11.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSLisaraha kruusateede hoolduseks ei tule

Lisaraha kruusateede hoolduseks ei tule

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Raplamaa Omavalitsuste Liit (ROL) taotles vabariigi valitsuselt lisaraha kruusakattega teede korrashoiuks. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) kaudu saabunud vastus oli aga eitav.

ROL tõi oma taotluse põhjenduseks, et 2017. aasta oli tavapärasest oluliselt vihmasem ja eriti probleemne oli aasta teine pool, kus olukord oli lausa erakorraline. Ministeeriumist laekunud vastuses oli aga muuhulgas kirjas: “Kohalike teede korrashoid on kohaliku omavalitsuse üksuse ülesanne ning selle esmane ja peamine rahastamise allikas on kohaliku omavalitsuse üksuse eelarve.”
ROL-i juhatuse esimees Heiki Hepner ütles, et see ei olnud vastus, mida oodati. “On näha, et pöördumisele vastajad ei saanud probleemi olemusest aru. Praegune rahastamismudel ei ole pikaajaliselt jätkusuutlik. Loomulikult on teede korrashoid kohalike omavalitsuste mure, aga praeguses olukorras ei saagi neid täiesti korda,” rääkis Hepner. Ta lisas, et väga suuri lootusi ta tegelikult sellele pöördumisele ei pannudki ning negatiivseks vastuseks oldi valmis juba varem.
Nüüd tuleb toime tulla oma vahenditega. Ometi on selge, et teema on tegelikult tõsine. See tuli arutluse alla ka märtsi lõpus, kui Raplat külastas riigihalduse minister Jaak Aab.
MKM-i vastuses pakutakse ühe lahendusena võimalust kehtestada kehvas seisus teedele koormuspiirangud. “Juhime tähelepanu, et ka kohaliku omavalitsuse üksusel on õigus kehtestada kohalikul teel ajutised koormuspiirangud, kui raskeliiklus võib teed kahjustada.”
See ei aitaks Hepneri hinnangul probleemi kõrvaldada, sest viga on rahastamise süsteemis. ROL taotles oma pöördumises valitsuselt 292 320 eurot ehk 240 eurot ühe kilomeetri kohta. Hepner ütles, et selle summa eest oleks saanud osadel lõikudel tõsta teede kvaliteeti mitte ainult vajaliku miinimumini, vaid mõnes kohas ka natuke rohkem. Imet sellega teha poleks siiski saanud.
Samasuguse taotluse on valitsusele esitanud ka Harjumaa Omavalitsuste Liit. Nemad taotlevad kruusateede hooldusremondiks 455 760 eurot. Sarnaselt Raplamaa taotlusega on ka selles ette nähtud lisaraha 240 eurot kilomeetri kohta.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare