6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
PersoonLy Vaikmets-Vain ei lase oma lastel alustatut pooleli jätta (täiendatud)

Ly Vaikmets-Vain ei lase oma lastel alustatut pooleli jätta (täiendatud)

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Rapla valla 2018. aasta ema on Ly Vaikmets-Vain. Oma õnnitlusi läksid reedel üle andma vallavanem Piret Minn, avalike suhete spetsialist Katrin Kruusimägi ja sotsiaalnõunik Maiu Kalmus.

Ly peres kasvab neli last – 17-aastane Gregor, 11-aastane Liseth, 9-aastane Marko ning 5-aastane Melinda. Perekonna kodu on abikaasa Tarmo vanaisa talu rahulikus Keo külas. Igapäevaleiba teenib Ly Kabala lasteaias-põhikoolis lasteaiaõpetajana. Selle kõrval kuuluvad naise hobide hulka toidutegemine, maalimine, tantsimine, laulmine ning käsitöö.

Vana talumaja

Ly ise on Tallinnas sündinud, kuid suurema osa oma elust Raplas elanud. Ligi 15 aastat tagasi tulid nad perega Keo külla vanasse talumajja elama. Tarmo vanaisa oli samal aastal siit ilmast lahkunud ning vastu talve langetas perekond otsuse maja enda hoole alla võtta.
Ly ütleb, et otsus ei tulnud tegelikult raskelt. „Kuidagi rahulikult ja loomulikult,” meenutab naine. Aktiivse inimesena ei jätnud ta muidugi kasutamata võimalust külaelule uut hingamist sisse puhuda. Soovist küla identiteet paika panna ning selle arengule kaasa aidata koondati kokku tegusamad inimesed ning loodi MTÜ Keo Küla Selts, mille juhatuse liige Ly on. Üheskoos on peetud vastlapäevi, jaanipäevi, jõulupidusid ja koristustalguid.
Paratamatult käivad inimesed aga väljaspool küla tööl ning aega on tihtipeale napilt. Aega on napilt ka Lyl endal. Oma põhitööd teeb ta Kabala lasteaia-põhikooli Lipa rühmas lasteaiaõpetajana. Ly meenutab, et selline elukutsevalik tuli asjade kokkulangemise tulemusel. Aastal, mil ta oma haridusteed jätkas, ei võetud lavakasse uusi õpilasi vastu. Järgmine variant oli hakata iluaednikuks, kuid ei saanud sisse. Lõpuks osutus valituks hoopis lasteaiakasvataja ametikoht, mis istus naisele kui valatult. Hiljem on ta oma oskusi erinevatel kursustel lihvinud.
Perekonna loomine ja lasteaiaõpetaja haridus on üksteist toetanud. Ly usub, et kogemus oma lapse kasvatamisel annab õpetajale lisaväärtuse. Ta meenutab oma karjääri algusaegu, kui juhataja tuli ta tööd kontrollima, ja mäletab siiani, kuidas nutma hakanud lapse käsu peale puiselt sülle võttis.
Pärast oma pere loomist tekkis ka emainstinkt ning see pani kõiki lapsi uutmoodi tajuma. Tagantjärele oleks ta selle olukorra hoopis teisiti lahendanud.

Iga laps on indiviid

Samamoodi on haridus toetanud oma laste kasvatamist. Ly ütleb, et konkreetset reeglite kogumikku tal laste kasvatamiseks ei ole. Pigem on ta alati oma sisetundest lähtunud, sest see ei peta kunagi. Ta tõdeb, et emaks olemine on teda palju muutnud. Elu on hea õpetaja. Kõik neli last on täiesti erinevad inimesed oma iseloomu ja huvidega. Ema ütleb, et lapsi ei saa joonlaua järgi kasvatada.
See mõistagi ei tähenda, et reegleid üldse ei oleks. Ly jaoks on oluline toetada oma laste huvisid ja andeid. Ta on võtnud südameasjaks õpetada oma lastele, et alustatu tuleb alati lõpule viia. Olgu selleks siis muusikakool või rattamaraton.
Ly meenutab, kuidas sõitis oma vanima pojaga 13. Tartu rattamaratoni pooldistantsi. Pereisa Tarmo oli juba ammu rattasõidupisikuga nakatunud, kuid emale ja pojale oli see esimene kord. Stardis lepiti kokku, et vaatamata raskustele sõidetakse lõpuni. Ly meenutab, kuidas korra oli poeg metsa all pikali ja soovis sõidu väsimusest pooleli jätta. Ema ei andnud järele ning ajas poja jalgele. Finišijoone ületasid mõlemad ning poeg sai sellest hea õppetunni terveks eluks.
Kolm Ly vanemat last on juba väikesest peale muusikakoolis käinud. Naine arvab, et sellega tuleb alustada varakult kas lasteaia viimasel või kooli esimesel aastal. Gregor on Rapla muusikakooli juba trompeti erialal lõpetanud. Noorem õde Liseth õpib saksofoni ja Marko klaverit. Pere kõige pisemal on see tee alles ees.
Ly ütleb, et emal tuleb tajuda, millal oma last innustada. Ta mäletab, kuidas poeg talle kord ette heitis, et peab muusikakoolis käima. Lõpuklassis ta juba tänas ema, kes tal seda pooleli jätta ei lubanud.
Uurin, milliseid väärtushinnanguid Ly veel oma lastesse süstida soovib. Ta toob välja selle, et lapsed tööd ei kardaks. Töid on erinevaid. On selliseid, mida tõesti üldse teha ei tahaks, ja samas ka selliseid, mis lausa lendavad käes. Ema jaoks on oluline, et sellest hoolimata saaksid kõik tööd tehtud.
Veel on Ly jaoks oluline, et tema lapsed teistele haiget ei teeks. Ta meenutab vanaonu, kes nägi oma elus palju valu. Onu põhimõte oli alati, et inimestest tuleb samamoodi nagu viljapõllultki läbi käia, ühegi viljapea peale astumata. See mõte on Lyga alati kaasas käinud ja seda on ta ka oma lastele õpetanud.
Neljalapselist perekonda peetakse Eestis paljulapseliseks. Paljud perekonnad nii suure lastehulgani ühel või teisel põhjusel ei jõua. Ly tunnistab, et ka tema on endaga sisemist heitlust pidanud, kui palju lapsi peres kasvama peaks. Nooremana oli tal pidevalt hirm, et ta ei suuda oma lastele majanduslikult head elu võimaldada. Just kolmanda lapse saamine nõudis kõige suuremaid sisemisi läbirääkimisi. Ühel hetkel tuli aga sisemine kindlus, et saadakse hakkama, ja nii lisandusid perre nii kolmas kui ka neljas laps.
Ly on tugevalt seda meelt, et kui tahtmist ja tervist vähegi on, võiks peres rohkem kui üks laps kasvada. See paneb lapsed üksteisega arvestama ja kasvatab vastutustunnet. Selle kõige kõrval tuleb emal aga kahtlemata arvestada sellega, et ta peab kõikide oma laste jaoks kohal olema.

Muud huvid

Suure perekonna kõrval on Ly peaaegu kõike siin elus katsetada jõudnud. Ta on proovinud kätt nii korvpallis, kergejõustikus, laskespordis kui ka laulmises, tantsimises ja käsitöös. Ta hindab vaheldust ja võib end rahulikult paariks kuuks raamatute rüppe unustada ja pärast seda ennast­unustavalt maalima asuda.
Eriline koht naise südames on kokakunstil. Ly nendib naerdes, et kord öeldi talle, et tema elutöö on lapsed ja kokakunst. Eelmisest aastast alates ongi ta vaikselt asunud catering-teenust pakkuma. Selleks on perel soetatud ka spetsiaalne kiosk.
Ly isa oli sõjaväekokk. Kokaametit pidas kaua ka Ly ämm. Nii on naine ka ennast ikka ja jälle köögist avastanud uusi asju katsetamas. Ühtemoodi naudib ta nii liha valmistamist kui ka keerukate tortide kaunistamist. Ta vaimustub samal ajal oma uuest grillist ja lähenevast suhkrumassi voolimise kursusest.
Ly tõdeb kõikide oma hobide kohta, et talle meeldivad loomingulised tegevused, kus sein ette ei tule. Alati on võimalus edasi areneda ja kaugemale püüelda. Naljatamisi ütleb ta, et ju on maa-aura tema loomingulisust toitnud.