11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
PersoonMarek Mettas, lihatööstuses tööl, golfiväljakul lõõgastumas

Marek Mettas, lihatööstuses tööl, golfiväljakul lõõgastumas

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Frank Kutter OÜ – see nimi on tänu toitvatele ja maitsvatele lihatoodetele saanud tuntuks kogu Rap­lamaal. Tegelikult ulatub nime kuulsus kaugemalegi ning juba saab selle kaubamärgiga lihatooteid osta ka Harjumaal ja Tallinnas. Selle nimel on tehtud kõvasti tööd ning investeeritud ligikaudu miljon eurot. Ettevõtet on tegevjuhina vedanud Marek Mettas.

Tema pingutusi on märgatud ja hinnatud sedavõrd, et Raplamaa parimate ettevõtete väljakuulutamisel on Frank Kutter OÜ nomineeritud kategoorias “Aasta äritegu 2017”. “See nominatsioon on meeldiv. Oleme pildis olnud ja meid on tähele pandud,” sõnas Mettas. Mis on iseenesest arusaadav – toidu teema läheb ju kõigile korda.


Kui 2017. aasta juulis avati Kehtnas uus toiduettevõte, puudutas see paljusid. Sellele eelnesid aasta aega kestnud remonditööd endise Rey lihatööstuse territooriumil. Tulemuseks on ilus, moodne ja Eesti mõistes keskmise suurusega lihatööstus, millel on plaanid edasi laieneda. Märkimisväärne on juba see, et esimese poolaastaga võtsid Raplamaa toitlustusasutused, hooldekodud, koolid ja lasteaiad vastu Frank Kutter OÜ sealiha. “Nüüd liigume järjest Harjumaa ja Tallinna poole. Juba mitmeid nädalaid on meie sealiha müüdud Tallinna kaubamaja, Stockmanni ja Tartu kaubamaja lettidel. Areneme samm-sammult ja meie eesmärk on jõuda välja suurde kaubandusse,” rääkis Mettas.
Edasi on läinud nii toote- kui ka pakendiarendus. Ettevõttel ning selle töötajatel on siht igal juhul silme ees ning hiljutine maakonna piiride ületamine oli konkreetne samm oma eesmärgi saavutamise suunas. Üheks suuremaks koostööpartneriks on sealjuures olnud Baltic Restaurants ehk endise nimega Fazer Amica Eesti. Iseenda eest kõneleb see, et Baltic Restaurants toitlustab iga päev ligikaudu 40 000 eestlast ning seeläbi jõuab nende klientideni ka Frank Kutter OÜ sealiha.

Kauplus Tüdrukud

Kui võrrelda Eesti suuremaid lihatööstusi Frank Kutter OÜ-ga, siis üks silmapaistev erinevus on see, et Kehtnas ei kasutata sügavkülmikuid. See tähendab, et kõik tooted valmivad värskest lihast. Ettekülmutamist ei kasutata. Suuremates lihatööstustes on tavapärane, et šašlõkiliha lõigatakase kolm-neli kuud ette ning seejärel külmutatakse kuni grillihooaja alguseni. Mettas ütles, et see mõjutab toiduaine kvaliteeti oluliselt. Frank Kutter OÜ puhul on tehtud teadlik valik selliseid võimalusi mitte kasutada. “Oleme väga kiire tsükliga lihatööstus,” selgitas Mettas, miks neid külmikuid ei ole tulnud hankida. Aga tulevikus? Seda on praegu raske öelda. “See võib kunagi kõne alla tulla. Sada protsenti välistada ei saa, kuid kindlasti mitte lähitulevikus,” rääkis Mettas.
Kehtna on iseenesest suurepärane paik sellise lihatööstuse arendamiseks. Loomulikult tuleb kasuks suhteline lähedus Tallinnale ja tervele Harjumaale. See on väikestviisi eelis nii Valga, Rakvere, Saaremaa kui ka Nõo ees. Harjumaa moodustab elanike arvu poolest sisuliselt pool Eestit (üle 600 000 elaniku) ning moodustab seetõttu märkimisväärse turuosa. Frank Kutter OÜ tooted on müügil ka Tallinna legendaarses väikekaupluses Tüdrukud, mis asub Videviku tänaval. “See oli meile väga hea märk, kui nemad meie toote heaks kiitsid,” ütles Mettas.

Pildid veebilehel

Juba on mõtted liikunud ka selles suunas, kuidas jõuaksid Frank Kutter OÜ sealihatooted välismaale. Tegelikult ei ole see üldse kauge unistus. Juba nime valimisel sooviti leida varianti, mis võiks kõnetada ka välismaal elavat tarbijat. “Frank Kutteri nimi valiti just seetõttu, et kaubamärk ei seaks piiranguid võimalikele eksportturgudele,” rääkis Mettas. Kui ettevõttele oleks valitud selgelt eestipärane nimi, oleks olnud sellega keeruline minna Läti, Leedu, Soome või Rootsi turule.
Kohalikud inimesed on teinekord teadmatusest küsinud, miks selline saksapärane nimi on valitud. Mõned mõtlevad, et see on kellegi ees- ja perekonnanimi. “See oli teadlik valik võtta rahvusvahelise kõlaga nimi,” selgitas tegevjuht. Üks huvitav tähelepanek – Frank Kutter OÜ on küll tegutsenud alates 2017. aasta suvest, kuid oma veebileht frankkutter.ee avati alles hiljuti. Mettas selgitas, et see oligi pooleaastane protsess. Oluline osa sellest veebilehest on loomulikult toodete pildid. Omaette küsimus on, kuidas pildistada sea siseorganeid nii, et need paistaksid esteetiliselt vastuvõetavad. Frank Kutter OÜ on selles osas läinud julget teed. Nende veebilehel võib kõrvalsaaduste kategooriast leida pildid näiteks sea diafragmast, keelest, maksast, neerust ja südamest. Pildid on iseenesest puhtad ja korrektsed, kuid võivad tavakülastajale tunduda esialgu ootamatud.
“Me ise oleme oma tootepiltidega väga rahul. Need on hea kvaliteediga ja hästi ausad,” sõnas Mettas. Praegu on veebileht ainult eesti keeles, aga kõik paneb paika ikkagi tarbija. Kui ettevõttele avaneb mõni välisturg, tõlgitakse tekst ümber. Juba on kaalutud venekeelse lehekülje avamist, sest Eestis elab palju vene keelt rääkivaid inimesi.

Raplast pärit

Suvi on algamas ja koos sellega grillihooaeg. Ilmad lähevad soojaks ja see tõmbab inimesi õues aega veetma. “Eks me unistame küll, et grillihooajal meie müük kasvab,” ütles tegevjuht. Esimesed soojad ilmad juba näitavadki, et see võib tõeks osutuda. Tavapäraselt müüakse igas kuus ligi 40 tonni lihatooteid. Tehase potentsiaal oleks Mettase sõnul 100 tonni lihatooteid kuus. Seega võimekus müüki tõsta on olemas, praegu hakatakse mahtudega poolele maale jõudma.
Emaettevõte Valjala Seakasvatused AS müüb ka elussigu. Need lähevad suurematele lihatööstustele Rakveres, Valgas ja Saaremaal. Kuid müüdud on ka Läti ja Leedu lihatööstustele.
Ametikohalt on Marek Mettas tegevjuht. See tähendab, et tööpäev algab tapamajas, kust saab alguse kogu tootmistsükkel. Edasi tuleb palju suhtlemist nii töötajate kui ka koostööpartneritega. Ettevõtte suuremate klientidega hoiab Mettas ühendust ise. Kasuks tuleb ka see, et tal on varasem taust lihatoodete müümise valdkonnast. Näiteks on ta varem töötanud AS Rannarootsi lihatööstuse müügidirektorina. “Toiduainete müügiga olen tegelenud peaaegu viisteist aastat,” rääkis Mettas. Sealhulgas ka Saarioinen OÜ-s, mis asub Rapla ja Alu vahel. Muide, ta on ka ise Raplast pärit – siin üles kasvanud ning kooli lõpetanud. Edasi viis elutee ta Tallinnasse.

Golf

Sponsorina on Frank Kutter OÜ toetanud Rapla korvpalli. Ühine üritus Avis Utilitas Raplaga viidi läbi tänavu 20. jaanuaril toimunud kodumängul Tartu Ülikooli vastu. Juba toona põhjendas Mettas sidet sellega, et eks spordimehed söövad ikka liha. Aga pealtvaatajatel läks tol päeval hästi, sest kõik, kes soovisid, said ühe poolsuitsuvorsti näpu vahele. Teist sarnast üritust ei ole tänaseks päevaks toimunud, kuid Mettas avaldas lootust, et ega see tulemata jää.
Sporti toetatakse ka muul viisil. Näiteks toimub laupäeval, 7. juulil 16. Raplamaa rattamaraton, millele Frank Kutter on oma nime andnud. Start sellele antakse Laukataguse puhkekülas. Aga spordiga tegeleb Marek Mettas ka ise. “Praegu ma tegelen golfimänguga. See on minu kirg,” ütles ta. Sel aastal on tal esimene golfimäng koos oma poegadega juba peetud. Testimas käidi Niitvälja golfiraja tingimusi. Golf on mõnus, kuid sellel on ka oma suur miinus – see võtab tohutult aega, eriti kui seda pühendunult ja järjepidevalt mängida, ning Raplamaal selle harrastusega tegelemiseks sobivaid tingimusi pole.
Ometi on see spordiala kogunud populaarsust ning kogub jätkuvalt. Mettas ütles, et temagi jõudis selleni oma tuttavate kaudu. “Perega ajaveetmiseks on see ideaalne variant. Saab terve päeva veeta looduses,” ütles nelja poja isa Mettas. Esialgu alustas ta golfiga ettevaatlikult, kuid peagi sai selgeks, et niipea kui sellele oma sõrme annad, võetakse juba käsi ka. “Isegi üksinda varahommikul kella kuuest-seitsmest mängima minnes on see tõeline pingete mahavõtmise võimalus,” rääkis ta. Golf on üllatavalt sportlik mäng, kindlasti sportlikum kui televiisorist vaadates tundub. Kui võtta ette korralik golfimäng, saab selle ajaga maha jalutada seitse-kaheksa kilomeetrit. Sellele lisanduvad löögid, mida võib ette tulla paarsada koos proovilöögiga. Kokkuvõttes on nahk ikka kogu aeg märg.
Golf on lõõgastus, töömõtteid Mettas endale mängu ajal naljalt pähe ei lase. “Kui nad kipuvadki tulema, siis tuleb endale aru anda, et asja mõte on ikkagi ennast välja lülitada ja siis sa teedki seda teadlikult,” rääkis ta. See on justkui omamoodi mediteerimine. Aga telefoni siiski autosse jätta ei saa. “Kui need paar kõnet tulevadki, räägin asjad ära ja keskendun jälle mängule.” Pühapäev on reeglina see aeg, kui Mettas võtab pojad kokku ja minnakse golfi mängima. Tema vanim poeg, kes lõpetab tänavu Rapla ühisgümnaasiumi, on juba “golfipisikuga” nakatunud.

Missioon Bosnias

Marek Mettas on kuus aastat teeninud kaitseväes. Seda küll enne seda, kui ta erasektoris ja toidutööstuses tööle asus. Tema auaste on vanemveebel, mis tähendab, et ta töötas allohvitserina. Sealjuures on ta lõpetanud Soomes Lappeenrantas sõjakooli. Viimane koht, kus ta teenis, oli kaitseväe peastaabis. Enne seda jõudis ta ära käia ka rahuvalvemissioonil Bosnia ja Hertsegoviinas. Samuti on ta koolitanud Eesti ohvitsere, Mettase käe alt on läbi käinud ligi 100 kaitseväelast.
Kõige rohkem hindab Mettas sellest ajast juhtimiskogemust. “Kaitseväest saab väga korraliku juhtimiskogemuse. Juba noore sõdurina saab hea kogemuse oma jagu juhtides ja esimesi käske jagades,” ütles ta. Sarnasused tsiviileluga on loomulikult selged. Kuidas veenduda, et jagu käitub vastavalt jaoülema tahtele, on põhiprintsiipides sama, kui veenduda, et ettevõte liigub selles suunas, mida soovib tegevjuht.
Frank Kutter OÜ on noor ettevõte. Neil on vanust vähem kui ühe aasta jagu. Ometi on nende kaubamärk tõusnud sealiha valdkonnas Raplamaal number üheks. Ainuüksi Baltic Restaurants’i kaudu jõuab Kehtnas valmiv sealiha Raplamaa koolidesse ning Harjumaa klientideni, kuid potentsiaali on jõuda kuni 40 000 kliendi toidulauale.
Praeguseks on Frank Kutteri kvaliteeti ning värskust juba märgatud nii Rap­lamaal kui ka Harjumaal. Küll me jõuame ka kogu Eesti toidulaudadele, sõnas Mettas. Selle kinnituseks on ka nominatsioon “Aasta äritegu 2017” Raplamaa parimate ettevõtete valimisel.