-0.6 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSRapla räppar MAAKUU esitleb oma esimest albumit

Rapla räppar MAAKUU esitleb oma esimest albumit

Stina Andok / Foto: Felix laasme.

Räppar MAAKUU ehk Marko Kaldma käivitas umbes aasta tagasi oma sooloplaadi väljaandmise protsessi. Tänaseks on suur töö tehtud ning juba sel reedel esitleb räppar oma
debüütalbumit „Maast-Kuuni”, astudes sellega julge sammu suuremate sihtide poole.

Marko Kaldma (26) teekond muusikuna sai alguse juba 12-aastasena. Sealt alates on ta vahelduva eduga pidevalt kirjutanud ja räppinud. Soolo­plaat on alati Marko unistus olnud, kuid räppar tõdeb, et tal on siiani olnud lihtsam kirjutada laule kellegagi koos. Siiski on ajaga hakanud kogunema ka soololugusid.
„Sain aru, et loovus on lahti läinud,” ütleb ta. Seejärel võttis mees sihi kirjutada suurem hulk lugusid valmis ning seadis endale ka tähtaja. Kuigi ta ei olnud enda sõnutsi sugugi kindel, et suudab laulud valmis kirjutada, hakkasid sõnad ajapikku aina ladusamalt paberile tulema. Marko ütleb naerdes, et oma viimase laulu kirjutas ta rongis teel Tallinnast Raplasse stuudiosse.
Kui laulud olid olemas, asus ta neid Raplas helisalvestusstuudios Susi Stuudio salvestama. Taustamuusika on Marko ostnud Ameerika produtsentidelt. Kui album sai salvestatud, tegi ta Hooandja portaali projekti, millega kogus mõne kuu vältel üle 2500 euro 77 toetajalt. Tänu Hooandja projektile sai räppar plaadi produtseerimiseks palju vabamad käed ning tänu julgele küsimisele õnnestus tal kaasata oma debüütalbumi produtseerimise protsessi Eesti parim produtsent DJ Critikal ehk Bert Prikenfeld ja maailmakuulus Robert Stanley Montes, kes on muu hulgas näiteks teinud koostööd Justin Timberlake’i ja Katy Perryga.
Albumi kallal töötasid lisaks DJ Criticalile ja Montesile veel Aivar Surva, Felix Laasme ja Mick Pedaja ning kaasa löövad Liisi Mänd, Silver Palm ja Piia Põder.
Debüütalbumi nimeks sai „Maast-Kuuni”, kuna Marko püüdleb oma tegemistes ikka kõrgemale ja kaugemale ning on kasvanud n-ö keldriräpparist muusikuni, kes on välja andnud plaadi. Kuigi muusikalisi eeskujusid Marko ei otsi, näeb ta kodumaistes kolleegides eeskujusid tegude poolest. Ta toob näitena Reketi, kes on räpi tegemise viinud järgmisele tasemele ning kujundanud oma nimest ja loomingust brändi. See on see, mille poole püüdleb ka Marko. „Julgen unistada suurelt,” ütleb ta.
Debüütalbumi esmaesitlus on Raplas kultuuriklubis Baas. Just seal, kuna sügisel andis MAAKUU oma viimase kontserdi enne reedest albumiesitlust samuti Baasis, festivalil „Särin”. Lisaks MAAKUU-le astuvad esitluskontserdil üles Markus Bachmann (The Notes, „Eesti otsib superstaari”), Johanna Randmann („Eesti otsib superstaari”) ja DJ Lind. Pärast Rapla kontserti saab MAAKUU-d esinemas näha Vana-Vigalas ning sealt edasi veel seitsmes Eestimaa paigas.
Üks esinemispaik on, nagu öeldud, Vana-Vigala, kuna seal peituvad tema juured. Marko räägib, et teab, et tal on seal kandis kuulajaid, aga kontserdil pole nad teda kunagi näinud. „Pean viima neile koju kätte selle,” ütleb ta.
Marko jaoks on side Raplaga oluline. Just siit sai kõik alguse. „Ütlen alati, et olen Rap­last,” mainib ta. Ühiselt sõber Andreas Jõemaga hakati laule kirjutama esiti just mõeldes oma Rapla tuttavatele. Nad kirjutasid ühe loo isegi pühendusega oma kodukandile ja siinsetele sõpradele. „Mina üksinda ei ole MAAKUU. Ma olen see, millest see nimi on kunagi välja kasvanud, mind hüüti Makuks. MAAKUU moodustavad kõik need, kes selle projekti on kaasa teinud,” selgitab Marko.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare