Kui täna oleksid valimised, siis…

0

Raplamaa Sõnumid

Kui täna oleksid valimised, siis hääletaks keskmine Raplamaa kodanik ilmselt Reformi- või Keskerakonna kandidaatide poolt, kuigi suure pildi järgi on võim siin justkui IRL-i ehk Isamaa käes. Tema kõrval või otse selja taga tundub olevat EKRE.
Eestis lihtsalt on asjad nii, et see pilt, mis vaatab vastu omavalitsuste tasandilt, valimiste päeval Riigikogu uusi liikmeid valivat kodanikku enam ei kõneta. Esiteks on igapäevaelu korraldav raplamaalane pigem erakondades pettunud valimisliidu-usku tüüp, kes põhimõtteliselt kohalikel valimistel parteide poolt ei hääleta. Tänu sellele läksidki valimised läinud sügisel enam-vähem prognooside järgi. Kui toonaste tulemuste põhjal oleks kokku pandud maakonna parlament, saanuks kõige suurema esinduse ja jämeda otsa (50 kohta) suur valimisliitude ühendus, teise positsiooni hõivanuks EKRE (14 kohta) ja kolmas olnuks IRL (13 kohaga). Ülejäänute osalusest poleks mõtet rääkidagi: Reformi- ja Keskerakond võtnuks kumbki 5 toolikest ja sotsidel olnuks tagareas 3 platsi.
Loomulikult ei peegelda see päris täpselt tegelikku jõudude vahekorda. Üldpilti hägustavad valimisliitude poliitikud, kes toovad poliitilisele püünele althõlma parteilisi tähti, kes juhtimise kohe enda kätte võtavad. Imestada pole vaja, sest karastunud erakondlastel on suuremad kogemused võimu haarata ja hoida. Meenutame näiteks, et IRL pakkus Raplamaal ennast avalikult ainult Kohilas (võitis suurelt – 12 kohta) ja Raplas (tagasihoidlik 1 koht). Sellele vaatamata võeti vallavanema kohad lisaks Kohilale veel ka Kehtnas ja Märjamaal ning mehitati omavalitsuste liidu kohalik büroo oma erakonna liikmetega.
Riigi kaks mõjuvõimsamat parteid – Reformi- ja Keskerakond – on Raplamaal muidugi ise oma positsioonid loovutanud. Kuna üleriigiliselt olulistel parlamendivalimistel ei olene suures Harju-Rapla valimisringkonnas meie maakonna häältest suurt midagi, on töö siinsete organisatsioonide arendamisel ja täiendamisel unarusse jäetud. Nii ongi Raplamaal tegijateks paljudes küsimustes üsna kokkulangeva maailmavaatega EKRE ja IRL. Ometi oleks ennatlik kuulutada, et siinne valija ongi parempoolne konservatiiv. Ei ole ju! Nii ongi võimalik üsna kindlalt (peaaegu nii kindlalt, et vea või kihla) ennustada Raplamaal järgmisel kevadel pigem Reformi- ja Keskerakonna kandidaatide võidukäiku.
Tänased reitingud on lihtsalt poliitmängude lõbus osa, mille järgi ei saa midagi ennustada.