14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelKaius juhatati suvi sisse kohvikute päevaga

Kaius juhatati suvi sisse kohvikute päevaga

Siim Jõgis / foto: Siim Jõgis.

Samal ajal kui Kaiu laulu- ja tantsulapsed pealtvaatajatele esinesid, andis päike taevast täistuld. Publik varjus parema meelega puude alla, ent kõik sinna ei mahtunud. Jahutust pakkus kauplusest või mõnest kodukohvikust soetatud jäätis.

Kaiu kohvikute päev oli sel aastal juba kolmandat korda, tänavu laupäeval, 26. mail.
Seekordsele kevadele sobivalt oli ilm kohvikute päeval tõesti palav. See tõotas kohvikupidajatele head – võis aimata, et huvi jäätise ja morsi vastu tuleb suur. Nii ka läks. Samuti oli suur huvi kõrvenõgesesupi vastu. See läks külastajatele kohe nii peale, et kui esimene potitäis ära söödi, valmistasid kohvikupidajad uue. Sel päeval oli Kaius avatud tervelt üksteist kodukohvikut.
Nende raskuskese jäi alevi keskusesse, rahvamaja ja Coopi kaupluse ümbrusesse. Seal leidis aset ka päevale sobilik kultuuriprogramm. Esinesid kohalikud laulu- ja tantsugrupid ning oma kavaga tuli Kaiu rahvast tervitama ka Kuimetsa naisrühm Agnes. Kultuuriprogrammiga said pealtvaatajad pisut aimu ka sellest, mida võib näha 10. juunil Raplas maakonna laulu- ja tantsupeol. Mitmed kohvikute päeva esinejad astuvad üles ka seal.
Kohvikute päeva korraldaja Aivo Sildvee ütles, et rõõmu tegi eelkõige see, et rahvast oli palju ja huvi ürituse vastu suur. Oma osa oli kindlasti ka sellel, et samal ajal kohvikute päevaga toimus Kaiu kooli staadionil Raplamaa mp800 karikasarja teine etapp ning seekord võeti mõõtu mootor­pritsivõistluses. Kaks üritust ei olnud omavahel seotud ning isegi nende ajaline kattumine oli juhuslik. Sildvee sõnul need kokkuvõttes täiendasid teineteist.
Niisiis oli laupäeval end Kaiu peale üles seadnud üksteist kohvikut. Need olid Lepikumaja kohvik, Kärbi urg, Coopi kohvik, Pähklisalu kohvik, Õpside kohvik, Cai­sel­le kohvik, Maribella kohvik, Olavi grill, Kuimetsa VPK, KT+NK+NKK kohvik ja Tiiru kohvik.
Et neid kõiki lihtsam leida oleks, jagati Coopi kaupluse kõrval kaarte, kus kõigi kohvikute asukoht oli üles märgitud. Päeva korraldaja Aivo Sildvee käis kõik need läbi ning kinkis osalejatele meenutuseks vaasi. Seda on igal aastal tehtud. Vaas iseenesest on igal aastal samasuguse kujuga, ent värvilahendused on uued.
Kuid kas üks päeva eesmärke oli kohvikutel ka kasumit teenida? Sildvee ütles, et see polnud üldse oluline ja kindlasti mitte eesmärk omaette. Hea on pigem see, et inimesed on selle sündmuse omaks võtnud. Nii kohvikupidajad kui ka külastajad.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare