4.4 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
ArvamusIga okas loeb!

Iga okas loeb!

Siim Jõgis

Tõenäoliselt ei ole palju eestlasi, keda jätab “Siil 2018” täielikult puudutamata. Parajasti käimas oleval suur­õppusel osaleb kokku 15 000 ajateenijat, reservväelast, kaitseväelast, kaitseliitlast, naiskodukaitsjat ja liitlasvägede sõdurit.

Tegemist on märkimisväärse numbriga, sest see on rohkem kui üks protsent kõigist Eesti elanikest. Nagu kirjutas president Kersti Kaljulaid oma Twitteri kontol, ei ole just palju riike, kes sellise saavutuseni võivad jõuda.
Eesti kaitsejõudude suurõppus “Siil 2018” sai alguse kolmapäeval, 2. mail ning kestab esmaspäeva, 14. maini. Nii suurt õppust ei ole varem taasiseseisvunud Eestis korraldatud. Mõneti võib seda võrrelda olümpiamängudega. Osalejaid on palju, sündmused toimuvad samal ajal mitmes eri paigas ning kõrvaltvaatajal ei ole lootustki hoomata tervikpilti. “Siil 2018” hõlmab tervet Eestit ning tükikest Põhja-Lätit. Õppuse tegevused toimuvad igas maakonnas ning on selgelt nähtavad ka liiklejatele tänavapildis.
Näiteks olid möödunud nädalavahetusel üle kogu Eesti Kaitseliidu ning politsei- ja piirivalveameti ühised patrullid. Eesmärk oli selge – harjutada kahe asutuse vahelist koostööd, mida kriisiolukorras vaja läheb. Aktiivne päev oli selles valdkonnas laupäev, 5. mai. Ka Rapla inimesed võisid sel päeval näha tänavapildis laigulisi vorme patrullimas. Kõik see oli üks osa “Siil 2018” stsenaariumist, mis toimus Raplamaal. Eriti lähedalt said selle stsenaariumi väljamängimist jälgida Alu elanikud, sest põhiline tegevus käis just Alu mõisa lähiümbruses.

Liitlased

Suurõppus “Siil” on jaotatud kolme faasi. Kaks esimest on praeguseks läbi, käimas on viimane. Õppelahingute etapp kestab 8. maist 12. maini, mil 2. jalaväebrigaad koos liitlaste üksustega harjutab koostegutsemist vastast mängiva 1. jalaväebrigaadi ning NATO lahingugrupi üksuste vastu. Kõnekas on see, et “Siilil” löövad erinevates rollides kaasa 15 riigi kaitseväelased. Peale meie NATO partnerite võtavad õppusest osa näiteks Ukraina ja Gruusia staabiohvitserid ning vaatlejatena Iirimaa sõjaväelased. Rootsi ja Soome panustavad lisaks staabielemendile ka vastavalt meedikute ning kahe lahingkompaniiga.
Õppuse viimases ehk kolmandas osas langeb tegevuste raskuskese Kagu-Eestile. Kuid puutumata ei jää ka Raplamaa! Eile, 8. mail sõitsid Eestis ringi “Siili” lippudega kaitseväe autod. Neid võis lisaks muudele Eesti paikadele tabada ka Raplas. Idee oli iseenesest lihtne – otsi üles siilmobiil, tee sellega koos pilti, postita sotsiaalmeediasse ning parimate piltide autorid teenisid meeneid.

Iga okas loeb

See viibki meid järgmise tõdemuseni: “Siil 2018” on niivõrd mastaapne sündmus Eesti ühiskonnas, et seda mitte märgata on ligilähedaselt võimatu. Sõdureid näeb tänavapildis, ajalehed kajastavad selle kulgemist ning sotsiaalmeedia on täis pilte, mille osalejad on ise sinna üles riputanud. See on üks sündmus “Eesti Vabariik 100” aastapäeval, mis avaldab mõju ning toob kokku terve ühiskonna.
Hea on tõdeda, et kui käesoleva nädalaga saab “Siil 2018” läbi, on meie riik kaitstum kui ükskõik millisel teisel ajalooperioodil. Okkad said õppuse käigus lihvida üksikvõitleja oskusi ning see teeb siili tervikuna tugevamaks. Iga. Okas. Loeb!

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare