9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSAndrus Saare hääletati Rapla valla eelarve- ja arengukomisjoni liikmeks

Andrus Saare hääletati Rapla valla eelarve- ja arengukomisjoni liikmeks

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Aprillikuu Rapla volikogu istungil tegi eelarve- ja arengukomisjoni esimees Andrus Tamm ettepaneku lisada komisjoni liikmete hulka regionaalhalduse osakonna maakondliku talituse juht Andrus Saare. Ettepanek tekitas volikogu liikmetes vastakaid arvamusi.

Tamm selgitas, et tema eesmärk Saare kaasamisel oli lisada komisjonile kompetentsi. Sellise ettepaneku oli Tamm teinud Saarele juba sügisel komisjoni koostamise ajal, kuid tookord arvas Saare, kes töötas siis keskkonnaministri nõunikuna, et tema töö ei võimaldaks seda. Tänaseks on Saare töökohta vahetanud ja andnud ka oma nõusoleku komisjoni töös osaleda. Tamm selgitas oma ettepaneku tagamaid ka volikogu liikmetele saadetud kirjas. Sellele tuli tagasiside kolmelt inimeselt ja tõstatati kaks teemat.
„Ma pean tunnistama, et mulle oli natuke ootamatu, et see eelnõu sellist emotsionaalset tagasisidet põhjustab,” ütles Tamm. Üks vastuväide oli, et Raplal pole põhjust kompetentsi väljastpoolt valda kaasata. Tamme sõnul ei ole isoleeritus ka globaalsemas plaanis enamasti suurt kasu toonud. Pigem arenevad kõige kiiremini need piirkonnad, mis on avatud ja püüavad üle võtta parimaid taktikaid ja uuendusi.
Mis puutub sellesse, et Saare on Kohila valla elanik ning Kohila vallavolikogu liige, väitis Tamm, et komisjonis valmistatakse otsused vaid ette ja otsuste langetamine on jätkuvalt vaid volikogu pädevuses ning sinna ei saa kedagi väljastpoolt kaasata.
Tamm tõi välja, et aastatel 2002-2005 oli ta samal ajal Kohila abivallavanem ja sealse vallavalitsuse liige ning samuti Rapla ja Juuru valla eelarve- ja majanduskomisjoni liige.
Ta lisas, et mõnes mõttes on Kohila vallal Rapla ees eelis, sest Saare näol on sealsel volikogul otseside piirkonna regionaalosakonnaga. Tamme arvates ei oleks Raplal mõistlik sellise sideme loomisest loobuda.
Teine probleem, mis kirjavahetuses üles kerkis, puudutab eelseisvaid Riigikogu valimisi ja väidet, et eelarve- ja arengukomisjoni liikmeks astumine on viis häälte kogumiseks. Tamm on veendunud, et komisjonides valimispropagandat ei tehta. Seda enam, et valijad ei ole enamasti kuigi hästi kursis, millised on komisjonide volikoguvälised liikmed. Kommentaarina lisas Tamm, et tegelikult ei ole Saarel plaanis Riigikogu valimistel kandideerida ning seega ei ole ka valimispropaganda ohtu.

Erinevad arvamused

Kõik volikogu liikmed Tamme arvamust ei jaganud. Reformierakondlane Ilvi Pere arvas, et positsioon, mida Saare täna täidab, ei annaks Rapla volikogule kuigi suurt kasu ja uusi teadmisi. Ta kahtles, et Saare kaudu jõuaks volikoguni kuigi palju olulist infot. Pere oli seda meelt, et kui suur Rapla vald ei suuda oma 13 000 elaniku seast piisavat kompetentsi leida, siis ehk ei osata seda õigest kohast otsida.
„Olin vastu, sest leian, et meil on ka oma vallas neid inimesi, kes täiendaksid oma teadmiste ja suure pildi nägemisega komisjoni arutelusid. Üks nendest on kahtlemata Jüri Võigemast, kes on varem seda komisjoni ka juhtinud. Meil ei ole vaja komisjonidesse juurde infokogujaid ja -jagajaid, vaid pädevaid ning oma valla elu tundvaid kodanikke, keda motiveerib võimalus aidata kaasa kodukoha arengule,” ütles Pere pärast volikogu istungit.
Margus Jaanson ütles istungil otse välja, et pigem on Saare näol tegemist järjekordse IRL-i esindajaga ning lähenevate Riigikogu valimiste ettevalmistuste käigus on selline tegevus läbinähtav.
Jaanson ei näe enda sõnul mitte mingit loogikat selles, miks peaks komisjoni liikmeid väljastpoolt lisama.
„Ma ei saa aru, miks selline komisjoni muutmine täna vajalik on ja miks peaks Rapla vald vajama kolmandate valdade vallavolikogudesse kuuluvaid inimesi oma komisjonidesse. Põhjendati küll igatpidi, kuid need argumendid jäid ikka väga pealiskaudseteks,” lisas Jaanson hiljem.
Tamm kinnitas istungil, et ettepanek Saare komisjoni liikmete hulka arvata ei tulenenud kuidagi tema erakondlikust kuuluvusest.
Volikogu liikmetest toetas Tamme ettepanekut Kalle Toomet, öeldes, et komisjoni esimehena on Tammel õigus koostada komisjon vastavalt oma nägemusele.
Volikogu esimees Rene Kokk diskussiooni pikemaks ei venitanud, vaid pani eelnõu hääletusele. Kohal olnud 17 volikogu liikmest 8 andis oma hääle Saare komisjoni liikmeks kinnitamise poolt, 6 oli vastu ning 3 jäi erapooletuks. Sellise tulemusega kinnitati Saare eelarve- ja arengukomisjoni liikmeks.

***

Andrus Saare: „Mina siin tõesti mingit konflikti või probleemi ei näe.”

Kuidas teile endale tundub, kas see, et te olete tegev nii Kohila volikogus kui ka Rapla volikogu komisjonis, tekitab konflikti?
Võib-olla sõltub probleemi nägemine inimese rikutusest, aga mina siin tõesti mingit konflikti või probleemi ei näe. Vastupidi, kui minuvastast kihutuskõnet pidanud volikogu liige tõi välja, et Kohila ja Rapla on konkureerivad naabervallad ja parem on, kui informatsiooni omavahel ei vahetata, siis minu arvates on see küll väga vale arusaamine. Ainult avatus ja koostöö ja veel kord koostöö aitab naabervaldu nii igapäevastes tegemistes kui ka pikaajaliste plaanidega paremini hakkama saamises.
Väga kurb näide on tuua eelmisest perioodist, kus just vähene koostöö viis Raplamaalt Käru valla ja Juuru vald tuli Raplaga sundliita, millega Juuru rahvas kaotas näiteks investeeringute raha, aga mitte ainult.

Milline on teie seos Raplaga ja millist kasu tooksite Rapla valla komisjonile?
Olen Raplas sündinud, elanud siin 15 aastat ja lõpetanud Rapla muusikakooli. Minu juured, sugulased, sõbrad on Raplas. Ka oma ülejäänud elu, kui olen töötanud Kohila vallavanemana, volikogus, Riigikogu liikmena või erinevates ministeeriumites, olen alati üht- või teistpidi olnud seotud Rapla maakonna ja Rapla inimestega.
Praegu Rapla riigimajas regionaalhalduse osakonna talituse juhina töötades, keskvalitsuse ja erinevate ministeeriumitega suheldes saan ma valla komisjonile kindlasti oma informatsiooni ja koostöövõrgustikuga abiks olla.

Kas teie jaoks oli üllatav, et eelarve- ja arengukomisjoniga liitumine sellist reaktsiooni tekitab ja kas see oli põhjendatud?
Väga üllatav. Välja toodud põhjendused on ju otsitud, mitte sisulised põhjused. Ma vähemalt loodan, et need mõned üksikud inimesed, kes minu vastast tegevust üles näitasid, nii väiklaselt siiski ei mõtle. Siin on pigem tunda sellist poliitilist mängurlust, aga milleks, seda peaks juba küsima nende käest.
Ma siiralt soovitan just valla arengu planeerimisel ja tulevikuplaanide seadmisel rohkem kaasata inimesi, kui neid komisjonidesse mahub. Näide elust enesest: Kohilas sai asutatud MTÜ Kapa Kohila, kuhu on kaasatud need tublid endised vallaelanikud, kes täna on oma valdkonnas (äris, teaduses jne) jõudnud väga palju panustada nii riigi tasemel kui ka välismaal. Miks mitte selliseid suurte kogemustega, tegusaid inimesi tagasi kutsuda Rapla valda, et nendega ühiseid regulaarseid ajurünnakuid korraldada.
Kokkuvõtteks, vähem poliitilist mängu ja rohkem meeldivat koostööd parema homse Rapla nimel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare