6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRapla vallas algas kaasava eelarve rahvahääletus

Rapla vallas algas kaasava eelarve rahvahääletus

Katri Reinsalu

Eile alanud Rapla valla kaasava eelarve rahvahääletuse tulemusel selgitatakse 11 välja valitud idee hulgast rahva lemmik, mis ideest teostuseni viiakse.

Konkursile laekus tegelikult 18 ideed. Nende sõelumiseks loodi komisjon, kuhu kuulusid volikogu kõikide alaliste komisjonide esimehed, vallavanem ja kolme piirkonna juhid. Komisjon suunas rahvahääletusele 11 ideed. „Kaasava eelarve ideede sõelumise komisjon oli oma otsustes suhteliselt üksmeelne. Hääletust vajati vaid ühe idee osas, teised otsused olid konsensuslikud,” selgitas arendusnõunik Heiti Vahtra.
Kõrvale jäid ideed, mis ei vastanud seatud tingimustele. Rahvahääletusele ei pääsenud seega need ideed, mis laekusid pärast esitamise tähtaega ja mille teostamise eelarve jäi alla nõutava miinimumi ehk 10 000 euro.
„Ühe idee puhul ei olnud objektil, millele sooviti investeeringut, täidetud nõue olla avalikus kasutuses. Idee esitaja tegi pärast otsuse teada saamist kirjaliku selgituse koos vaidega. Komisjon tegeles sellega elektrooniliselt, viis läbi arutelu ning uue info valguses hääletas uuesti. Hääletuse tulemusena jäädi oma eelnevalt tehtud otsuse juurde ehk vaiet ei rahuldatud,” rääkis Vahtra.
Rahvahääletusele jõudnud ideede hulgas on mitmeid, mis toetavad aktiivset ajaveetmist värskes õhus: kaks mänguala, lauatenniselauad, välijõusaalid ning koerte mänguväljak. Toetust ootavad ka kultuuriklubi Baas ja nende korraldatav kultuurifestival “Särin”. Oma külaplatsist unistavad Kodila ja Kaiu osavald. Nimekirja pääsesid Kaiu väliujula likvideerimine ning Juuru rahvamaja kõnniteede ja platside väljaehitamine.
Positiivse uudisena on Rap­la volikogu otsustanud valla eelarve menetluse protsessis suurendada kaasava eelarve kogumahtu 60 000 euroni, mis tähendab, et toetust saab vähemalt kaks ideed.
Rahvahääletus kestab 23. mai hommikuni. Osaleda saab iga vähemalt 16-aastane inimene, kelle elukoht on rahvastikuregistri andmetel Rapla vallas.
Oma hääle saab anda kuni kolmele meelepärasele ideele. Elektrooniliselt saab rahvahääletusel osaleda valla kodulehel ennast isikut tõendava dokumendiga identifitseerides.
Paberil saab hääletada kõigis valla raamatukogudes, Rapla vallamajas ja kolmes teenusekeskuses nende lahtiolekuaegadel.
Hääletuse tulemused selguvad võimalikult operatiivselt kas mai lõpus või juuni alguses. „Ideede teostus jääb ilmselt II poolaasta sisse,” ütles Vahtra.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare