6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelMetsakutsu tuleb Kaparocki publikule oma energiat pakkuma

Metsakutsu tuleb Kaparocki publikule oma energiat pakkuma

Helerin Väronen / foto: promofoto.

Metsakutsu ehk kodanikunimega Rainer Olbri on Eesti räppar, kes on muusikat teinud juba 13. eluaastast. Ta on teinud koostööd Toe Tagiga. Sellest sündis plaadile “Legendaarne” lugu “Värsiarhitektuur”, mis oli Metsakutsu esimene ametlikult stuudios lindistatud lugu.

Tema esimene oma album “Testament” nägi ilmavalgust aastal 2010, teine, “Kelmiküla Unistus” ilmus 2013. aastal, ning kolmas, “Kuhu Koer On Maetud” 2016. aastal. Ta on pälvinud aastal 2011 ja 2017 Eesti Muusikaauhindadel parima hiphop­albumi tiitli. Sel kevadel osales ta “Eesti laul 2018” konkursil looga “Koplifornia”.
Metsakutsu laulude sõnad on tavapärasest lüürilisemad ning tema debüütalbum oli eriline, kuna Metsakutsu hoidus sellel muidu hiphopis nii tavaliseks saanud ropendamisest.

• Mille poolest erineb Metsakutsu looming teiste sama žanri esitajate loomingust?
Esiteks tahan uskuda, et mu lugude teemad on omapärased. Mu lood räägivad asjadest, millest räppmuusikas tihti ei räägita. Teiseks püüan oma muusikasse põimida erinevate žanrite elemente. Isegi kui need ei ole ilmselged, on need seal kuskil minu enda jaoks olemas. Olen vürtsitanud Metsakutsu räppi elektroonilise tantsumuusika detailidega, vahel nõks house’i, aga mõne loo puhul ka näiteks metalcore’ist tuttavaid nähtusi.

• Kust tuli nimi Metsakutsu?
Esialgne idee oli hakata kasutama iga loo puhul erinevat nime. Selline hull mõte 13-aastase algaja artisti peas siis. Kindlasti tahtsin eestikeelset nime. Valisin teema, kus esineb võimalikult palju sünonüüme, et erinevatel esinejanimedel oleks sama juur. Jõudsin hundi temaatikani. Hunt, susi, metsakutsu, võsavillem jne. Tegin esimese loo “metsakutsu” nime alt, mille järel sõbrad hakkasid mind Kutsuks kutsuma. Teise loo esitaja “metsik dingo” niimoodi lendu ei läinud. Nüüd olengi Metsakutsu juba 15+ aastat.

• Kes on teie muusikalised eeskujud ja millest ammutate inspiratsiooni?
Muusikalisteks eeskujudeks nimetaks eelpool mainitud erinevaid žanre. Kuulan metalcore’i ja hardcore’i – kodumaisest Burn Stillist Architectsi või popimate Bring Me The Horizoni, Obey The Brave’i ja Killswitch Engage’ni välja. Vahel rocki – Dead Furies, Elephants From Neptune, Queens Of The Stoneage. Väga palju kuulan popmuusikat – Ariana Grande, Rihanna. Vahel inspireerib erinev elektrooniline muusika – GTA, Diplo. Viimase loomingulise puhangu sütitas näiteks Norra räppmuusika.

• Mida teil Kaparocki publikule pakkuda on?
Energiat. Sellepärast mulle festivalidel esineda ka meeldib, et saan endast maksimum + maksimumi anda. Lavad on üldjuhul suured ja mahub korralikult liikuma. Saan hõlpsamalt inimestele ära anda kõik, mis mul anda on.

• Mida ise Kaparockilt ootate? Kas on aega ka teisi artiste kuulata?
Proovin kindlasti leida aega teisi artiste vaadata. Miljardid ja Mick Pedaja. Olen laval varem näinud mõlemat, aga kindlasti on neil Kaparocki publikule midagi täiesti uut pakkuda. Ootan põnevusega. Miljardid hetkel mul täielik isiklik lemmik asi ka Eesti muusikas. Päris uhke tunne on nendega n-ö lava jagada.

• Kuidas teie arvates hiphop Kaparocki muusikafestivalile rockbändide vahele sobitub?
Ma ausalt öeldes ei teadnudki, et Kaparock ennast rockbändide festivali alla liigitab. Artistide valik on ju üsna lai juba mitu aastat. Selles kontekstis usun, et hiphop sobib kavasse kenasti. Tänapäeval on üldse aina raskem artiste žanrite järgi liigitada. Pigem mängib rolli selline kujunenud (või siis planeeritud) imagoloogiline positsioneering, ehk et kuidas publik artisti tunnetab. Vot see oleks äge, kui rahvas tunnetaks Metsakutsut ja Miljardeid kuidagimoodi sarnaselt.

• Millise kogemuse saite “Eesti Laul 2018” osalemisest?
Kogemus oli võimas. Sain tunda seda tunnet, kui su loomingu edenemine on telefonikõnede kätes konkureerimas kõrvuti teiste loominguga. See on asi, mida siiamaani olen tunnetanud ainult televisiooni vahendusel erinevaid muusikakonkursse vaadates. Nägin, et “Eesti Laulul” osalemine on artistile väga suur projekt ja kui muusika ei ole artisti jaoks tema elu suurim osa, siis seal ninast verd välja pingutada ei ole eriti mõistlik. Kokkuvõttes kohtusin suure hulga ägedate inimestega ja nägin esireast Eesti ühe suurema ürituse korraldamist. On eriti lahe, kui elu selliseid võimalusi pakub.

• Mida tulevik toob? Kus Metsakutsut sel aastal veel esinemas näeb?
29. mai on minu kõige uuema singli ilmumiskuupäev. Selline põnev duubelsingli lahendus “Naera mu maski” ja “Naera mu keepi”. Kaasa teeb kodumaisel hiphopi maastikul tuttava 5LOOPSi üks produtsent Otto Suits, kellega teen koostööd elus esimest korda. Lisaks Meelis Meri, kellega oleme hetkel stuudios suuremat hulka Metsakutsu uut materjali valmistamas. Suvehooaja üks ägedamaid ülesastumisi tõotab tulla Treski küünis, kus leiab aset “Metsareiv”. Lisaks minule esinevad Oopus ja Puuluup.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare