6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSViljakuivati surmajuhtumi uurimine on lõppenud

Viljakuivati surmajuhtumi uurimine on lõppenud

Stina Andok.

Eelmise aasta septembrikuus hukkus hernekuivati punkripõhja purunemise tõttu kuivati juures tööd teinud mees. Prokuratuur on tänaseks mehe surma asjaolude väljaselgitamise menetlusega lõpule jõudnud ja oma otsuse teinud.

2. septembri hommikul kell 8.05 sai häirekeskus teate õnnetusjuhtumist Rapla vallas Raka külas, kus oli viljakuivatis punkripõhi alla kukkunud ning selle alla võis olla jäänud inimene. Avastuse tegi ja häirekeskusele helistas viljakuivati omanik Alar Mutli. Kui ööseks valvesse jäänud töötajat viljakuivati juurest leida ei õnnestunud, kutsus Mutli teises kuivatis tööd teinud mehed appi ja üheskoos kühveldati maas hunnikus olnud herneid. Näinud, et mees on seal all kinni, helistati päästeametisse. Päästjad vintsisid tõstepatjade abil punkripõhja üles ning tõid 60-aastase töömehe välja, kuid kahjuks teda enam päästa ei suudetud. Mehe surma põhjuste väljaselgitamiseks alustati kriminaalmenetlust ning juhtunut uuris ka tööinspektsioon. Prokuratuur esitas ettevõtte tegevjuhile kahtlustuse Karistusseadustiku paragrahvi 197 järgi, mis käsitleb töötervishoiu- ja tööohutusnõuete eiramist, kui sellega on ettevaatamatusest tekitatud inimesele raske tervisekahjustus või põhjustatud surm.
Tänaseks on Lääne ringkonnaprokuratuur kriminaalasja menetlemise lõpetanud oportuniteediga. Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Liivi Reinhold selgitas, et ettevõtte tegevuses leiti puudujääke, kuid prokuratuuri hinnangul ei ole süü suur ning kriminaalkaristus ei ole otstarbekas. Pressinõunik lisas, et ka hukkunu lähedased ei soovinud ettevõtte karistamist.
„Töötervishoiu ja tööohutuse seaduses sätestatud nõuete kohaselt vastutab tööandja selle eest, kas kuivati punker on tehniliselt korras. Kuid tegemist ei olnud tahtlikult toime pandud süüteoga. Kuivati sulgemisega on edasine oht praeguseks likvideeritud, ettevõtte juht on kannatanutega leppimise ning rahaliste kahjude vabatahtliku hüvitamisega näidanud üles kahetsust. Kriminaalkaristuse kohaldamiseks puudub vajadus,” selgitas prokurör Milvi Pruus.
„Kuivati töötaja hukkus, kui roostes ja pragunenud kuivatipunker purunes märgade herneste raskuse all ning mees jäi kukkuva massi alla. Sama töötaja oli saanud augustis ülesandeks kontrollida punkrite tehnilist korrasolekut. Kontrolli käigus avastatud praod toestati keevitaja abiga õnnetusele eelnenud päeval, kuid parandatud koht rebenes. Uuri­mine näitas ka seda, et hukkunu oli õnnetuse ajal alkoholijoobes. Kriminaalasja lõpetamisega kaasneb kahtlustatavale rahaline kohustus,” ütles Reinhold täiendavalt.

Tööinspektsiooni seisukoht:

Tööinspektsiooni kommunikatsioonitalituse juhataja Jana Rosenfeld vahendab Tööinspektsiooni vastust, milliste järeldusteni nad oma menetluses jõudsid:
„Meie hinnangul ei vastanud herne ladustamiseks kasutatud punker ohutusnõuetele. See oli tugevate korrosioonikahjustustega ja punkri alumine koonuseline osa ei pidanud herne raskusele vastu ning rebenes valtsimiskohast ja töötaja jäi rebenenud metallosa ning põranda vahele. Rebenemistunnused avaldusid juba päev varem, kuid tööandja ei rakendanud piisavaid ohutusmeetmeid, et piiritleda ohutsoon ja hernes punkrist eemaldada. Osaliselt rebenenud punkriosa parandati makrofleksiga.“