-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArvamusNeli tähelepanu nõudvat paika Rapla liikluses

Neli tähelepanu nõudvat paika Rapla liikluses

Siim Jõgis

Osalen Rapla liikluses sisuliselt iga päev, nii autojuhi kui ka jalakäijana. Seetõttu on minu jaoks välja kujunenud kindlad paigad, kus püüan iga kord olla eriti tähelepanelik. Ma ei taha öelda, et need kohad on liikluse seisukohast ohtlikud. Seda oleks pisut palju väita, kuid ettevaatlik tasub neis paigus kindlasti olla.

– Kuusiku tee ja Tallinna maantee ristmik. Mõtlen seda kohta, kus Maxima toidukaupluse parklast tulevad autod keeravad Tallinna maanteele. Esiteks on liiklus seal muidugi üsna tihe, aga see ei ole kõige hullem. Miks selle koha läbimine nõuab minu arvates erilist tähelepanu, on see, et kui keerata peateele, ei ole vasakult tulevaid autosid väga hästi näha. Kuna kesklinna poolt kulgev tee ei ole päris sirge, vaid kergelt kaares, varjab kõrvalasuv maja vaadet. Selleks, et veenduda olukorra ohutuses, tuleb sõita peateele nii lähedale kui võimalik. See muudab omakorda liikluse aeglasemaks, sest minu selja taga olev auto peab samuti jõudma kõigepealt täpselt tee äärde, enne kui ta näeb, kas tee on vaba või mitte.
Talvehommikutel olen näinud ka sellist pilti, et auto ei saa seal libeda tee tõttu kohapealt minema, mis pikendab liikluse venimist veelgi. Siin on põhjus loomulikult selles, et Kuusiku tee läheb enne Tallinna maanteeni jõudmist kergelt ülesmäge.

– Hariduse ja Kauba tänava ristmik. Ka siin nõuab tähelepanelikkust see, et vaade on takistatud. Kui tulla Rapla ühisgümnaasiumi poolt, siis probleemi muidugi ei ole. Tee on sirge ja ilusti nähtav. Kui aga sõita mööda Kauba tänavat, siis püüan igal juhul olla ettevaatlik ja veenduda kaks korda, et kooli poolt autot ei tule. Vaadet varjavad põõsad ning taas tuleb sõita peateele nii lähedale kui võimalik, et kogu teed näha. Ise ma autojuhina seal ohtlikku olukorda sattunud ei ole, kuid tuttavad on rääkinud, et nad on kokkupõrkest napilt pääsenud. Kauba tänavalt tulnud auto sõitis neile lihtsalt ette ning ei veendunud esmalt, kas tee on vaba.

– Pargi, Kohtu ja Koidu tänava ristmik. Võrreldes kahe eelmise paigaga on liiklus seal muidugi rahulikum. Sealt sõidab läbi kindlasti vähem autosid kui näiteks Kuusiku tee ja Tallinna maantee ristmikult. Küll aga tasub ikkagi olla tähelepanelik. Eriti siis, kui läheneda ristmikule mööda Pargi tänavat. Kui tahad veenduda, et mööda Koidu tänavat ei liigu ühtegi autot, siis ei piisa isegi teele võimalikult lähedale sõitmisest. Selleks tuleb tee esmalt ületada ja alles siis näed, kas Viljandi maantee poolt tuli mõni auto või mitte. Enne kui seal mõnda pööret tegema hakkan, võtan alati hoo maha nii palju kui võimalik. Olgugi et nigela nähtavuse tõttu saan manöövri ohutuses veenduda alles siis, kui see juba sooritatud on.

– Karmani parkla ja haigla vaheline jalakäijate sild. Olgem ausad, see sild on kehvas olukorras ning on olnud selline pikka aega. Selle pinnal olevad plaadid on ebatasased, üks kõrgemal kui teine. Seetõttu on kiirustades üsna lihtne oma varbaid sinna taha jätta ja komistada. Olen ise näinud, kuidas üks eakas proua seal komistas ning nina veriseks kukkus. Igal juhul tuleb oma sammude seadmisel eriti hoolikas olla. Kukkumiseks ei pea seal just väga palju pingutama.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare