-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSFOTOD: Pirgus võistlesid veokoerad

FOTOD: Pirgus võistlesid veokoerad

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Pirgu terviserada oli pühapäeval eriti mõnus kohtumispaik veokoeraspordi sõpradele ja huvilistele. Võistlusel Balto Kevadkarikas 2018 võtsid mõõtu nii põhjamaised kelgukoerad kui ka teistest tõugudest osalejad. Erinevates klassides startis koos koeraga kokku 73 inimest, kelle hulgast selgitati päeva lõpuks välja võitjad.
Võistlust korraldas MTÜ Kelgukoerte Klubi Baltosport. Peamised korraldajad olid perekond Kaljula ja perekond Kuus Raplamaalt, Käbikülast. Mõlemad pered tegelevad aktiivselt veokoeraspordiga ning kasvatavad veokoeri. Helle Kaljula ütles, et mõistagi oli enamik võistlevaid koeri põhjamaised kelgukoerad, kes erinevates vanuseklassides ja võistlusaladel mõõtu võtsid. Veokoeraspordiks nimetatakse seda ala just seetõttu, et avaklassis said oma võimed proovile panna ka kõik need neljajalgsed, kes põhjamaiste kelgukoerte hulka ei kuulu.
Kõik osalevad koerad pidid kindlasti olema terved, eakohaselt vaktsineeritud ja kiibistatud. Selle kontrollimiseks viidi võistluspäeva alguses läbi veterinaarkontroll. Sellele järgnes eesootava võistluse tutvustamine.
Rada oli algul planeeritud kuni 3,5 km pikkusena. Kuna ilm oli pühapäeval väga soe ja päikesepaisteline, otsustati seda ligi kilomeetri võrra lühendada. Rada kulges mööda kaunist Pirgu maastikku ning oli võrdlemisi tehniline. Võistluse sujuvaks kulgemiseks oli see varustatud rohkete selgitavate märkidega. Neid palus korraldusmeeskond eriti tähelepanelikult just esmakordsetel osalejatel silmas pidada.
Märgid jagunesid kolmeks. Punane ring rajal tähistas pööret, sinine ruut otse edasi liikumist ning kollane kolmnurk ohtlikumat kohta rajal. Viimane ei tähendanud suurt ohtu, kuid suunas võistleja tähelepanu näiteks rajal olevatele konarustele.
Mõõtu võeti pühapäeval kolmes võistlusklassis – tõukerattavedu, jalgrattavedu ja koerakross. Kõigis neis jaguneti omakorda koeratõu ning võistlejate vanuse ja soo järgi. Lisaks eelpool nimetatule oli eraldi võistlus lastele. Seda selleks, et tervele perele suunatud üritus oleks huvitav kõigile kohalviibijatele ning ehk ka selleks, et järelkasvu leida. Lapsed võistlesid kolmes vanuserühmas ja läbisid 400 meetri pikkuse raja koos täiskasvanuga, kes jälgis, et koer last pikali ei tõmbaks.
Võistlus läks lahti keskpäeval, kui osalejad ükshaaval rajale lasti. Võitjad selgitati välja raja läbimiseks kulunud aja järgi.
Koos lastega oli end starti registreerinud 73 võistlejat, kellest kaheksa olid Raplamaalt. Neid oli kokku tulnud üle kogu Eesti ja ka Lätist. Kaljula ütles, et see on saanud tavapäraseks. Eestlased käivad Lätis võistlemas ning lätlased tulevad Eestisse. Tegemist on väga tugeva võistlustiimiga, kes nii mõnegi medali pühapäeval endaga koju viis.

Tõukerattavedu
1-2 koeraga (avaklassi koerad): Ain Reppo
1-2 koeraga (põhjamaised kelgukoerad): Richard Põldmaa
1 koeraga (avaklassi koerad): Alens Zvilna
1 koeraga (põhjamaised kelgukoerad): Richard Põldmaa

Jalgrattavedu
1 koeraga, naised (avaklassi koerad): Elina Klindžane
1 koeraga, naised (põhjamaised kelgukoerad): Janne Bergmann
1 koeraga, mehed (avaklassi koerad): Arturs Jakobsons
1 koeraga, mehed (põhjamaised kelgukoerad): Taivo Kangilaski

Koerakross
1 koeraga, naised: Kaire Matson
1 koeraga, naised (veteranid): Marge Nõmm
1 koeraga, mehed: Ragnar Virma
1 koeraga, mehed (juuniorid): Oliver Kiho

Laste koerakross (1 koeraga, poisid ja tüdrukud samas arvestuses)
I vanuserühm (…-7 a): Rene Kangilaski
II vanuserühm (8-10 a): Ralfs Melkerts
III vanuserühm (11-13 a): Markuss Kristians Krievs

« kohta 4 »
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare