14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArvamusSelgroo-ootus tasus end ära

Selgroo-ootus tasus end ära

Siim Solman.

Neljapäeval sai meie mõnda aega koos käinud, laienenud Rapla vallavolikogu taas kokku, et arutada asju ja olla ka niisama igati asjalik. Erinevalt tavapärastest istungitest oli seekord õhus pinget. Päevakorra kolmas punkt otsustas, ilma liialdamata, Rapla täiskasvanute gümnaasiumi (RTG) elu ja surma üle.
“Menüüs”oli seekord kaks valikut: kas liita RTG värkelt valmiva riigigümnaasiumiga või jätta kool oma praegusesse asukohta Rapla keskraamatukogu hoonesse.
Tunnistan julgelt, et olen ka mina selle kooli (RTG) vilistlane. Tegin kunagi sellise valiku teadlikult just sel lihtsal põhjusel, et saaksin käia tööl ja samal ajal omandaksin ka hädavajaliku hariduse. Olla majanduslikult vanematest sõltumatu tundus igati mõistlik otsus.
Me kõik, kes me vähegi suudame mõelda, tajume, et kui see hädavajalik hariduse omandamise vorm viia ühe katuse alla tavagümnaasiumiga, on see Rapla täiskasvanute õppele surmaotsus. Liha ja kala ei sööda koos. Selle õppeasutuse nimi Rapla TÄISKASVANUTE gümnaasium selgitab nii mõndagi. Selle kooli õpilane on valdavalt täiskasvanu. Paljudel on ka pere loodud ja töökoht kenasti olemas. See on üks asine seltskond, kel on õigus omandada haridust nagu meil kõigil. Täiskasvanute gümnaasium lihtsalt pakub suurepärast võimalust omandada haridust nii, et õppur ei pea õppimise nimel otseselt millestki loobuma.
Kui need vallavolikogu liikmed, kes hääletasid liitmise poolt, paneks end lihtsalt korraks sellisesse hüpoteetilisse olukorda, kus nad peaks tõsiselt kaaluma, erinevatel põhjustel, RTG-s haridustee jätkamist, aga see kool asub majas, mis on seinast seina täis tavakooli teismelisi… Julgen väita, et mitte ükski neist ei läheks sinna, kus sind itsitades sosinal pensionäriks kutsutakse. Võib vist väita, et häbi on hirmude pingereas kohe surmahirmu järel ja seda tunnet ei taha me keegi tunda.
Kahtlemata on see kahe teraga mõõk, sest üle mõistuse ei rõõmustaks ka päevase kooli õppurid, kui nad peavad jagama ruume täiskasvanud õppijaga. Miks peaks me siis lammutama ühe hästi toimiva lahenduse ja sundima neid inimesi loobuma? Olgu see uus loodav gümnaasium nii uhke ja moodne kui tahes. RTG õpilasel peab olema võimalus õppida tavakoolist eraldi. Pealegi on ju praegused ruumid igati tänapäevased ja katavad selle kooli vajadused.
Tõsi, nüüdseks on asi siiski otsustatud ja nagu öeldakse, pärast kaklust rusikatega ei vehelda.
Loodan siiralt, et selle teema juurde ei tulda enam kunagi tagasi ja see väga pika ajalooga, suurepärane hariduse omandamise vorm jätkab Raplas samal hästi toimival kujul. Võib ju väita, et on olnud aegu, kus vallavalitsus oli lihtsalt kui üks selgrootu riigiaparaadi käepikendus, aga seekord peab tõdema, et seda oodatud selgroogu on tunda ja tehti väärikas otsus, mis lähtub selgelt kohaliku kogukonna vajadustest. Seda enam, et mitteliitmise otsus langetati suure enamusega.

7 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare