13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSRapla artistid esitlesid TMW festivalil nii muusikat kui ka kunsti

Rapla artistid esitlesid TMW festivalil nii muusikat kui ka kunsti

Stina Andok / foto: Hannariin Lamp.

Kümnendal Tallinn Music Weekil (TMW) esines ligi 250 artisti nii meilt kui ka kaugemalt Tallinna põnevamates klubides ja kontserdipaikades. Teiste seas esitles oma loomingut ka neli Raplamaa artisti.

TMW festival on mitmekülgne, pakkudes huvitavat avastamist nii konverentside, filmide kui ka kunstinäituste ja muusikaliste etteastete näol. Raplamaa avalöögi tegi teisipäeval, 3. aprillil maalikunstnik Mauri Gross, kes kohtus huvilistega Tallinnas Vaal galeriis, kus oli üleval tema isikunäitus „Halastus”. Kunstniku sõnul moodustavad näitusel olevad tööd ühtse terviku, kuhu on ühendatud kolm teemat: sotsialism, minimalism ja utoopia.
Muusikalistest esinejatest astusid üles laulja-laulukirjutaja Mick Pedaja, ansambel Rüüt, kelle üks liige ja solist on Rapla kultuurifestivali vedav Maili Metssalu, ja 2015. aastal „Eesti otsib superstaari” saate võitnud ning 2016. aastal Eestit Eurovisioni konkursil esindanud Jüri Pootsmann. Pootsmann astus üles laupäeval, 7. aprillil klubis Hollywood Weekend Festival Baltic Club Night raames.
Ansambli Rüüt solisti Maili Metssalu sõnul on TMW eriline võimalus, kuna sinna esinema saamiseks tuleb läbida väike konkurss. Rüüdi jaoks oli tänavune TMW festival eelkõige võimalus kohtuda delegaatidega. Maili räägib, et viie aastaga on bänd jõudnud sinna punkti, et Eesti turg on enam-vähem vallutatud, vähemasti folgimaastikul ning aeg on hakata välismaa poole vaatama.
Rüüt astus TMW lavadel üles kahel korral, Viru keskuse linnalaval ja Viljandi Pärimusmuusika Festivali õhtul. Nendest viimasel toimus ka tõsisem delegaatidega suhtlemine, mil huvilised otsisid esinejaid oma rahvusvahelistele festivalidele. Huvitatud delegaate oli näiteks Saksamaalt, Malaisiast, Tšiilist ja Norrast. Maili tunnistab, et juba on ka läbirääkimised käimas, et Norras Rüüdi plaati välja anda. Varem on Rüüt ühe oma looga kogumikus juba seal ilmunud.
Maili tõdeb, et peaesinemise päev Viljandi Pärimusmuusika Festivali õhtul oli raske: „Kell kümme hommikul oli meie soundcheck ja esinemine alles õhtul kell üksteist.” TMW on Maili sõnul artistide jaoks hea võimalus näidata enda professionaalsust. Ansambel Rüüt esines TMW festivalil kolmandat korda ning Maili kinnitab, et kui võimalus antakse, esineksid nad veelgi. Teiste artistide kuulamiseks sel korral Maili sõnul väga palju aega ei jäänud, kuigi reedel õnnestus tal Rapla kultuurifestivali Särin korraldajana pisut võimalike ülesastujate otsingute raames siiski mõnd esinejat vaatamas käia.
Mick Pedaja esines TMW-l kokku neli korda. Esimene esinemine oli juba avakontserdil neljapäeval, 5. aprillil ja samal päeval raamatupoe Puänt linnalaval. Samuti astus ta üles Solaris Keskuse Disainitänava linnalaval ja Sweet Spot Festivali õhtul. Micku enda sõnul olid kaks kontserti põhilised: „TMW avakontsert koos Kristjan Järvi, Francesco Tristano, Absolute Ensemble, Sander Mölderi, Kadri Voorandi jt. Ühisprojekt, kus mul oli au üles astuda. Teine kontsert oli Sweet Spot Festivali laval, mille festivalil sel suvel esineb ka mitmeid minu eeskujusid, näiteks London Grammar ja José Gonzalez, keda soojendasin eelmise aasta veebruaris Nordea Kontserdimajas.
TMW-l ülesastumine on üks võimalustest end esitleda ja on ka kindlasti põnev teekonna osa. Kõik oleneb, mida sinna otsima minna. Seal on koos palju artiste, muusikaga seonduvaid inimesi ja delegaate kogu maailmast, kes otsivad festivalidele esinejaid, või erinevaid agente, kes avastavad uusi artiste. Väärt on ka TMW konverentside osa, kust on võimalik saada teada palju uut ja põnevat, mis toimub muusikaga seonduvates erinevates valdkondades,” kirjeldab Mick.
Mick on TMW lavadel ka varem üles astunud. Esimest korda 2015. aastal ansambliga Micucu ja 2017. aastal sooloartistina. Vahepealsel, 2016. aastal osales Mick samuti TMW festivalil, aga kuulaja rollis: „See oli väga hea aasta. Sain mitmeid tutvusi ja ka mõned esinemised.” Kuigi graafik oli esinemiste tõttu tänavu tihe, leidis Mick aega siiski mõnd artisti kuulata. Nii näiteks kiidab ta Ewert and The Two Dragonsi etteastet Vene Kultuurikeskuses ning Islandi uut indie pop artisti HILDUR.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare