9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSSaksa kevad jõuab Raplamaale

Saksa kevad jõuab Raplamaale

Siim Jõgis / foto: erakogu.

Saksa kevade sündmused jõuavad käesoleval aastal ka Raplamaale. Seosed Saksamaaga on siinkandis üsna selged. Kas või Kaiserslauterni piirkonna kaudu, millega on Raplamaal sõprussidemed.

Tänavukevadised sündmused leiavad aset nii Raplas, Raikkülas kui ka Vana-Vigalas. Ettevalmistused nende õnnestumiseks on kestnud juba mõnda aega.
Rapla maakonnas on Saksa kevade sündmuste initsiaator Heldin Allik. Mõned sündmustest kestavad peaaegu terve aprillikuu, teised on ühekordsed. Oma panuse Saksa kevade tähistamisse ja kajastamisse püüab anda ka Raplamaa Sõnumid.
Tänavuse Saksa kevade märksõna on Hamburg, Põhja-Saksamaa suurim linn. Eriti otsene seos on selle paigaga Vana-Vigala tehnika- ja teeninduskooli kokaeriala õpilastel. Nemad käisid seal Euroopa Liidu haridusprogrammi õpirände ja koolide partnerlusprojekti raames. Kolmapäeval, 18. aprillil jagavad nad oma muljeid kõigi huvilistega kohtumisõhtul. Üritus toimub Vana-Vigala TTK-s algusega kell 15.40.
Õpetaja Maie Üürike teeb kokkuvõtte osalemisest projektitegevustes Hamburgis. Kohtumisõhtu kirjelduse all on kirjas: “Üritusest osavõtjatel on võimalus kohtuda projektis osalejatega, kuulda nende muljeid ja esitada küsimusi.” Üürike rääkis, et õpilastel on plaanis valmistada ka saksapäraseid toite. Siiski ei ole veel kindel, kas see võetakse ette samal päeval kohtumisõhtuga või mõnel muul ajal.
Vana-Vigalas on Saksa kevade tähistamine ette võetud eriti sihikindlalt, sest lisaks TTK-le lööb selles kaasa ka Vana-Vigala raamatukogu. Ja seda terve selle aja vältel, kui Saksa kevadet Eestis peetakse – 9. aprillist 29. aprillini. Raamatukogu juhataja Mare Ülemaante rääkis, et välja pannakse näitus saksa ilukirjandusest. Teiste seas saab seal tutvuda näiteks 13. sajandi algusest pärineva “Nibelungide lauluga”, mida peetakse Saksa rahvuseeposeks. Samuti on näitusel esindatud sellised autorid nagu Erich Kästner, Otfried Preussler, Friedrich Schiller ja Johann Wolfgang von Goethe. “Kes tahab tulla neid lugema, see saab,” sõnas Ülemaante.
Ideest tähistada Saksa kevadet on kinni haaranud ka Raikküla mõis. Nende side Saksamaaga on teatavasti väga tugev. Esmalt seetõttu, et esimene Saksamaa riigikantsler Otto von Bismarck külastas 1867. aasta suvel Eestit ja peatus ka Raikküla mõisas. Toonane mõisahärra Alexander von Keyserling oli Bismarcki hea sõber. Huvitav tähelepanek on see, et üks suuremaid ja tuntumaid Bismarcki monumente on püstitatud just Hamburgi linna, mis on tänavuse Saksa kevade partnerpiirkond.
Raikküla mõisa peremees Ivo Lambing rääkis, et neil on valmisolek Saksa kevades kaasa lüüa olemas. Omalt poolt esitletakse saksateemaliste raamatute näitust, mida mõisa on kogutud. Põhjalikumalt lüüakse selles sündmuses Lambingu sõnul kaasa järgmisel aastal.
Rapla söögikohtadest saab Saksa kevade emotsioone nautida Pargi Restos. Välja tuleb saksakeelne menüü ning lisaks erimenüü, kus pakutakse saksapäraseid toite. Vastavat õhkkonda loob Pargi Resto ruumides saksakeelne muusika ning maitsta saab ka saksapäraseid õllesid ja veine.
Kuid rääkides veel toidust, tasub kiigata Raplamaa Sõnumite hinnavõrdluse rubriiki, kus alates tänasest hakkavad ilmuma saksapäraste toitude retseptid.
Lisaks on Raplamaa Sõnumid võtnud südameasjaks lüüa Saksa kevades kaasa nii palju kui võimalik. Meie igast aprillikuu numbrist võib leida miskit sellele teemale vastavat.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare