6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelMilvi Panga pälvis Karl Eduard Söödi lasteluule auhinna

Milvi Panga pälvis Karl Eduard Söödi lasteluule auhinna

Helerin Väronen / foto: Siim Solman.

Eelmisel reedel, 11. mail oli Luunja kultuurikeskuses 29. kirjanduspäeva aktus, kus anti üle tänavune Karl Eduard Söödi lasteluule aastaauhind. Teist korda pälvis selle Võrumaa juurtega Raplamaal elav lasteluuletaja Milvi Panga oma eelmisel aastal ilmunud üheksanda värsikoguga “Mesikäpa esikäpad”.

Kuna Söödi arvates oli oluline, et lasteraamat peab ka ilus olema, tunnustatakse auhinnatud luulekogude puhul ka kunstniku tööd. Kunstnikupreemia sai “Mesikäpa esikäpad” illustraator Mare Hunt.
Luuleraamatu väljaandmiseks loodi lausa oma kirjastus – OÜ Pisitasa ja raamatu väljaandmisel tegi Milvi koostööd oma tütardega. Kunstnik Mare Hunt kuulub samuti sugulaste hulka. Raamatu valmimisele aitasid kaasa toimetaja Rutt Panga, koostaja Jaanika Palm, keeletoimetaja Anne Panga (kes sai eraldi kiita vigade puudumise eest) ning kujundaja Katrin Kaev.
Esimest korda pälvis Milvi Panga Söödi auhinna aastal 1992, kui ta jäi žüriile silma lasteajakirja Täheke veergudelt. Tema teos “Mesikäpa esikäpad” on valitud ka konkursi “25 Eesti kaunimat raamatut 2017” võitjate hulka.
Milvi Panga sõnas, et preemia saamine on väga tore. Ta oma tööd nii oluliseks ei peagi, kui seda olid tema arvates Mare illustratsioonid ja ainult tema olekski võinud preemia saada, leidis Milvi Panga. Ennast ei taha ta luuletajaks nimetada ja sõnas preemia kohta, et “see on avansiks”. Ta on uhke, et saab olla samas reas teiste Söödi auhinna saanutega, kes on tema arvates tõelised luuletipud Eestis.
Luuletusi hakkas Milvi Panga kirjutama siis, kui vanem tütar oli 15-aastane ja pakkus, et ema võiks oma luuletusi avaldada. Luuletusi kirjutab ta vanal trükimasinal ja Milvi ütleski naerdes, et tegelikult oli tema töö raamatu puhul vaid anda ühe sõrmega trükitud luuletused tütar Ruti kätte ja edasi tegutsesid juba teised. Kirjanduspäev on Milvi arvates väga tore traditsioon ja ta ise kutsub seda luulepeoks. Aktus oli tema sõnul väga südantliigutav ja soe.
Illustraator Mare Hunt sõnas, et preemia saamine oli tema jaoks üllatav ja tal on hea meel Milvi üle, kuna tema luuletused on suurepärased. “Mesikäpa esikäpad” oli nende esimene ühine suurem koostööprojekt, mis tundub meeldivat nii neile endale kui ka kõigile teistele. Illustratsioonide puhul on kunstnikku enim inspireerinud luuletused ise. Pildid on erinevates tehnikates, näiteks hoolega vaadates näeb, et kõik lapsed on joonistatud hariliku pliiatsiga. Osa luuletusi läksid Marele endale väga hinge ja neid oli kergem illustreerida. Marele meeldivad Milvi sõnamängud, mis võimaldas tal ka piltidega nalja teha. Armastus vanade asjade vastu, mis kumab läbi Milvi luuletustest, ühendab mõlemat naist lisaks sugulussidemetele.
Pärast preemia saamist tegi Mare Hunt kingituse žürii esimehele Toivo Ärtisele. Kingitusega on seotud oma lugu. Nimelt õppis Mare aastal 1988 üliõpilasena graafikat praeguses kunstiakadeemias. Kuna tema soov oli saada illustraatoriks, joonistas ta koolitööna kolm pilti Söödi luuletuste põhjal. Nüüd aastaid hiljem otsis ta need pildid välja, vormistas ilusamaks ja kinkis Ärtisele, kes on üks Söödi preemia idee autoritest.
Karl Eduard Söödi lasteluule auhinda annavad välja Luunja vallavalitsus ja Luunja keskkool ning seda toetab Eesti Kultuurkapital. Koostöös Luunja valla lastega valib žürii eelmisel aastal ilmunud luulekogude ja perioodikas ilmunud luuletuste seast välja auhinnasaajad.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare