14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSKert Vahtre tõi koju rahvusvahelise konkursi teise koha

Kert Vahtre tõi koju rahvusvahelise konkursi teise koha

Katri Reinsalu / foto: Ingrid Teder

Eelmisel nädalal, 18.-20. aprillini toimus Lätis Riias XIX Karla Štrala nimeline rahvusvaheline noorte flöödimängijate konkurss. Tänavu osales võistlusel ka kaks Rapla muusikakooli noort õpilast. Eriti tasub rõõmustada Kert Vahtre üle, kes saavutas tihedas konkurentsis oma vanuseklassis teise koha.

Konkursil osalesid Eesti, Läti ja Leedu tublid noored flöödimängijad. Mõõtu võeti neljas vanuseklassis. 11-aastane Kert kuulus noorimasse vanuseklassi, kus võistlesid 2006. aastal sündinud ja nooremad. Võistlus ise toimus kahes voorus. Mõlemas tuli esitada üks kohustuslik Läti helilooja teos ning üks vabalt valitud pala. Kerdi vanuseklassis oli 18 osalejat, kellest kümme paremat pääsesid edasi teise vooru järgmisel päeval. Kerdi ema Ülle Vahtre ütles, et juba ainuüksi esimesest voorust edasisaamine oli suur üllatus. „Oli teada, et vastased on tugevad. Lätlased vist sünnivad flööt suu peal,” rääkis Ülle Vahtre.
Järgmisesse vooru pääsemine oli üllatus, aga teise koha saavutamine oli juba paras šokk. Seda enam, et noormees võitles ema sõnul ööl enne teise vooru esinemist haigusega. Lõpuks tunnustati Kerti eriauhinnaga teises voorus kohustusliku läti rahvaviisi parima esituse eest. Pärast konkurssi oli ka galakontsert, kus iga vooru paremad said võimaluse uuesti esineda.
Ema rääkis, et flööti on Kert mänginud tänaseks neli aastat. Ettevalmistused konkursiks algasid juba aasta alguses, kui hakati lugusid valima ja tõsisemalt harjutama. Ülle Vahtre lisas, et nii palju kui tema aru sai, siis Lätis Rapla-taoliste väikeste maakoolide muusikud kuigi tihti võistlusele ei jõuagi. Kõrget taset oli ka kohapeal kuulates selgelt tajuda.
Sedasama kinnitas ka Rapla muusikakooli direktor Rita Kikajon. “Žürii töö oli väga keeruline,“ lisas ta. Direktor tõi välja, et olulist rolli hea tulemuse saavutamisel mängisid muidugi ka Kerdi flöödiõpetaja Angela Katkosilt ja kontsertmeister Kristi Hinsberg. „See on väga suur asi Kerdile ja ühele muusikakoolile,“ rääkis Kikajon.
Direktor ütles, et tema muusikakooli õpilaste jaoks oli see esimene kord konkursil osaleda. Läti flötistide tase on väga hea ja tegemist on maineka konkursiga.
Eestist osales konkursil tänavu neli muusikakooli. Rapla muusikakoolist osales lisaks Kerdile Angela Muddi. Nii kooli direktor kui ka mõlema õpilase õpetaja Angela Katkosilt ütlesid kui ühest suust, et Angela Muddi esitus oli samuti väga hea, kuid häälestusprobleemide tõttu ei pääsenud tema sel korral esimesest voorust edasi.
Õpetaja Katkosilt ütles, et ettevalmistusperiood sellistel konkursidel osalemiseks algab tegelikult juba esimeses klassis. „Ta on eriline laps, kes saab aru, et see protsess on pidev. Enamik lapsi ei usu seda,“ kirjeldas ta Kerti. Sellest konkreetsest konkursist kuulsid nad eelmisel sügisel ning pärast julguse kogumist tegid otsuse osaleda.
Eriti hea meel on õpetajal selle üle, et Kert teises voorus Läti helilooja kohustusliku teose esitamise eest eriauhinna sai. Ta lisas, et lugu oli teatraalne ja sobis poisile hästi. Kerdi kohta ütles ta veel, et poisil on endale sisemiselt seatud tohutult kindlad eesmärgid ning see teeb temast omamoodi erilise nähtuse. Samuti kiidab õpetaja Kerdi peret, kes võtavad poja püüdluste toetamist väga tõsiselt.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare