma ajab,” sõnab Tamm.
Karikatuurivõistluse ja -näituse eesmärk on huumoriliidu esimehe sõnul näidata võimalikult paljudele karikatuurikunsti. Tegemist on rändnäitusega, mis pärast aprillikuu lõppemist liigub edasi järgmisesse sihtpunkti.
Kellele karikatuurid väga meeldivad, võib külastada ka Märjamaa valla raamatukogu, kus on üleval Raimo Aasa ja Mati Michelise karikatuuride rändnäitus „Häirekell karikatuurides”.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare