7.7 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSPalukülas värskendati sportimisvõimalusi

Palukülas värskendati sportimisvõimalusi

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Talispordi harrastajate seas hinnatud ja armastatud Palukülas sai värskema väljanägemise vana suusasild. MTÜ Paluküla Klubi on aga otsustanud pakkuda mitmekesisemaid ajaveetmisvõimalusi ka soojal ajal.
Sel suvel saab Palukülas oma võimed proovile panna uhiuuel disc-golfi rajal. Kohaliku omaalgatuse programmist saadi toetust projekteerimiseks ja kaartide paigaldamiseks. Selle abil rajas MTÜ Paluküla Klubi 9 korviga disc-golfi raja, mis kulgeb mööda juba olemasolevat kolmekilomeetrist valgustatud suusa- ja matkarada. Rada on jõukohane kõigile ja soovijad võivad seda kasvõi mitu korda läbi mängida.
„Raja asukoha tingisid Kõnnumaa kaitseala piirangud,” vahendas MTÜ juhatuse liige Rika Mölder. See rajati sinna, kus häirib loodushoidu kõige vähem. Vastavatud rada on keskkonnaametiga kooskõlastatud.
2014. aastal rajas Valtu spordimaja Paluküla Hiiemäe nõlvale disc-golfi raja, mis tuli kaks aastat hiljem muinsuskaitseameti nõudel tundlikult alalt eemaldada, sest rajatised olid arheoloogiamälestisel ning seda loeti mälestise rikkumiseks. 18 korviga likvideeritud rajast anti pooled korvid Paluküla Klubile ja neid ongi tänasel rajal kasutatud. „Korvidele pidime panema uued numbrid ja uue sisu ning projekteerima uue raja,” selgitas Mölder.
Raja ametlikku avamist plaanis ei ole. Kõik huvilised võivad seda juba praegu kasutada, aga kaasa tuleb võtta isiklik varustus, sest kindlal ajal töötavat rendikohta ei ole.

Parklast mõnesaja meetri kaugusel on 2, 3 ja 5 km pikkuste suusaradade stardikoridor. Osa radu ka lõpeb samas kohas. Selleks, et suusatajad omavahel ei ristuks, on rajatud suusasild, mis vajas hädasti remonti.
„Suusasild oli täiesti ohtlik, puidust pealne oli pehkinud ja sillas oli rida auke, mida katsid vineeritükid. Läbi olid mädanenud ka mõned talad, käsipuudele toetudes kukkus see kohe ümber. Puit sillal pudenes ise laiali, tegemist oli ohtliku olukorraga,” selgitas Mölder.
Tänaseks on sild saanud värskema väljanägemise. Paraku tõdeb MTÜ, et remondiga pikendati puidust suusasilla eluiga kõigest 5 kuni 7 aastat. Aja möödudes vajatakse uut silda, sest ka põhikonstruktsiooni eluiga saab ühel hetkel otsa. „Suusasilla kate on tehtud immutatud puidust, aga puit ei ole igavene,” ütles Mölder.
Turvalisus on teema, millele MTÜ on viimasel ajal palju tähelepanu pööranud. Koos disc-golfi raja loomiseks saadud toetusega soetati ka turvamatid Reevimäe valguspostide ja ohtlike puude ümber. Juba sel talvel päästsid Itaaliast otse valmistajatehasest tellitud spetsiaalsed talvetingimustesse toodetud turvamatid nii mõnegi lapse ja täiskavanu võimalike vigastuste eest. Turvamatid paigaldatakse lume saabudes ning eemaldatakse kevadel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare