6.1 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
ArtikkelNetikirjariinis oli sel aastal rõhk Eesti Vabariigi juubeliaastal

Netikirjariinis oli sel aastal rõhk Eesti Vabariigi juubeliaastal

Helerin Väronen / foto: Katrin Grichin.

Netikirjariin on internetipõhine võistlusmäng, mis sellises formaadis toimus neljandat korda. Seda veavad Kristel Murel Rapla keskraamatukogust ja Rapla ühisgümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja Maarika Lips. Kolmapäeval, 11. aprillil oli Rapla kultuurikeskuses võistlusmängu selle hooaja pidulik lõpetamine.

Sel aastal oli mängu lõppu lisatud laste jaoks küsimused, et teada saada, kas sellise mänguga tuleks jätkata, mida muuta ja miks osaletakse. Kristel Murel tegi küsitluse tulemustest ülevaate. Selgus, et lapsed soovivad küll, et mälumäng jätkuks. Osalemise põhjustena oli välja toodud näiteks, et see on hea ja hariv ajaviide, see kõrgendab IQ-d või et õpetaja käskis osaleda. Laste arvates on aga osa küsimusi liiga rasked ja nad sooviksid, et süsteem lubaks neil eelmise küsimuse juurde tagasi minna, kuid mänguks kasutatav Socrative keskkond ei lase seda teha. Samuti soovitakse rohkem küsimusi raamatute kohta.
Raamat “Poiss, kes seilas tugitoolis üle ookeani” (autor Lara Williamson) andis aga Netikirjariini korraldajatele mõtte, millest saab EV100-le pühendatud näitus. Raamatu lõpus on kure voltimise õpetus ja legend, mis ütleb, et kurgede voltimine toob õnne. Sellest tekkis mõte voltida ühiselt kurgi ja kujundada neist Eesti lipp. Näituse paneb üles Vahur Abramson ja ilmselt saab selle pealkirjaks “Õnne Eestimaale.”
Pärast võistkondade autasustamist vaadati ja hinnati koduülesandena valminud videoklippe. Sel aastal oli teemaks “Minu Raplamaa”, mõeldes EV 100-le. Videklippe hindas viieliikmeline žürii, kuhu kuulusid režissöör ja õpetaja Jürgen Volmer, TTÜ multimeedia spetsialist Tiina Kasuk, RÜGi gümnasist Holger Ollema, Rapla keskraamatukogu bibliograaf Urve Ellandi ja komplekteerimisosakonna juht Tiina Talvet.
5.-6. klasside arvestuses tuli võitjaks võistkond “Järvakandi kooli plikad”, kelle video tutvustas Järvakandit ja sealset klaasi. Žüriiliige Volmer kiitis lihtsat ja selget ideed, Kasuki arvates oli tegemist ilusa tervikuga ja Ollema seisukoht oli, et tegemist on hea kvaliteedi ja montaažiga.
Ka 7.-8. klasside arvestuses läks võit Järvakanti võistkonnale “Järvakandi Kooli Kobedad”. Nende videot iseloomustas Ellandi kui hoogsat ja hästi jälgitavat, Kasuki arvates oli see hea tempoga ja kokkuvõttev ning Ollerma leidis, et nii video kvaliteet, informatsioon kui ka kaameraga suhtlemine olid tasemel.
Sügisest kevadeni toimus Netikirjariini raames viis mängu. Teemadeks on olnud kodulugu, kultuur, kirjandus, e-kataloogid ja emakeel. Sel aastal lisandusid küsimused EV 100 teemal ja antud oli lugemisraamat. Mängu sisulist poolt koordineerib Kristel Murel, projekte kirjutab ja koolidega suhtleb Maarika Lips. Küsimused koostasid Maarika Lips ja Tiiu Raav (emakeel), Urve Ellandi (kodulugu), Kaja Tammar (kultuur), Kristel Murel (kirjandus) ja Annika Toom (e-kataloogid).
Lisaks tegeleb Annika Toom tehnilise poolega, sisestab küsimustiku ja täidab punktitabelit. Info jõudmise eest kodulehele hoolitseb Katrin Grichin.

Tulemused

Netikirjariinis osalesid Rapla Vesiroosi gümnaasiumi, Rapla ühisgümnaasiumi, Märjamaa gümnaasiumi, Kohila gümnaasiumi, Järvakandi gümnaasiumi, Juuru Eduard Vilde kooli, Kaiu põhikooli, Valgu põhikooli, Kivi-Vigala põhikooli, Hagudi põhikooli, Valtu põhikooli, Kabala lasteaed-põhikooli võistkonnad.

5.-6. klassid
Kaiu Printsid (Romet Metssalu, Sten Kärp, Laur Liira, Ragnar Juurik)
Järvakandi Kooli Plikad (Elisabet Vaikre, Elis Nobel, Katariina Jakimenko, Kertu Reimal)
Kohila gümnaasiumi kuuendikud (Ulla Inger Veri, Marie Marcelle Martinson, Mirjam Äkke, Georg Aader)
RÜG 6.B (Mia Sepp, Kaialiisa Kristal, Jette Schelejev, Katri Rüüson)
RVG 5.A Nuudlid (Kert Kast, Patrick Tserr, Karl Jaan Rahula)
RÜGi Taibud (Iiris Liisa Suurväli, Nele-Liis Kasela, Eliise Leier, Kadi Laup)

7.-8. klassid
RVG 8A Poisid (Mariliis Raudsepa, Getter Iris Näkk, Pilleriin Saarepera, Hanna Lotta Kadarpik)
RVG 7B (Kaisa Paeorg, Jette Rosenthal, Krislen Kilter, Monika Merje Meinberg)
RYG Kaelkirjakud (Ketlin Tärno, Hedi Ranno, Kertu Poom, Grete Kruusma)
HPK Mikihiired (Sandra Straih, Reelika Ojarand)
Järvakandi Kooli KOBEdad (Kenneth Kõrgeperv, Oliver Lang, Birgit Jaansalu, Eelike Vaikre)
Mgskeemikud (Kalista Miljand, Karmel Kaljusaar, Martin Toomet, Aleksander Kurušev

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare