14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSSUUR GALERII: Selveri suurjooks püstitas taas osalejate rekordi

SUUR GALERII: Selveri suurjooks püstitas taas osalejate rekordi

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Selveri suurjooksul pole ühelgi varasemal aastal osalenud nii palju jooksjaid kui tänavu. Kui võtta arvesse kõik lastejooksud ning kümne- ja viiekilomeetrised distantsid, siis sai pühapäeval, 27. mail Raplas jooksurõõmu nautida üle 1700 inimese. Ükski teine rahvajooks meie maakonnas ei too kokku ligilähedaseltki nii palju osalejaid.

Märkimisväärne on ka see, et iga aastaga on see kasvanud. Seni on igal aastal uus osalejate rekord püstitatud. Kahel põhidistantsil ehk viie ja kümne kilomeetri jooksudes ületas lõpujoone kokku 1318 jooksjat. Lastevõistlustel oli osalejaid üle neljasaja. Esmakordselt oli huvi lastejooksude vastu nii suur, et korraldajad pidid osas vanuseklassides saatma rajale poisid ja tüdrukud eraldi. Tähelepanuväärne oli ka see, et osa vanemaid lapsi (kuni 12-aastased), kes osalesid lastejooksudes, võtsid vaevaks minna ka viie kilomeetri distantsile.

Kossufännid ergutasid
Selveri suurjooksust on sujuvalt kujunenud Rapla rahvaspordi tippsündmus. Oma tõuke on selleks andnud ka nüüd juba kolmandat aastat joostud viiekilomeetrine rada. Varem joosti mööda Alu teed ning tuldi Varbola maantee kaudu tagasi Rappeli keskuse parklas asuvasse võistluskeskusesse. Nüüd kulgeb viie kilomeetri rada Rapla tänavatel ning mööda kohalikke vaatamisväärsusi. Viimastele kilomeetritele lisab silmailu Vigala jõgi, millest promenaadil mööda joostakse. See oli korraldajate teadlik valik, et suunata lühem jooks kaunimale rajale. Nüüd on see selgelt ennast õigustanud. Eriti vahva oli see, et raja ääres olid ergutajad – kiriku juures mängis pasunakoor ja viimasel paarisajal meetril tegid ergutuseks lärmi kohalikud korvpallifännid.
Kümme kilomeetrit läbinud jooksjatel oli raja peal üks võimalus veel – kes soovis, võis läbi joosta jahutava duši alt. Ilm oli iseenesest palav, päike andis täistuld ning ega õhukesed pilvedki leevendust pakkunud. Vaid tuuleiilid pakkusid pisut jahutust.

Lagoda fenomen
Aina enam meelitab Selveri suurjooks kohale ka tuntud Eesti jooksjaid. Omaette fenomen on muidugi 13-aastane Luna-Aleksandra Lagoda, kes võitis naiste kümne kilomeetri jooksu ajaga täpselt 36 minutit. Viimastel aegadel on teda Eesti spordiajakirjanduses peetud lausa imelapseks. Selveri suurjooksu korraldaja Donatas Narmont ütles, et kui Lagoda suudab selliseid aegu järjepidevalt näidata, võib temast saada tulevane maailmameister või olümpiavõitja. Seekord Raplas edestas ta teise koha saanud olümpiasportlast Leila Luike seitsme sekundiga. Kolmandaks tuli naiste seas Kaisa Kukk ajaga 37 minutit.
Meeste kümne kilomeetri distantsil tõusis esikohale uus nimi. Eelmisel aastal võitis Argo Jõesoo ning veel enne teda Ibrahim Mukunga Wachira, seekord jõudis parima ajaga finišisse Dmitri Aristov. Temal kulus kümne kilomeetri läbimiseks 32 minutit ja 7 sekundit. Raja rekord on seega jätkuvalt Mukunga käes, kes on ainsana suutnud Raplas joosta kümme kilomeetrit vähem kui poole tunniga. Aristovi järel sai sel aastal teise koha ultratriatleet Rait Ratasepp ajaga 32 minutit ja 50 sekundit. Praegu valmistub Ratasepp sügisel toimuvaks kahekümnekordseks ultratriatloniks. Kolmanda koha sai meeste kümne kilomeetri distantsil Ando Õitspuu, kes kaotas Ratasepale kaheksa sekundit.

Mukunga selge võit
Keeniast pärit Ibrahim Mukunga Wachira otsustas sel aastal joosta viie kilomeetri distantsi, mida ta Raplas polnud varem läbinud. Sisuliselt oli juba enne starti teada, et tema võidab, sest teisi nii kiireid jalgu sel päeval Raplas lihtsalt ei olnud. Küsimus oli ainult selles, millise ajaga ta finišijoone ületab. Kuigi jooksueelses intervjuus ütles ta, et tahaks joosta 14.40 kanti, ei õnnestunud tal tegelikult 15 minuti piiri ületada. Mukunga võiduajaks kujunes 15.07.
Teisena ületas finišijoone Rapla jooksuklubi esindaja Mardo Lundver, kes kaotas võitjale täpselt ühe minutiga. Kolmanda koha sai Arvi Alamaa ajaga 16.43. Naistest võitis esikoha Birgit Pihelgas ajaga 18.22 ja teise koha saavutas väga põnevas võistluses Brit Rammul, kelle ajaks jäi 19.05, ning kolmandana lõpetas Marika Turb ajaga 19.46.

Kuldne medal
“Meil on siiralt heameel, et sellel ilusal kevadpäeval tulid nii paljud inimesed Raplasse liikumisrõõmu nautima. Kõik, kes ületasid finišijoone, olid täna võitjad. Nii pealtvaatajate kui ka korraldajate jaoks oli võistlus esikohtade pärast viimaste sekunditeni väga põnev,” ütles peakorraldaja Donatas Narmont.
Suuri puudujääke ega ebaõnnestumisi tänavusel üritusel ei olnud. Mõnel varasemal aastal on registreerimisjärjekord veninud erakordselt pikaks ning ühel aastal kukkus stardikoridor valju tuule käes kokku, kuid tänavu midagi sellist ette ei tulnud. Lahendatud oli ka eelmise aasta mure, kus finišis kogunes liiga palju inimesi kokku. Lahendus oli lihtne: medaleid jagas finišikoridoris rohkem inimesi. Iga osaleja sai kuldse medali – EV 100. aastapäeva puhul sobilik mälestus.
Pärast lõpujoone ületamist jagati ka kosutavaid jooke ning eriti populaarseteks osutusid alkoholivabad õlled ning vitamiinijoogid. Juba mõtlevad korraldajad järgmise aasta võistluse peale. Silme ees terendab maagiline 2000 osaleja piir. Loomulikult tahetakse see ületada. Arvestades, et osalejate arv on iga aastaga kasvanud, ei tohiks see olla kaugeltki ületamatu. Ühe uuenduse kallal mõlgutatakse mõtteid juba praegu. Väga võimalik (siiski mitte veel kindel) on see, et lisaks viie ja kümne kilomeetri distantsidele joostakse järgmisel aastal ka poolmaratoni.
Rapla Selveri suurjooks oli tänavu Selveri Linnajooksude sarja teine etapp.

SUUR GALERII SIIN.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare