11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArvamusOo, suvi! Kool saab läbi!

Oo, suvi! Kool saab läbi!

Elle Tikki, piirkonnapolitseinik / illustreeriv foto: Siim Solman.

Loodus on ärganud juba uuele elule, kooliaasta on kohe läbi saamas ja puhkuste aeg saab suure hoo sisse.

Kooli lõpetamine on suur etapp elus ja seda on loomulik tähistada oma klassikaaslastega veel koos aega veetes. Suures peo organiseerimise ja pidutsemise tuhinas tuleb meeles pidada ka, et kõik peavad pärast pidu end hästi ja rõõmsana tundma. Selleks tuleb kindlasti enne mõelda, kes peo ladusa sujumise eest vastutab. Tahes tahtmata on neid, kes alkoholiga kipuvad liialdama ning kahjuks ei ole ka meelemürkide tarvitamine enam haruldane.
Pidutsedes peab igaüks ka tähelepanelik olema oma kaaslaste suhtes. Peab julgema öelda oma kaaslasele, kui ta peaks piiri pidama, ja kui häda käes, tuleb alati abi kutsuda, mitte karistamise hirmus jätta kaaslane abita. Ka inimese abita seisundisse jätmine on karistatav ja lisaks jääb hingevalu, mis vaevama hakkab, kui kaaslane on saanud terviserikke või üldse meie seast lahkunud.
Ärgem unustagem ka seda, et alkoholi tarvitamine ei ole lubatud enne täisealiseks ehk 18-aastaseks saamist. Samuti ei tohi alaealisele alkoholi ega tubakat osta, pakkuda ega talle seda kättesaadavaks teha. See tähendab ka seda, et kui täisealised tarvitavad alkoholi ja pudel on laual ning alaealine seda joob, ei ole see nii, et ta ise võttis. See tähendab, et täisealised vastutavad selle eest, et ta seda ei võtaks. Sama lugu on tubakaga.
Suvel on vabadust palju ja vahel ei oska sellega kohe midagi peale hakata. Koos väljas olles genereerivad lapsed ja noored üllatavalt palju erinevaid tegevusi ning mitte kõik neist ei pruugi kahjuks olla seaduse ja üldiste tavadega kooskõlas. Selgitame oma lastele, et ei ole okay teha asju, mis sulle endale ei meeldiks, kui seda sinu või sinu varaga tehakse. Mis sellest, et mõni maja seisab tühjana ja keegi pole seal kaua elanud. See ei tähenda, et see on kõigi oma, et seal võiks lõhkuda või vabalt sisse-välja käia.
Ujuma läheme turvalisuse mõttes kellegagi koos, sest kui on ootamatult abi vaja, siis on keegi, kes seda saab kutsuda. Samuti looduses ja mujal ringi liikudes jätame endast maha puhta ja korras ümbruse. Alles olid talgud, aga see ei tähenda, et koristame ainult kord aastas. Kui kõik hoiavad enda ümber puhtust, ei olegi ehk enam lõpuks tarvis koristamiseks talguid teha.
Usun, et meil kõigil tuleb ilus, palju rõõmu, häid seiklusi ja elamusi pakkuv suvi. Vahvat suve!

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare