-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSVald astub jõulisi samme Mahlamäe vana katlamaja likvideerimiseks

Vald astub jõulisi samme Mahlamäe vana katlamaja likvideerimiseks

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Rapla linna üks silmatorkavamaid kolehooneid on vana katlamaja Mahlamäe tänava ääres. Lagunev hoone kujutab ohtu lähikonna inimeste elule ja tervisele, paraku ei ole intensiivset tegevust ohu likvideerimiseks toimunud.

See oli ka põhjus, miks Rap­la vallavalitsus ning valla vastselt ametisse määratud järelevalvespetsialist Aime Linke vanast katlamajast oma prioriteedi tegid ning selle omanikuga kontakti otsima asusid. Kinnistu suurus on umbes 3600 ruutmeetrit ning selle omanik on Kohila valda registreeritud ettevõte Alsen Transpordi OÜ. Eile oli ettevõtte juhatuse liige Sergei Nesterov kutsutud Rapla vallamajja, et arutada, mida teha ohu likvideerimiseks.

Kohtumisel osalesid lisaks Linkele ja Nesterovile ka vallaarhitekt Marko Järvela ning naaberkinnistul asuva korteriühistu esinaine Mare Soosalu.
Nesterov ütles, et kinnistu on müügis. Varem püüdis ettevõte leida investorit, kelle toel sinna korterelamu rajada, kuid see ei ole vilja kandnud. Nesterov ei osanud kinnistu hetkehinda täpselt välja tuua, kuid ütles, et see peaks olema umbes 60 000 eurot. Temalt küsiti, kui intensiivselt müügiga ikkagi tegeletakse, sest aktiivseid müügikuulutusi kinnisvaraportaalidest leida ei õnnestunud. Omanikul tuli tõdeda, et selles osas tuleks intensiivsust tõsta. Nesterov lisas, et ettevõte on majanduslikes raskustes ning see on ka üks põhjuseid, miks hoonega midagi tehtud ei ole.
Linke ütles, et müügiprotsess võib võtta väga kaua aega, aga vaja on kiiret lahendust ehk täna on aktuaalne hoone lammutamine. Järelevalvespetsialist käis eelmisel kuul vana katlamaja üle vaatamas ja tõdes, et hoone on väga halvas olukorras: suured laepaneelid on osaliselt juba alla varisenud.
Soosalu lisas, et alles eelmisel päeval tuli sealt kolm poisikest välja ajada. Kinnistu ümber rajatud aed ei ole tõhus ega takista ligipääsu ning noori lihtsalt tõmbab sellise hoone poole. Mõni aeg tagasi kutsuti sinna näiteks päästeamet, sest hoonesse oli lõke tehtud. Varisemisohtlik hoone on õnnetus, mis ootab juhtumist, tõdes Soosalu.
Vana katlamaja korstna külge on paigaldatud Telia telekommunikatsiooniseadmed. Vallavalitsus on Teliaga ühendust võtnud ning saanud vastuseks, et seadmed ei ole probleem, need saab ümber paigutada.
Nesterov näeb takistusena kulutusi, mida lammutamine endaga kaasa tooks. Eriti tõi ta välja eterniitkatuse, mille utiliseerimine ei ole ettevõtte jaoks kuigi lihtne. Linke sõnul võib omanik kuni aasta eterniiti kinnistul ohutult ladustada, et leida sobivaim viis selle utiliseerimiseks.
Kohtumise eesmärk oli panna paika konkreetsed tähtajad tegevusteks. Nii lepiti kokku, et hiljemalt reedeks teeb omanik valda esmase taotluse hoone lammutamiseks. Järgmiseks esmaspäevaks on omanikul kohustus teha korda kinnistut ümbritsev aed, et oleks takistatud võõraste isikute juurdepääs. Nende kohustuse mittetäitmisel teeb vald talle ettekirjutuse koos sunnirahaga. Sellele järgnevad tähtajad ei hakka olema kuudes, vaid nädalates.
Linke toonitas mitu korda, et valla eesmärk on oht kõrvaldada ehk ohtlik ehitis lammutada. Nesterov võttis info teadmiseks ning lubas tegutsema asuda.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare