13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSMitmekülgne näitus „Vormimängud” avardab meeli

Mitmekülgne näitus „Vormimängud” avardab meeli

Stina Andok / foto: Siim Solman.

Raplamaa kaasaegse kunsti keskuses (RKKK) avati reedel, 4. mail näitus „Vormimängud”, kus näidatakse nii abstraktseid kolmemõõtmelisi vorme kui ka peenejoonelisi aktijoonistusi.

Näitust tutvustav tekst RKKK seinal teatab, et kunstnikud on sel korral kahestunud. Osa loojaid on hüljanud paberi ja pliiatsi ning meisterdanud valmis eseme või esemed, kleepinud, liiminud, kruvinud ja sättinud abstraktseid kujutisi, mille taga peituvaid tähendusi saab igaüks enda jaoks ise otsida.
Nii näiteks on seinal valgetest mänglevatest paberirullidest komponeeritud „Tantsijad”, mida vaatlejad sugugi üksmeelselt ei kogenud. Meeldejäävad objektid olid ovaalsed hallid valguspallid, mis küll helges avaruses valgust ei näidanud, kuid täitsid ruumi silmatorkavalt sellegipoolest. Kummastust ja küsimusi tekitas vanarauahunnik keset põrandat sildiga „Varandus”. Ainus, mis meenus, oli igivana mõte, et ühe rämps on teise varandus.
Vaieldamatult pilkupüüdvaim taies kujutas endast sügavpunast laialivalguvat ja roosinupukestega kaunistatud kleiti, mille laitmatu esikülg ei reetnud selja taga peituvaid köidikuid, okastraati, puruks rebitud ja määrdunud kleidiribasid. Kunstiteose noor autor Jazmin Karp on kahtlemata hakkama saanud millegi mõjusaga, mille ümber ikka üks ja teine ja kolmas mitu tiiru tegi ja omaette aupaklikult ahhetas.
Teised kunstnikud jäid aga paberi ja pliiatsi kütkesse ning kandsid paberile inimvormi erinevaid tahke. Inimese keha ja olemuse tabamine paberil on üks lihtsamaid ja keerukamaid asju ühel ajal. Nii lihtne on tuttavat vormi paberile panna, kuid anda sellele sügavust ja isikupära, see on omaette väljakutse. Mikk Allas on osav märkama peeneid nüansse ihu liikumises ning liidab reaalsuses nähtavaid jooni fantaasiakütketega ning annab sellele loomulikult ka köitvaid värve. Näitusel olevatest teostest on ehk Allase omad need, mida pikemalt mõtlemata oma kodu seinale riputaks.

Näitusel osalevad kunstnikud on Anne Aaspõllu, Mikk Allas, Jazmin Karp, Helena Lasner, Karin Polluks, Mari Põld, Kristiina Tali, Eteri Tõlgo ja Marge Vonk. Näituse kujundas Eteri Tõlgo.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare